13/11/2020

Hannes Delcroix, een van de nieuwe onbekenden bij de Rode Duivels

Met de interlands die op hoge snelheid na elkaar komen, krijgt Roberto Martinez niet altijd de kans om zijn topploeg op te stellen. Daarom is de bondscoach van onze nationale voetbalploeg aan het experimenteren geslagen en kwam hij met enkele ongewone namen voor de 2-1 overwinning tegen Zwitserland. Met KV Mechelen-doelman Gaëtan Coucke die in extremis nog werd opgeroepen zorgde de spanjaard al voor een verrassing. Verbazingwekkend genoeg kreeg Hannes Delcroix ook zijn eerste minuten. Voor sommigen een totale onbekende, voor anderen the next big thing, de sportredactie van 21bis zocht voor u uit wie hij juist is.

 

Om te beginnen, Hannes Delcroix is 21 en geboren in Petite-Rivière-de-l’Artibonite, Haïti. Het kan dus zijn dat hij nog kiest voor de Haïtiaanse nationale ploeg, maar voorlopig is hij de 701ste Rode Duivel die ooit heeft gespeeld. Hij speelt voor RSC Anderlecht en is een linksvoetige centrale verdediger, wat al in zijn voordeel speelt, aangezien dat die positie zeer dun bevolkt is bij onze Duivels.

 

Verleden

Delcroix komt voort uit de jeugdacademie van Anderlecht. De verdediger werd al uitgeleend aan RKC Waalwijk, waar hij 23 keer speelde. Zijn prestaties bij de Nederlanders werd opgemerkt en de jongeling werd teruggehaald naar Anderlecht, waar hij wel weg kon voor de juiste prijs, maar die kwam er niet. ‘Gelukkig voor hem’, zegt redacteur Jens Jacobs.

 

Want hij was nochtans niet het grootste talent bij Anderlecht. Wout Faes en Sebastiaan Bornauw passeerden eerst en spelen nu beide in het buitenland. De ene bij Reims in Frankrijk, de andere bij Keulen in Duitsland.

 

Waarom?

Maar wat maakt hem zo speciaal dat hij uit het niets zijn eerste minuten mag spelen bij de Rode Duivels? Hij heeft bij Anderlecht zelf nog maar vijf matchen volledige wedstrijden gespeeld dus het is uitzonderlijk dat iemand met zo weinig ervaring al mee mag. Volgens redacteur Jens Jacobs ligt het aan zijn goede linker, zijn snelheid en connecties.

 

‘Zijn profiel is ook uitstekend voor de Rode Duivels: snel, goede pas, linksvoetig. Perfect om de meest linkse van de drie centrale verdedigers te zijn’, zegt Jens. Het feit dat hij ook bij het team van Vincent Kompany speelt, werkt in zijn voordeel. ‘Kompany en Martinez kennen elkaar en komen ook goed overeen’, zegt Jens.

 

Maar om hem nu al Rode Duivel te maken? Nee, dat blijft een beetje bizar, maar dat neemt niets weg van het soort speler dat hij is natuurlijk. ‘Als je ziet wat Clinton Mata bij Club Brugge kan verrichten met hetzelfde profiel, waarom dan op termijn niet Hannes Delcroix bij de Rode Duivels?’, besluit Jens.

 

Jens zelf deed een interview met Peter Vandenbempt over het experimentele elftal van de Rode Duivels. Dat artikel kan je hier lezen.

 

Tekst en foto: Wannes Averhals