15/10/2020

Code rood: ‘UGent was altijd al een beetje voor op de andere scholen’

Universiteit Gent gaat op 26 oktober over naar code rood, dat kondigde de directie aan op 15 oktober. De universiteit begon het academiejaar in code oranje.

 

Twee studenten aan de UGent delen hun mening over ‘code rood’. ‘Ik vind het een goed initiatief maar het verandert niet veel voor de meeste studenten. Want als ik rondvraag dan blijkt dat de meeste mensen vooral online en van thuis uit les hebben’, zegt Thomas Michiels (23) student Biomedische aan UGent.

Een groot deel van de lessen vindt online plaats. Maar hoe zit dat met de examens? ‘Maatregelen zijn belangrijk totdat we examens moeten afleggen. Dan komt dat opeens op de eerste plaats en mogen we wel allemaal naar de universiteit komen’, licht Robbe Mestdagh (23), student Business Economics aan UGent toe. ‘Ik had het gevoel dat de examens belangrijker waren dan mensenlevens’, voegt hij er nog aan toe.

‘Gent was altijd al een beetje voor op de andere scholen op dat vlak.’

Waarom besloot UGent om die vier weken code rood te lanceren, de vraag waarop ook de studenten geen exact antwoord weten. ‘Uit voorzorg waarschijnlijk, want als je naar de cijfers kijkt gaan we een serieuze piek krijgen. Gent was altijd al een beetje voor op de andere scholen op dat vlak. Dat is echt goed, want bijna iedereen startte in September in code geel. En wij startten met code oranje’, merkt Thomas op.

 

Verstrenging voor KU Leuven en VUB

Ook op KU Leuven en op de VUB verandert de code van kleur. Waar zij als enige Vlaamse universiteiten startten met code geel, gaan zij vanaf 19 oktober over naar code oranje. De studenten kregen hierover een mail met de nieuwe maatregelen in verschillende types lokalen.

Marjan Stockman (22), student Master of Geography op KU Leuven, zegt dat het beter zou zijn als de eerstejaarsstudenten les krijgen in code oranje en de andere studenten in code rood. De eerstejaars weten namelijk nog niet hoe ze een grote hoeveelheid leerstof moeten verwerken en moeten hun draai nog vinden in een nieuwe omgeving. Daarentegen weten de andere studenten al hoe ze op een goede manier kunnen omgaan met de leerstof. ‘Eerstejaarsstudenten zullen het nog meer nodig hebben om echt naar de les te gaan. Zo kunnen ze ook bij medestudenten vragen stellen. Terwijl andere studenten hun vriendengroep al hebben, kennen wij de basis al en hebben wij al een netwerk van mensen waar je iets aan hebt als je iets niet goed weet. De eerstejaars hebben dat netwerk nog niet’, voegt Marjan nog toe.

‘Het zou beter zijn als de eerstejaars les krijgen in code oranje en de andere studenten in code rood.’

Astrid Bauwens (23), student Communicatiewetenschappen op VUB, zegt dat ze nu al niet altijd naar de les gaat, maar de les online volgt. ‘Ik vind het handiger lessen online te volgen. Maar code rood zou niet handig zijn omdat ik nog groepswerken heb en praktijklessen zoals coderen. Voor vakken waar ik met een nieuw programma moet leren werken, is het handiger om in de les te zitten.’

De aanpassing naar code oranje is ook niet zo heel groot. Lessen in klaslokalen gaan namelijk op dezelfde manier door als in code geel. Marjan laat ons wel weten dat ze in code geel soms in kleine aula’s haar plaats moest reserveren. In code oranje moet je in elke aula je plaatsje reserveren.

 

Geen studentenleven

Ook op emotioneel en mentaal vlak kan code rood zijn tol eisen. Thomas heeft het gevoel dat hij steeds asocialer leeft. ‘Ik vind het echt deprimerend om hele dagen op mijn kot te zitten. Eén lesdag per week zou dit gevoel verhelpen. Dat zou wel beter zijn voor mijn mentale gezondheid.’ Ook Robbe kan dit niet ontkennen. ‘Veel studenten zijn teleurgesteld, het studentenleven is momenteel een tegenvaller. Hoe minder dat ze buiten komen, hoe minder dat ze omgaan met andere mensen, hoe slechter voor hen’, zegt Robbe.

De studenten in code oranje weten op sociaal vlak wel raad. ‘Nu kunnen we wel nog met vrienden afspreken. Tijdens de lockdown kon dat niet omdat we thuis waren en onze vriendengroep verspreid was over heel Vlaanderen’, verklaart Marjan. Ook Astrid laat het niet aan haar hart komen: ‘in Brussel mogen we niet op café, maar we gaan op restaurant om daar iets te drinken, we omzeilen de regels een beetje. Maar sociaal contact moet ik nu nog niet missen’.

‘In een klaslokaal kan je tijdens de pauze even naar buiten en met je vrienden praten. Op je kot kan je ook pauzeren, maar je zit daar uiteindelijk wel alleen.’

Daarbovenop daalt de motivatie om lessen te volgen. Thomas merkt dit aan zijn medestudenten en zelf geeft hij toe dat online lessen om 8u30 een uitdaging zijn.

De studenten van KU Leuven en VUB getuigen allebei dat het niet makkelijk is om online les te volgen. De lessen gaan trager vooruit, al nemen ze ook meer de tijd om te noteren en de les echt te begrijpen. ‘In een klaslokaal kan je tijdens de pauze even naar buiten en met je vrienden praten. Op je kot kan je ook pauzeren, maar je zit daar uiteindelijk wel alleen’, verklaart Marjan. ‘Ik ben minder gemotiveerd als ik op mijn kot zit of thuis ben. Daar heb ik andere dingen te doen en dus moet ik naar de bibliotheek om me te concentreren op de les’, zegt Astrid.

UGent is opnieuw voor met code rood. Wie volgt?

 

Tekst: Margo Devillé en Sarah Buyle, foto: © Thomas Michiels