05/10/2020

Corona baart kotstudenten zorgen: ‘Het is gewoon zo duur’

Maandag 20 september startte het nieuwe academiejaar in België. Voor heel wat studenten het moment waarop ze opnieuw naar hun kot trekken. Of ze daadwerkelijk veel tijd op dat kot zullen doorbrengen, is nog maar de vraag, aangezien een aantal Vlaamse hogescholen en universiteiten het jaar in code oranje aanvangen. Deze onzekerheid baart kotstudenten zorgen: ze vragen zich luidop af of het nog wel de moeite loont om een volledig (academie)jaar huur te betalen als ze misschien maar de helft van de tijd effectief op school mogen zijn. ‘Ik zie niet in waarom ik in deze situatie niet terugkeer naar hotel mama.’

Hoe het academiejaar er exact uit gaat zien, blijft voorlopig onduidelijk. Zeker is wel dat studenten zowel op hun campus als online les zullen moeten volgen. Het afstandsonderwijs heeft evenwel weinig invloed op de verhuur van studentenkamers, zo blijkt uit cijfers die verschenen in een artikel op VRTNWS.

Vlaamse kotendatabanken klinken positief. Zowel in Leuven als in Gent en Antwerpen, de drie grootste Vlaamse studentensteden, verloopt de verhuur van studentenkamers bijna zo goed als tijdens andere coronavrije jaren, en blijven de studenten trouw aan hun kot.

Financiële aderlating

Coronapandemie of niet, ook dit jaar zullen heel wat studenten dus opnieuw hun intrek nemen in hun tweede verblijf. Anders dan de andere jaren zal het academiejaar deze keer niet al te feestelijk ingezet worden en zullen de studenten zich voornamelijk focussen op hoe ze zo veilig mogelijk onder één dak kunnen leven. De vraag blijft of kotstudenten elkaar veel zullen tegenkomen binnen de muren van hun gebouw, aangezien het academiejaar voor velen onder hen van start gaat in code oranje en ze bijgevolg ook online lessen zullen moeten volgen.

Lisa (20): ‘Ik betaal de helft zelf, zo’n 550 euro. Tijdens de week moet ik vaak werken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Het kotleven bevalt me enorm, maar dat werken maakt het vaak ook enorm zwaar. Als blijkt dat ik maar de helft van de tijd effectief op de campus moet zijn, zie ik niet in waarom ik niet gewoon zou terugkeren naar hotel mama.’  Lisa geeft aan dat het voor haar dan vooral om het financiële aspect gaat. ‘Studeren kost veel geld. Ik probeer een goed evenwicht te vinden tussen werk en school, maar zie mezelf vaak genoodzaakt om meer te werken dan me lief is. Als ik minder dan driemaal per week werk, slaag ik er niet in om elke maand mijn deel van huur te betalen. In dat geval springen m’n ouders wel bij, maar daar voel ik mezelf helemaal niet goed bij.’

Geld anders besteden

Oskar (23) studeert Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij besloot aan het einde van vorig academiejaar zijn kot op te zeggen en terug bij zijn ouders in te trekken. ‘Een studentekamer kost al snel 400 à 500 euro per maand, wat heel veel is als je maar een derde van de tijd effectief op de campus dient te zijn.’ Hij koos dan ook eieren voor zijn geld. ‘Op dit moment is het allemaal nog koffiedikkijken, maar ik neem het risico niet. Ik betaal m’n kot volledig zelf, maar ben niet echt zinnens om elke maand 500 euro af te geven voor een ruimte waar ik eigenlijk niet echt hoef te zijn.’ Met het geld dat Oskar verdient, zou hij graag andere dingen doen. ‘Ik werk veel, en verdien dan ook niet slecht, zo’n 800 euro per maand. Ik pendel liever driemaal per week om dan volgende zomer hopelijk een mooie reis te kunnen maken met het geld dat ik verdiende.’

Steden komen met alternatieven

In Leuven, Gent en Antwerpen proberen de universiteiten en hogescholen optimaal rekening te houden met de precaire situatie. Midden juni kondigde de Universiteit Antwerpen al aan dat ze tijdens het huidige academiejaar studentenkoten voor één week zullen verhuren. In Gent en Leuven komen nu ook met soortgelijke initiatieven. In beide steden is het vanaf heden ook mogelijk om een kot voor één dag te huren. Vastgoedmakelaar Getaway biedt het verhuur van koten op maat aan. ‘Een student kan bij ons aankloppen met zijn specifieke vraag. Want naast onze maandverhuur zijn wij nu ook gestart met de verhuur van koten voor één dag, drie dagen, of een week’, zo liet Rudy Vanhoenacker van Getaway weten aan VRTNWS. ‘Bij ons betaal je 35 euro voor een dag. Dus als je dat kot vijf dagen in de maand huurt, dan spaar je heel wat geld uit’, aldus Vanhoenacker.

‘Ik besloot deze zomer m’n kot in Leuven op te zeggen. Het was met pijn in het hart, maar het was financieel en praktisch gewoon niet meer haalbaar voor mij. Ik ben graag op kot maar ook heel graag thuis. Als ik de lessen thuis kan volgen, zit ik toch liever daar dan op kot. Bovendien hoef ik dan minder te werken, waardoor ik meer op m’n studies kan focussen’, zegt Elise (21), die net zoals Oskar opnieuw bij haar ouders zal intrekken. Twee weken geleden vernam ze het nieuws dat ze voor kortere periodes een kot kan huren, en dat stemde haar gelukkig. ‘Ik was blij als een kind toen ik het nieuws vernam. Het is financieel veel minder belastend, en toch heb ik nog steeds het beetje het gevoel dat ik op kot zit. Elise benadrukt tenslotte dat ze blij is met de manier waarop de instanties rekening houden met studenten. ‘Ik ben opgelucht dat de scholen dan toch rekening houden met studenten, want voor ons is het niet altijd een sinecure om financieel rond te komen en school en werk te combineren.’

 

Tekst en foto: © Laurens Van Aert