12/10/2020

Ziekenhuizen nemen maatregelen om zich voor te bereiden op tweede coronagolf

De Antwerpse ziekenhuizen stellen alle niet-dringende operaties uit en het UZ Gent opent woensdag een nieuwe corona-afdeling. Allemaal om de aankomende tweede coronagolf aan te kunnen.

Tom Van de Vreken van het ZNA geeft uitleg: ‘Niet-dringende operaties, zoals een kijkoperatie in de knie of esthetische ingrepen worden tijdelijk niet meer ingeplant. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de arts en patiënt. De operaties die nu al ingepland zijn, gaan gewoon door.’

Het ZNA reserveert nu al 25% van de bedden op intensieve zorg voor Covid-19 patiënten. Om ervoor te zorgen dat de capaciteit op intensieve zorg er blijft nemen de Antwerpse ziekenhuizen voorzorgen.

Geen negatieve gevolgen
‘Het gaat enkel om de niet-dringende ingrepen waarbij mensen achteraf een tijdje op de intensieve afdeling zouden terechtkomen’, benadrukt Van de Vreken. Dringende ingrepen vinden gewoon plaats ‘Als je je been breekt, dan heb je dringend hulp nodig en word je natuurlijk meteen geholpen.’
Hierdoor zullen er volgens Van de Vreken geen negatieve gevolgen zijn voor de normale dienstverlening van het ziekenhuis.

Sterke monitoring
Het UZ Gent heeft nog geen gelijkaardige maatregelen aangekondigd, maar is zich al sterk aan het voorbereiden op de verwachte toestroom van patiënten.

‘We zitten dicht op de grens, daarom dat we woensdag een tweede afdeling openen’

‘Voorlopig lukt het nog, maar tegen het einde van de week zou het een ander verhaal kunnen zijn. We zitten dicht op de grens van onze capaciteit, daarom dat we woensdag een tweede cohortafdeling (NVDR: geïsoleerde afdeling) openen om de coronapatiënten op te vangen’, zegt Karlien Wouters, persverantwoordelijke van het UZ Gent.

Risico door asymptomatische verspreiders
Wouters laat ook weten dat de maatregelen tijdens de normale zorg zullen verstrengen. ‘Er zijn zoveel besmettingen in de hele maatschappij en die mensen komen ook op consultatie of op bezoek in het ziekenhuis.’
Volgens Wouters is er een groot gevaar door mensen die asymptomatisch zijn en naar het ziekenhuis komen. Zo zouden zij onwetend het virus kunnen verspreiden.

‘Dat betekent dat iedereen ten allen tijden een mondmasker moet dragen. Ook bezoekers die in de kamer bij een patiënt zitten, moeten hun mondmasker ophouden. Allemaal om ervoor te zorgen dat we het virus zoveel mogelijk buiten het ziekenhuis houden.’

Tekst: Jeffrey Meskens, foto: Vidal Balielo Jr. via Pexels