03/10/2020

Eerste Belgische corona-app, Coronalert, gelanceerd: ‘Ik zie geen reden om de app niet te downloaden’

Sinds enkele weken zijn het aantal coronabesmettingen opnieuw gestegen. Al enkele maanden zijn technologiebedrijven Ixor en Devside bezig met het ontwikkelen van een corona-app, Coronalert, om het overzicht te bewaren. Op 30 september werd deze langverwachte app eindelijk gelanceerd. ‘We kunnen het downloaden niet verplichten, maar wel sterk aanraden’, aldus sociale media expert Loutfi Belghmidi.

Coronalert, zo heet de Belgische app die de verspreiding van het coronavirus moet indijken. Ontwikkelaars werkten maandenlang om de app te optimaliseren voor lancering. Coronalert is een app die je helpt om je nauwe contacten op te volgen. Dat zijn contacten van 15 minuten of langer en op minder dan anderhalve meter afstand. Zo kan je als gebruiker op de hoogte blijven van coronabesmettingen in je buurt. Via bluetooth maakt de app contact met andere gebruikers dus ook personen besmet met het coronavirus. Dit gebeurt volledig anoniem en volgens de privacynormen. Wanneer je nauw contact hebt gehad met een gebruiker bij wie corona is vastgesteld, krijg je hiervan een waarschuwing op je smartphone. De app vraagt ook dagelijks om je symptomen te loggen om jezelf en anderen te kunnen beschermen.

Verbinding met je huisarts
De app is ook op de hoogte van je coronatest. ‘Indien je positief bent getest, moet je een code genereren en krijg je een rood scherm te zien’, legt social media expert Loutfi Belghmidi uit. Die code stopt de dokter vervolgens in jouw dossier en er wordt verbinding gemaakt met Coronalert. Coronalert stuurt op zijn beurt dan een waarschuwing naar iedereen waarmee je nauw contact hebt gehad.

Toch nog nadelen
Ondanks het feit dat de app meer dan 100.000 downloads kreeg in nog geen 12 uur tijd, zijn er toch gebruikers die enkele nadelen ondervonden. Zo kan je op een besturingssysteem ouder dan IOS 13.6 of Android 6 de app niet downloaden en dat is juist ontzettend belangrijk. Coronalert kan enkel zijn vruchten afwerpen als voldoende mensen in het bezit zijn van de app. ‘Het is belangrijk dat iedereen de app installeert, omdat ons dat echt vooruit gaat helpen. Niet zozeer om het virus in kaart te brengen, maar om de mensen die de manuele contact tracing doen vooruit te helpen. Want zij zijn elke dag bezig met mensen op de hoogte te brengen. Coronalert gaat helpen om die verspreiding van het virus tegen te gaan en dat is echt wel een hulpmiddel’, zegt Belghmidi.

Ook de bluetooth op je smartphone moet 24/7 aan staan, anders werkt de app niet. ‘Het verbruikt bluetooth, maar het is verwaarloosbaar. De ontwikkelaars vergelijken het bluetoothverbruik met een kort telefoongesprek. Het verbruik valt heel goed mee, omdat het altijd maar korte signalen zijn die worden uitgezonden’, legt Loufti Belghmidi uit. 

‘Gebruik de app verstandig. Je kan bijvoorbeeld corona oplopen in een volle trein met allemaal mensen die de app niet gedownload hebben, maar wel besmet zijn. Je gaat dan geen melding krijgen. Dat is de keerzijde van dit systeem want het is niet verplicht, maar ik zie geen reden om de app niet te downloaden’, zegt Loufti Belghmidi

Er is duidelijk nog wat sleutelwerk aan de nieuwe corona-app Coronalert, maar Belghmidi roept toch op om hem zo veel mogelijk te gebruiken. Enkel op die manier kan de app de besmettingen indijken. 

Tekst: Margot Pinceel en Louka Van Aelst, uitgelichte foto: © Louka Van Aelst, foto onderaan:© Coronalert.be