23/09/2020

Traditionele studentendoop niet meer dezelfde sinds coronacrisis

Hoe gaan de studentenverenigingen om met de coronamaatregelen en het organiseren van de aankomende dopen? Alice Hebert (20), lid van studentenvereniging Intermedia in Mechelen, vertelt meer over hun manier van aanpakken.

Het academiejaar gaat van start, ook voor de studentenverenigingen. Na het tragische voorval van Sanda Dia (20), die overleed tijdens een studentendoop bij de studentenclub Reuzegom in Antwerpen, is er de laatste maanden veel discussie rond de maatregelen tijdens het dopen van studenten. Ook de coronamaatregelen zorgen voor een herziening van de dooptraditie. Hoe gaan de studentenverenigingen om met de maatregelen en het organiseren van de aankomende dopen? 

 

Alice licht toe: ‘Ik vind de studentendoop bij studentenclub Reuzegom erg overdreven, en niemand heeft genoeg verantwoordelijkheid opgenomen of tijdig aan de alarmbel getrokken’, merkt Alice op. ‘Die onmenselijke praktijken zijn niet waarvoor studentenverenigingen staan. Voor ons gaat een studentendoop rond het scheppen van een band met elkaar in een veilige omgeving. Het moet een leuk moment zijn onder vrienden, waar je de kans krijgt om nieuwe mensen te leren kennen.’

 

Vernieuwd doopcharter

De stad Antwerpen heeft het doop- en feestcharter voor het komende academiejaar alvast aangevuld met nieuwe maatregelen. Zo mag er onder andere geen gebruik meer worden gemaakt van slachtafval (Doop- en feestcharter, Antwerpen 2020). Ook Intermedia houdt zich nauw aan de afspraken met de stad Mechelen: ‘Wij ondertekenen jaarlijks het doopcharter van onze hogeschool Thomas More en de stad Mechelen. Zo is het gebruik van onder andere alcohol, dierlijke producten en look verboden en kan elk lid iets weigeren wat hij of zij niet wil doen. Daar houden we zoveel mogelijk rekening mee. Het is niet de bedoeling dat een doop vernederend wordt of slecht afloopt’, zegt Alice.

 

Geen traditionele doop

De traditionele doop zoals de meeste mensen die kennen, zal er dit jaar hoogstwaarschijnlijk anders uitzien door de huidige corona-epidemie. ‘Door de coronacrisis hebben we onze doop nog extra moeten aanpassen aan de veiligheidsmaatregelen. Dit jaar wordt de doop eerder een welkomstactiviteit. Hoe deze exact gaat verlopen hangt af van de maatregelen die de overheid neemt omtrent de crisis’, aldus Alice.

 

Tekst: Margo Devillé en Naomi Ghyssaert, foto: © Intermedia