30/10/2020

Van duur naar duurzaam met deze zes tips

Wanneer je ‘milieubewust leven’ googelt krijg je vaak ‘koop een metalen rietje, ‘shop tweedehands’, etc. Deze tips helpen met besparen op lang termijn, maar het zijn investeringen. Daarnaast hebben studenten niet altijd het geld om duurzame producten te kopen. Daarom zijn hier zes tips die zowel de planeet als jouw portemonnee een handje helpen.

Herwerk restjes

Voedsel verspilling is een groot probleem. Toch is iedereen wel eens schuldig aan vergeten restjes die in de vuilnisbak belanden. Wat kan je doen om dit te voorkomen?

  • Groenten die beschadigd zijn? Daar kan je soep van maken. 
  • Een portie over? Vries deze dan in. 
  • Overrijp fruit kan altijd verwerkt worden in een dessert (denk aan bananenbrood). 
  • Gewonnen brood, verloren brood of wentelteefjes. Het heeft veel namen, dus vergeet het niet wanneer je oud brood wil weggooien. 
  • Ten slotte is het belangrijk dat je weet wat er in de koelkast ligt. Als je ziet dat die zak sla morgen slecht wordt, eet ze dan diezelfde dag op.

Hergebruik kookwater

Om spaarzaam met water om te gaan kan je het kookwater bewaren om aan de kamerplanten te geven. Laat het water eerst even afkoelen natuurlijk. 

Met de seizoenen mee

Eet lokale seizoenproducten hiermee help je het milieu. Dit beperkt de transport vervuiling. Vliegtuigen, schepen en andere vervoersmiddelen zijn erg vervuilend. Daarnaast zijn seizoensproducten vaak goedkoper en lekkerder omdat ze vers zijn en plaatselijk geoogst worden. Denk aan de Belgische appels tijdens de herfst, en roodfruit in de zomer. 

Maak je eigen moestuin

Ook als je geen tuin hebt is een moestuin mogelijk. Met een beetje verbeelding is alles een bloembak. Aarde kan je bijna overal vinden en zaadjes haal je uit de vruchten in jouw keuken. Dit kan gaan van pijpajuin met de wortels in een glas water zetten. Tot je eigen appelboom. Wees creatief en kijk naar wat je ter beschikking hebt.

Composteer

Door te composteren gebruik je minder restafvalzakken. Een compostbak kan in meerdere formaten gemaakt worden. Dus zelfs kotstudenten kunnen een kleine compostbak plaatsen. Youtube of Google helpt je wel met een tutorial.

https://www.instagram.com/p/B_p2AYmHPLU/?igshid=122k5zu5rlcjr

Kapot? Maak het

Gaten in je sok? Stop deze met naald en draad. Gaat er iets kapot? Een beetje lijm brengt je al heel ver. Op deze manier is opnieuw aankopen niet altijd nodig. Zo bespaar je geld en doorbreek je de cirkel van de consumptie maatschappij. Vergeet niet dat YouTube je altijd kan helpen met deze taken.

Nog een bonus tip. Denk altijd extra goed na voor dat je iets aankoopt. Heb je het echt nodig? Does it spark joy? – Marie Kondō

 

Tekst: Margo Devillé, foto: Karolina Grabowska via Pexels