13/11/2020

Coronabont : nertsen verspreiden het virus aan sneltempo

Je vraagt je nu misschien af: ‘Een nerts, wat is dat eigenlijk?’. Het is een marterachtige roofdier, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Zijn pels, die wel. En zijn vermogen om besmet te geraken met het coronavirus, en dat virus vervolgens te muteren, dat ook.

Een week geleden brak er grote paniek uit in Denemarken en Nederland. Hun nertsen waren besmet geraakt met het coronavirus. Vervolgens geven ze dat, gemuteerd, terug aan de mens. Het duurde maanden eens ze dat doorhadden, en het kwaad was al geschied. Een van die mutaties is minder vatbaar voor de antilichamen, en dus ook voor het (toekomstige) vaccin.

In Denemarken zijn er al 200 mensen besmet geraakt met dat corona-nertsvirus. Vijf na twaalf dus, maar hun oplossing was toch wel iets te extreem volgens de bevolking. Hun oplossing: de gehele populatie van 17 miljoen nertsen ‘laten inslapen’. Lees: de gebruikelijke methode van vergassing met CO2 werd ingezet. Nederland, met zijn 1.5 miljoen nertsen doet voorlopig niets, net als Vlaanderen.

 

Waarom zoveel nertsen?

Van de 32 miljoen edelpelsdieren (een dier met een mooie en sterke pels, perfect geschikt om bont mee te maken, red.) die in 2010 in Europa werden gefokt, waren 30 miljoen nertsen. Voornamelijk in Nederland, Denemarken en Spanje. Maar ook in Vlaanderen zijn er nog steeds zeventien pelskwekerijen met nertsen, jaarlijks goed voor zo’n 200.000 nertsen. Wallonië en Brussel legden al een verbod op die kwekerijen. Tegen 2023 zou dat in Vlaanderen ook het geval moeten zijn.

Opmerkelijk genoeg bleek uit een enquête van IPSOS (een Frans marktonderzoeksbedrijf, red.) dat maar liefst 84 procent van de Vlamingen voor een verbod op bont is, en dat amper zeven procent van hen zelf een bontjas bezit. Waarom zijn er dan nog steeds zo immens veel pelskwekerijen? Het antwoord is simpel: jouw nepbont is echt bont. De bontindustrie is groot. Té groot. De vraag is in de voorbije jaren miniem geworden, en steeds meer landen voeren een verbod uit op pelskwekerijen v. De industrie vond er dan maar niets beter op dan hun echt bont voor te doen als nepbont. Mocht je nu zelf in paniek schieten over die bonten kraag aan je favoriete jas: deze bonttest zal je duidelijkheid brengen.

Tekst: © Robbe Debraekeleer, foto: CC0 by 272447 via Pixabay