15/10/2020

Week tegen armoede: Netwerk tegen Armoede voert campagne en Betonne Jeugd werkt met kwetsbare jongeren

Het is de Week tegen Armoede. Dat wil zeggen dat er van 12 tot 17 oktober initiatieven worden georganiseerd doorheen Brussel en Vlaanderen om meer bewustzijn te creëren rond armoede. De organisatie Netwerk tegen Armoede lanceerde de campagne ‘Armoede is een job waar je niets voor terug krijgt’, waarmee ze dit jaar wil focussen op een waardiger inkomen voor iedereen en meer toegankelijke sociale rechten. Ook de jongerenwerking Betonne Jeugd engageert zich om kwetsbare jongeren een thuis te bieden.

Bij Netwerk tegen Armoede werken 58 verenigingen, waar mensen in armoede het woord nemen samen met als doel armoede te bestrijden in België. De ervaringen van deze mensen in armoede zijn essentieel en vormen de basis voor dialoog met het beleid, diensten, bedrijven en de publieke opinie, vindt Gert Van Tittelboom, communicatief stafmedewerker van Netwerk Tegen Armoede.

‘We zetten hierbij de stem van mensen in armoede centraal. Beleidsmakers kunnen immers enkel werk maken van een effectief armoedebeleid als zij niet over de hoofden van de mensen heen beslissen, maar effectief naar hen luisteren en hen als deel van de oplossing beschouwen. Onze 58 verenigingen verzamelen ervaringen van mensen in armoede om zo signalen te kunnen doorgeven aan de overheden.’

#17oktober

Dit jaar luidt de campagne van Netwerk tegen Armoede als volgt: ‘Armoede is een job waar je niets voor terug krijgt’. #17oktober wordt gebruikt als bijpassende hashtag, wat de Werelddag van verzet tegen Armoede vertegenwoordigt.

Met deze campagne pleit Netwerk tegen Armoede voor het optrekken van de laagste uitkeringen tot boven de Europese armoedegrens. ‘De laagste uitkeringen zitten nog altijd vele tientallen tot honderden euro’s onder die armoedegrens. Dat is niet alleen mensonwaardig, het is ook contraproductief. Met zo’n inkomen veroordeel je mensen tot overleven en dag in dag uit brandjes blussen. Leven met een te laag inkomen hakt ook zwaar in op de gezondheid, op de kansen van de kinderen op school … zeker tijdens de coronacrisis’, licht Van Tittelboom toe. Iets meer dan één op de tien Vlamingen leeft in monetaire armoede.
Alle acties rond de Week tegen Armoede vind je terug op de campagnesite www.17oktober.be.

Jongeren in armoede

Ook armoede is vele jongeren en studenten niet vreemd. Betonne Jeugd in Antwerpen, één van de verenigingen van Netwerk tegen Armoede, vormt dan ook een thuisbasis voor kwetsbare jongeren. Sarah Lampe, ervaringsdeskundige in Armoede en jeugdwerker bij Betonne Jeugd, leefde zelf in armoede en begrijpt de jongeren heel goed: ‘Als je in armoede leeft, hebben de kleinste fouten al direct gevolgen. Voor jongeren in armoede is het ontzettend moeilijk een normaal traject te volgen in een maatschappij die niet op maat is voor hen.’

Sarah vindt het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken en deze jongeren een kans te bieden: ‘Als het beleid en de samenleving niet weten hoe moeilijk het is voor die jongeren, dan kunnen ze alleen maar een oordeel vellen van wat je ziet. Maar je kan niet alles zien. Daarom is het zo belangrijk om met die jongeren te werken. Als de wereld er een klein beetje anders zou uitzien, zouden die jongeren wel meer plaats krijgen in de maatschappij en de jobs krijgen die ze verdienen.’

 

Ben je zelf student en heb je het financieel moeilijk? Maak zeker gebruik van studentenvoorzieningen van je school. Thomas More-studenten kunnen makkelijk een afspraak maken bij stuvo.

Wil je je als individu engageren in de strijd tegen armoede? Vind hier meer informatie bij Netwerk tegen Armoede.

 

Tekst: Naomi Ghyssaert, foto: © Netwerk tegen Armoede