29/10/2020

Thomas More-studenten geven mening over regering-De Croo: ‘Minder praten, meer doen’

Dat we in België een nieuwe regering hebben, is intussen geen nieuws meer. Sinds 1 oktober is  onze regering druk in de weer met het managen van ons land en de coronacrisis. Maar wat denken  de jongeren over hun manier van aanpakken? Vier Thomas More-studenten journalistiek delen openlijk hun mening over de regering-De  Croo en geven tips mee voor het politiek team.  

Amber & Matti

Amber (links) en Matti (rechts), beiden studenten journalistiek op Thomas More in Mechelen.

Eindelijk een regering

Het duurde bijna 500 dagen voordat de verkiezingen van 2018 werden omgevormd tot een nieuw regeringsakkoord. Na ontelbaar veel onderhandelingen wist ook koning Filip geen raad meer, tot er plots schot in de zaak kwam. Amber (20) is vooral opgelucht dat er eindelijk een regeringsakkoord op tafel ligt. ‘Of ik op de hoogte ben van onze nieuwe regering? Daar kan je niet naast kijken, hé.  Na bijna 500 dagen was het wel eens tijd dat er een regering kwam’, zegt ze.

Positieve evolutie

Amber en Matti, twee laatstejaarsstudenten, zijn in het algemeen tevreden over de regering-De Croo. ‘Ik ben wel blij met onze  regering. Vooral omdat het nu evenwichtig verdeeld is’, zegt Amber, ‘Tien vrouwen en tien mannen?  Dat is voor het eerst in de Belgische geschiedenis’. Matti (21) is het daarmee eens: ‘Dat onze regering in  geslacht gelijk verdeeld is, viel me ook op. Politiek is vaak eerder iets dat mannen aantrekt. Ik vind  dat de overheid representatief moet zijn voor de bevolking’.

Ook de frisse wind die de jonge regeringsleden binnen blaast wordt sterk geapprecieerd. ‘Onze regering is een verademing. Deze keer zijn niet enkel de grote namen erbij. Ik hoop dat dit een positieve evolutie met zich  gaat brengen’, voegt Matti toe.

Communicatie is key 

In een meertalig land als België, waar regeringen en parlementen op verschillende niveaus met elkaar moeten samenwerken, loopt communicatie niet altijd van een leien dakje. Duidelijke en heldere communicatie staat blijkbaar op de wishlist van studenten. ‘De  regering moet echt goed luisteren naar de bevolking’, zegt Matti.

Ook Amber hecht belang aan goede communicatie, met een knipoog naar de onduidelijke  presentaties van Sophie Wilmès tijdens de persconferenties omtrent de coronacrisis: ‘Goede  communicatie is key. En vooral goede powerpoints’, zegt ze al lachend.

Wannes

Wannes (21), laatstejaarsstudent journalistiek op Thomas More in Mechelen.

Controverse

Wannes (21), student en partijlid van Jong CD&V, is kritisch en begrijpt frustraties vanuit de oppositie en rechtse stemmen. Regering De Croo is gevormd vanuit minderheidspartijen in plaats van de grote winnaars. ‘Er is veel controverse rond de nieuwe regering, en dan vooral  vanuit de rechtse kant van de politiek. Ik snap dat er verontwaardiging is, aangezien het merendeel  van de stemmen voor N-VA en Vlaams Belang waren. Maar die twee partijen hebben zich tijdens de  formatie niet flexibel opgesteld, waardoor samenwerken bijna onmogelijk werd. Ze hebben het  zichzelf moeilijk gemaakt en zo ook hun kiezers teleurgesteld’.

‘De oppositie, N-VA en Vlaams Belang, zijn sluwe partijen die  je woorden wel eens kunnen draaien en keren’, zegt Wannes, ‘Mijn tip voor onze regering? Doe gewoon je werk,  laat je niet vangen en concentreer je op wat belangrijk is. Dan komt het vertrouwen vanzelf’.

Valeriya

Valeriya (24), student journalistiek op Thomas More in Mechelen.

Valeriya (24) is opgelucht dat er na zo lang wachten een regering is, maar heeft ook frustraties rond de communicatie naar jongeren toe. ‘Volgens mij is het in de eerste plaats al belangrijk dat we ‘een’ regering hebben’, zegt ze, ‘Ik snap dat de aandacht nu vooral naar de coronacrisis gaat, maar daardoor krijg ik het gevoel dat de focus op de jongeren verloren gaat. Alsof de studenten het maar zelf moeten uitzoeken’.

Psychische klachten

Valeriya is bezorgd om de gevolgen van de pandemie: ‘Door de coronacrisis zijn er nu meer dan ooit  psychische klachten. Ook het moraal moet weer omhoog. De regering moet nu echt wel iets geven aan de bevolking om zich aan op te trekken’. Met de strengere maatregelen die momenteel ingelast zijn, kan  dat wel eens moeilijk worden.

Valeriya wenst meer actie te zien van de nieuwe regering: ‘Minder praten en meer doen. De politiek kan goed  dingen beloven, maar je ziet er niet veel van’.

Tekst en foto’s: © Naomi Ghyssaert