20/11/2020

Coronaproof tentoonstelling Folon in Abdij van Villers

Wil je in deze cultuurarme coronatijden toch een beetje cultuur opsnuiven? Dan kan je terecht bij de Abdij van Villers in het Waals-Brabantse Villers-la-Ville. Daar vindt de openluchttentoonstelling van de Belgische, internationaal gerenommeerde kunstenaar Jean-Michel Folon nog altijd plaats.

 

Elke winter houdt de Abdij van Villers een tentoonstelling om ook mensen te trekken tijdens de koudere maanden van het jaar. De Italiaanse kunstenaar Da Vinci passeerde bijvoorbeeld al de revue. In 2020 is het de beurt aan Jean-Michel Folon. Hij was zowel schilder, tekenaar als beeldhouwer en hij woonde in de buurt van Villers-la-Ville. Hij stierf vijftien jaar geleden, maar vijf jaar voor zijn dood richtte hij de Folon Foundation op. ‘Die stichting viert nu haar twintigste verjaardag’, vertelt Cédric Delcour, directeur van de Abdij van Villers. ‘Daarom zagen we de kans om deze tentoonstelling dit jaar voor te stellen in samenwerking met de Folon Foundation.’ De stichting probeert vooral de werken van Folon in goede omstandigheden te bewaren en te zorgen dat ze gezien worden door het publiek. Ze brengen ook zijn werk samen in het Solvaypark in Terhulpen. Nu gebeurt dat dus ook in de Abdij van Villers.

Wandelen tussen ruïnes

Niet alle werken van Folon zijn te zien in de abdij. Een twintigtal van zijn bronzen beelden staan tentoongesteld in de buitenlucht. ‘Het zijn allemaal beelden van personages die je uitnodigen om te reizen’, zegt Delcour. De presentatie van de beelden in de abdij passen in de traditie van Folon om zijn kunstwerken te confronteren met de schoonheid van een historisch kader en de omgevingskleuren. Volgens Delcour ziet de tentoonstelling er goed uit in deze historische omgeving. ‘De bronzen beelden steken mooi af tegenover de kleuren van de herfst en tegenover de stenen muren van de abdij. We zijn erg blij met het resultaat.’

Wanneer je wandelt tussen de eeuwenoude ruïnes van de Abdij van Villers kan je druppelsgewijs de 22 werken van Folon bekijken. Als je de route volgt, passeer je eerst het beeld Totem. Dit is het oudste werk dat tentoongesteld staat in de abdij. Totem dateert van 1992 en het idee van het kunstwerk  is ontstaan na het zien van stelhout dat gebruikt werd om planken te ondersteunen. Het deed hem denken aan totempalen en indiaanse kunst. Nadat je nog enkele alleenstaande kunstwerken passeert, kom je in de oude ruïnes van de abdij terecht. Hierin staat onder andere De Gedachtengang. Deze Gedachtengang is een gang met acht verschillende beelden van personen. Elk beeld ziet er hetzelfde uit, maar heeft een ander hoofd. Zo zie je bijvoorbeeld een vraagteken, een boek of een lepel. Folon maakte meer dan honderd gelijkaardige beelden, de Gedachten. De vorm waarin ze tentoongesteld staan, De Gedachtengang, is gebaseerd op de Egyptische sfinxenstraten. De acht tentoongestelde Gedachten verwijzen op deze plek naar de sacrale kracht van de ruïnes.

Plattegrond van de Abdij van Villers – Abbaye de Villers-la-Ville vzw en Yves Plateau (CC BY-SA 4.0)

Het oeuvre van Folon bestaat niet enkel bronzen beelden. Maar beeldhouwwerk is wel belangrijk geweest voor hem. Tijdens het eerste deel van zijn carrière was hij vooral bezig met illustraties, affiches en televisieanimaties. Pas in de 1989 begint Folon met beeldhouwen. Eerst met klei, gips en hout en later met brons en marmer.

Coronaproof

Cédric Delcour noemt de tentoonstelling een succes. ‘Op dit moment zijn er maar 28 locaties open in Wallonië, waardoor we meer mensen aantrekken’, vertelt hij. ‘We voelen wel sterk een verschil tussen een regenachtige of een zonnige dag, omdat alles in de openlucht is.’ Het coronavirus gooit geen roet in het eten voor de expositie. Volgens Delcour worden alle coronamaatregelen gerespecteerd. Zo blijven de zalen binnen gesloten en zijn de wachtrijen aan de inkom afgebakend.

Je kan de tentoonstelling nog bezoeken tot en met 21 februari. Als student betaal je 6 euro voor een dag in de abdij. De expositie is elke dag geopend.

 

(Dit artikel is geschreven voor de musea weer opengingen.)

 

Tekst: Anke De Vries, reportage: Anke De Vries en Imani Van der Beeken, foto’s: ©Anke De Vries, Abbaye de Villers-la-Ville vzw en Yves Plateau (CC BY-SA 4.0)