23/11/2020

Content Leuven en Ohne Ternat: 21bis bezoekt twee duurzame winkels

In het kader van de Week van de Afvalvermindering trok 21bis naar Content in Leuven en Ohne in Ternat. Dat zijn twee winkels met een duurzaam concept, dus twee keer de kans om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Beide winkels steunen op het duurzame concept, waarbij Content een verpakkingsvrije winkel is en Ohne een verpakkingsluwe winkel. 

 

Content

© Oa Vrebos

Content bestaat sinds 2014 en is een coöperatieve voedingswinkel zonder verpakkingen. Het is een van de eerste verpakkingsvrije winkels in België. De winkel leunt op twee duurzame pijlers. Met hun eerste pijler ‘zonder zakske’ willen ze vervuiling tegengaan. ‘Klanten die in Content winkelen, moeten dat zonder of met herbruikbare verpakking doen. Zo breng je best je eigen potje mee om die te vullen met de inhoud die je wil’, zegt Laurence Bastin (28), een van de drie zaakvoerders van Content. ‘Jonge ouders in de dertig komen het meest over de vloer. Die willen hun kinderen in een bewuste wereld opvoeden.’  

Als tweede pijler bieden ze producten die ‘lokaal met verhaal’ zijn: verse en kwaliteitsvolle producten die rechtstreeks van de boer of producent komen. Op die manier willen ze de lokale economie steunen en transportkosten vermijden. Laurence merkt dat jongeren ook interesse hebben om hun ecologische voetafdruk te verkleinen: ‘Er komen best veel studenten winkelen bij ons. Vaak zijn dit buitenlandse studenten die duurzame winkels als Content opzoeken.’ 

 

Ohne

Ohne in Ternat bestaat nog niet zo lang, maar is een groot succes bij de inwoners. Het filiaal in Ternat is het zesde pand van het bedrijf. Zo zijn er ook vestigingen in en rond Gent en in  Aalst. Opvallend genoeg is dit geen volledig verpakkingsvrije shop. Zaakvoerster Kristien Lindemans (38) kiest bewust om niet volledig verpakkingsvrij te gaan omdat er nu eenmaal dingen zijn die je wel moet verpakken. Zo heeft ze bijvoorbeeld versgemaakte dessertjes zoals tiramisu en chocolademousse die ze in potjes kaarzet. Ze kiest hier wel voor glazen potjes zodat de klant achteraf het potje proper terug kan brengen en ze het opnieuw kan gebruiken. 

© Elise Ingels

Het concept is een succes bij jong en oud, vertelt Kristien: ‘Ik zie mensen in de winkel van alle leeftijden. Vooral kinderen vinden het heel leuk om hun eigen potje te kunnen vullen. Studenten en net afgestudeerden zie ik ook vaker over de vloer komen. Zij staan meestal echt achter een duurzame levensstijl.’ De zaakvoerster is alvast enthousiast om de volgende generatie duurzaam op te voeden met het verpakkingsluwe concept.

 

 

Verschil

Het winkelconcept is zowel bij Content als bij Ohne vergelijkbaar. Beide winkels werken met het weegschaalconcept waarbij je je potje, bakje of flesje op de weegschaal zet en het daarna vult zodat je enkel voor de inhoud van het potje betaalt. Het gaat hier niet enkel om eten, want beide winkels verkopen ook non-food-producten zoals toiletpapier, zeep en andere huishoudproducten. Zowel Content als Ternat werken hier met een externe leverancier voor de verse producten en bereide maaltijden. 

Content heeft voorlopig maar één shop, maar werkt naar een duurzaam netwerk van meerdere onafhankelijke verpakkingsvrije winkels over heel België. Ohne daarentegen is een keten met zes vestigingen en is meer gericht op uitbreiden.

 

Tekst en beeld: © Oa Vrebos en Elise Ingels