22/10/2020

Zijn antimicrobiële stoffen de toekomst van de mode-industrie?

De modemerken Burberry en Diesel hebben bekendgemaakt dat ze antimicrobiële stoffen in de ontwikkeling hebben. Bij Burberry zou het gaan om mondmaskers en Diesel zal zich toespitsen op jeansbroeken. Met het coronavirus in het achterhoofd, zou dit een revolutionaire ontwikkeling zijn, maar staat het wel al op punt?

 

Technologieën

Verschillende haute couturemerken zoals Burberry, Chanel en Estée Lauder hebben tijdens de coronacrisis in maart en april hun steentje bijgedragen door het ontwikkelen van mondmaskers en chirurgische kledij voor ziekenhuizen. Het modehuis Diesel heeft nu, in oktober, bekendgemaakt dat ze zelf ook antimicrobiële kledingstukken op de markt willen brengen. Deze bekendmaking kon rekenen op heel wat verdeelde reacties.

 

Het Italiaanse merk Diesel heeft via een persbericht aangegeven dat ze zullen werken met de ViralOff ® technologie voor het produceren van denim dat 99% van de virale activiteit op kledingstukken stopt. De collectie antimicrobiële jeansbroeken zal te verkrijgen zijn in de lente-zomercollectie van het merk.

Het Britse modemerk Burberry heeft daarentegen nog niet veel bekendgemaakt rond de technologieën die zij zullen hanteren voor het maken van antimicrobiële maskers, maar er ontstaat nu al heisa rond de effectiviteit van deze ontwikkeling omtrent het coronavirus.

 

ViralOff ®

Deze technologie werd reeds opgestart in het begin van deze eeuw als reactie op de SARS-epidemie. Het concept simpel uitgelegd: in de stof worden bepaalde eiwitten geplaatst waardoor virussen zich niet kunnen hechten aan de stofdeeltjes. De technologie werd getest op verschillende virussen, met telkens een positief resultaat. Uit een onderzoek van de afdeling Textieltechnologie van HoGent, blijkt dat er verschillende technieken gebruikt worden op textiel om bacteriën tegen te gaan, zoals: wijzigen van de polymeerstructuur of gebruiken maken van spin-additieven (inbrengen van bio-actieve producten).

 

Textiel tegen corona

Maar wat met het coronavirus? Kunnen deze antimicrobiële stoffen ook vermijden dat het virus zich gaat nestelen op je kleren? Volgens Innovation Origins heeft het Zwitsers bedrijf HeiQ Group een speciale laag ontwikkelt dat het virus binnen enkele minuten volledig uitschakelt. Dit doen ze door een coatlaag aan te brengen op het textiel door middel van zilver- en blaasjestechnologie. Hierbij trekt de stof tegengesteld geladen virussen aan en remt de vermenigvuldiging ervan. Het is dus wel degelijk mogelijk dat er al technieken zijn in de textielindustrie die het coronavirus tegen kunnen gaan.

 

De Chinese fabrikant van beschermingsmaskers Suzhou Bolisi gebruikt de technologie al bij de productie van mondmaskers en de Amerikaanse fabrikant Kayser-Roth is van plan om de technologie te integreren in nieuwe Ghluv handbescherming.

Tekst en foto: © Elise Ingels