01/10/2020

Café annulé: studenten tonen eigen kunstwerken op 25ste editie van de Existenzweek

De Leuvense vereniging van studenten Architectuur aan de KU Leuven, Existenz toont jaarlijks zijn creativiteit met kunstwerken in de kamers van een leegstaand gebouw in Leuven. De uitgestelde jubileumeditie van de Existenz-week vindt dit jaar plaats in september in plaats van in het voorjaar.

De vereniging van studenten Burgerlijk ingenieur-architect aan de KU Leuven Existenz tovert van 30 september tot 2 oktober een leegstaand gebouw aan de vaart om tot Café Annulé. In verschillende kamers van het gebouw bevinden zich kunstinstallaties van de hand van de studenten. ‘We moeten hier niet zo’n rekening houden met de technische dingen en regels zoals in onze lessen en bij projecten voor school’, verklaart vicevoorzitter van Existenz, Nick Adams. ‘We kunnen ons hier helemaal uitleven, zolang we het maandag maar weer opruimen.’

Wat is Existenz?

‘Existenz is een vereniging van vierdejaarsstudenten burgerlijk ingenieur-architect die 25 jaar geleden is opgestart. Ze merkten de vele leegstaande gebouwen in Leuven op, en besloten om telkens één gebouw per jaar nieuw leven in te blazen met eigen creaties. De naam zelf is afgeleid van het existenzminimum. Dat komt van het idee binnen de architectuur van minimaal leven en oppervlakten zo goed mogelijk benutten in het modernisme (verzamelnaam vernieuwende stromingen in de kunsten vanaf eind 19e eeuw, red.)’, legt Nick uit.

Deze Existenzweek, waar ze een heel jaar naartoe werken, is het grootste evenement van de vereniging. Groepjes studenten verdelen zich daarvoor over de verschillende ruimtes van het gebouw en gaan daar aan de slag. ‘Als architecten in opleiding kunnen we in deze kamers onze creativiteit echt de vrije loop laten en doen wat we willen, zonder rekening te moeten houden met de technische kant van de zaak. Elke dag van de week serveren we hier eten en drinken, en de eerste twee dagen komen er bandjes optreden’, licht de vicevoorzitter toe. Naast deze week organiseert de vereniging jaarlijks onder andere een café als verkorte versie van de Existenz-week, lezingen van architecten voor de studenten en bauhouse, een techno-feestje.

Corona gooit roet in het eten

De coronapandemie zorgde voor de afgelasting of verplaatsing van verschillende evenementen. Bij de Existenzweek was dat niet anders: het evenement stond oorspronkelijk voor maart 2020 op de kalender. ‘Omwille van het coronavirus is onze Existenzweek naar september 2020 verplaatst, al zitten we nu een jaar verder en heeft dat de organisatie wel moeilijker gemaakt. Als vijfdejaars moeten we een thesis schrijven, en het is minder gemakkelijk om allemaal gemotiveerd te blijven. We moesten ook opnieuw heel wat regelen met Stad Leuven voor vergunningen en de regels in verband met corona’, verduidelijkt Nick.

https://www.instagram.com/p/CFm8MW1lImG/

‘We gebruiken wel dezelfde locatie als in maart. Sommige kamers zijn niet meer op tijd klaar geraakt om te kunnen openen, maar andere zijn dan weer verder uitgewerkt. Ik vind het resultaat beter dan hoe het voor de geplande opening in maart was. Alles gaat heel vlot; ik kan echt de tijd nemen om ervan te genieten. Bezoekers lijken het evenement meer appreciëren net omdat alle mogelijkheden wat beperkter zijn in deze tijden’, vertelt Nick.

‘Omdat Existenz altijd een vereniging is van vierdejaarsstudenten en het nieuwe jaar al is gestart, zijn er dus uitzonderlijk twee jaarwerkingen van Existenz. Vrijdag, de laatste dag van het evenement, is dus de laatste dag voor ons als jaarwerking’, voegt hij eraan toe. ‘Dat is al een mooiere manier om af te sluiten dan met geannuleerde evenementen door corona.’

De creaties van de studenten zijn te bezichtigen tot vrijdag 2 oktober, de toegang is gratis. Meer info is te vinden in het facebook-evenement van Café Annulé.

Tekst en foto:© Laura Poelmans