19/10/2020

Van der Poel klopt eeuwige rivaal van Aert in millimetersprint en wint bijzondere Ronde Van Vlaanderen

De Nederlander Mathieu van der Poel (25) heeft zondag de 104e editie van de wielerwedstrijd van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Het werd een speciale editie zowel op als naast de weg: Terwijl van der Poel en Wout van Aert voor de zoveelste keer een onderlinge strijd uitvochten op de weg, werd er naast de weg geen publiek toegelaten. Na een wervelende finale, die getekend werd door de valpartij van de Franse wereldkampioen Julian Alaphilippe, sprintten de topfavorieten om de zege in Vlaanderens Mooiste.

Nadat Antwerps burgemeeste Bart De Wever het startschot gaf, vertrok het pakket voor een tocht van 244 kilometer tussen Antwerpen en het Oost-Vlaamse Oudenaarde, waarin het meerendeel van de wedstrijd in de Vlaamse Ardennen werd betwist. Zes renners kozen voor de vroege vlucht, terwijl het peloton de koers controleerde. Op zowat 55 kilometer van de streep werden de vluchters ingerekend en trokken de grote namen naar het front. Julian Alaphillipe dropte een eerst bommetje met een versnelling op het einde van de Koppenberg, gelegen in het Oost-Vlaamse dorp Melden en een van de scherprechters van de koers. Uiteindelijk geraakte hij niet weg en dus besloot de Fransman opnieuw aan te vallen met nog 39 kilometer te gaan. De Nederlandse kampioen Mathieu van der Poel schoof mee. De Belgische topfavoriet Wout van Aert moest aanvankelijk even een gat laten, maar dichtte op de Taaienberg dan toch de kloof. De drie grote favorieten werkten meteen goed samen en al snel werd duidelijk dat de vogels gaan vliegen waren.

Val van de wereldkampioen

Het beloofde een geweldig slot te worden waarin het trio zou strijden om de zege. Maar toen gebeurde het ondenkbare: Alaphilippe, die de beste indruk gaf, smakte tegen het asfalt toen de drie koplopers een motor wilden passeren. Einde verhaal voor de Fransman, die minutenlang kermend van pijn op de grond lag en de wedstrijd moest verlaten met een gebroken rechter hand. Van Aert en van der Poel lieten het niet aan hun hart komen en reden al snel een verdedigbare voorsprong bij elkaar. Op de laatste hellingen bleven de twee samen en zetten ze koers naar Oudenaarde, waar de finish lag.

Mathieu van der Poel of Wout van Aert? De twee gaven elkaar geen duimbreed toe en gingen in een onderling duel uitmaken wie Vlaanders Mooiste zou winnen. De sprint begon op zo’n 200 meter van de finish. Van Aert zette aan en van der Poel ving hem meteen goed op. Het werd een prangende spurt en het was onmogelijk te zien wie er uiteindelijk won. De renners zelf wisten het ook niet, maar na het zien van de finishfoto kwam de bevestiging: van der Poel op één, van Aert op twee. Euforie in het Nederlandse kamp, ontgoocheling in het Belgische.

Geen Ronde als vanouds

De corona-editie van de Ronde Van Vlaanderen werd er eentje voor in de geschiedenisboeken. Niet alleen omwille van het fantastische wedstrijdverloop, maar ook door de ietwat bizarre sfeer rond wedstrijd. Geen massaspektakel, wel doordachte veiligheidsmaatregelen om alles zo coronaproof mogelijk te laten verlopen. De start vond zoals gewoonlijk plaats in Antwerpen, maar dit jaar dus uitzonderlijk zonder publiek. De hermetisch afgesloten Scheldekaaien maakten het bijna onmogelijk om een glimp van de renners op te vangen. Ondanks de aangekondige maatregelen besloten enkelingen toch naar de start te af te zakken in de hoop het Rondegevoel een beetje te ervaren, zo ook Bente (22). ‘Ik woon om de hoek, dus wilde even een kijkje gaan nemen. De sfeer bij de start was vreemd door het gebrek aan publiek, maar ik merkte dat er nog steeds heel veel spanning rond de wedstrijd zat.’

Er gold ook een publieksverbod op alle hellingen en kasseistroken. Daar waar de menigte de renners normaal gezien omhoog schreeuwt, kon je nu een speld horen vallen. Bente: ‘Ik vind dat een zeer logische beslissing waar ik alleen maar begrip voor kan opbrengen. Ik denk ook niet dat de sfeer rond de Ronde daardoor verloren gaat. Voor de renners zelf is het natuurlijk wel anders. Zij werden niet toegejuicht, en dat maakt voor hen wel een verschil. Al denk ik wel dat de favorieten zo gefocust zijn dat het voor hen minder van belang was.’

Net geen kijkcijferrecord

De maatregelen werden gerespecteerd, zo bleek ook uit de kijkcijfers van de wedstrijd. Volgens Sporza keken er gemiddeld 1.209.729 mensen naar de koers, net geen record. Dat staat nog steeds op naam van de editie van 2018, toen er gemiddeld 1.258.692 kijkers waren.

Hoe de 105e editie van de Ronde van Vlaanderen eruit zal zien, is voorlopig nog koffiedik kijken. De kans is groot dat ook het wielervoorjaar 2021 beïnvloed zal worden door het coronavirus, en we Vlaanderens Mooiste dus opnieuw vanuit de zetel zullen moeten bekijken. Op die manier wordt het record misschien toch gebroken.

Tekst en foto: © Laurens Van Aert