16/11/2020

5 LGBTQ+ films om in deze semi-lockdown te kijken

Iets meer dan twee weken geleden gingen de verstrengde maatregelen in en studenten zitten weer in hun kot. Niet te niksen, maar online les te volgen én radio te maken voor 21bis. In de uitzending van vandaag, 16 november, staat de LGBTQ+ community centraal. Daar bovenop is het deze week ook Transgender Awareness Week. Naar aanleiding daarvan en omdat af en toe pauze nemen belangrijk is, lijst onze 21bis-redacteur Louize hier vijf LGBTQ+ films op die je moet gezien hebben. Opgelet: spoilers.

   1. Call Me By Your Name (2017)

    Call Me By Your Name is een Amerikaans-Italiaanse film gebaseerd op de gelijknamige roman van André Aciman uit 2007. In de hoofdrollen zie je Timothée Chalamet, Armie Hammer en Michael Stuhlbarg. Timothée Chalamet was in 2018 de jongste acteur ooit genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in deze film.

    Professor Perlman is een archeoloog en kunsthistoricus. In 1983 brengt hij de zomermaanden samen met zijn echtgenote Annella en zeventienjarige zoon Elio door in een vakantiehuis in Italië. De familie nodigt elke zomer een doctoraatsstudent(e) uit, dit jaar Oliver, de zelfzekere Amerikaan. Elio en Oliver brengen veel tijd met elkaar door en al snel ontstaat er meer dan vriendschap alleen.

   

  Dit bericht bekijken op Instagram

   

  Een bericht gedeeld door Call Me By Your Name (@cmbynfilm)

  1. 2. The Imitation Game (2014)

   The Imitation Game is een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal neergeschreven in de biografie Alan Turing: The Enigma van Andrew Hodges. Benedict Cumberbatch vertolkt de rol van Alan Turing.

   De Britse wiskundige, Alan Turing, werkt in de Tweede Wereldoorlog voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel heeft onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turing slaagt er na enige tijd in om op wonderbaarlijke wijze de code te kraken. Later veroordeelden ze hem, ondanks zijn heldendaad, voor ‘homoseksuele handelingen’. Die zijn in die tijd nog strafbaar in Engeland.

   3. Moonlight (2016)

   Moonlight is een Amerikaanse dramafilm gebaseerd op het toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue. De film haalde heel wat prijzen binnen waaronder, na enige verwarring, de Oscar voor beste film in 2017.

   De film speelt zich af in Miami en is opgedeeld in drie hoofdstukken. Elk hoofdstuk focust zich op een belangrijke periode in het leven van Chiron, een homoseksuele man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.


   4. Portrait de la jeune fille en feu (2019)

   Portrait de la jeune fille en feu, ook bekend onder de Engelstalige titel Portrait of a lady on fire, is een kostuumdrama geregisseerd door Céline Sciamma. De film kreeg heel wat lovende kritieken, onder andere in De Morgen.

   In 1760, op een eiland in Bretagne, krijgt Marianne de opdracht om het huwelijksportret van Héloïse te schilderen zonder medeweten van de jonge vrouw. Overdag observeert Marianne haar model zodat ze ‘s nachts stiekem aan het portret kan werken. Héloïse heeft net het klooster verlaten en staat niet te springen om te trouwen. In Héloïses laatste dagen als ongehuwde vrouw groeien de twee naar elkaar toe.

   5. Can You Ever Forgive Me? (2018)

   Can You Ever Forgive Me? is een Amerikaanse biografische film uit 2018, gebaseerd op de memoires van Lee Israel.

   In de jaren ’70 en ’80 verdiende Lee Israel, vertolkt door Melissa McCarthy, haar geld met biografieën van grote sterren als Katharine Hepburn en Estée Lauder. Wanneer ze in financiële problemen komt, besluit ze valse brieven van overleden celebrities te schrijven en te verkopen.

Tekst: Louize Tielemans, foto: © Bram de Leege