05/11/2020,

CHanGE-project focust dit jaar op genderbinariteit: ‘We willen het dominante binaire kader in vraag stellen’

Elk jaar organiseert het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) het CHanGE-project. Dat is een jaarlijkse campagne rond gendergelijkheid en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. Dit jaar staat de campagne in het teken van genderbinariteit.

Mon Dewulf, student film, Anna Paeshuyse, studente Conflict and Developmentstudies, en Nena Madalijns, een net afgestudeerde studente kunstwetenschappen, maken deel uit van het CHanGE-project. Zij leggen uit wat CHanGE inhoudt.

Intersekse

Genderbinariteit is een heel breed begrip, waar ook intersekse een belangrijke plaats in heeft. Personen met een intersekse variatie zijn personen die geboren worden met zowel mannelijke als vrouwelijke fysieke kenmerken. Ouders moeten dan vaak beslissen of ze hun kind als jongen of als meisje willen opvoeden. Een op zestig kinderen in België worden geboren met zo een intersekse variatie, daarom wil de CHanGE-campagne dit jaar daar ook een licht op schijnen.

Beluister hier hoe Mon en Anna de plaats van intersekse binnen het project zien.

Door de corona-pandemie kon een groot deel van de plannen voor de campagne niet doorgaan, maar dat houdt de organisatie niet tegen.  Zo kan je vanaf half november lezingen, films en activiteiten bijwonen om meer te weten te komen over genderbinariteit. Voor meer info kan je ook altijd terecht op de instagrampagina van UCOS

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door UCOS (@ucos.be)


 

Tekst en interview: Nathalie Verleye, foto: © Ian Enríquez