12/11/2020

Sporza-analist Peter Vandenbempt: ‘In de toekomst gaan we misschien maar twee spelers van wereldklasse hebben. De rest zal iets minder zijn’

Een experimenteel elftal van de Rode Duivels, zonder o.a. Lukaku en De Bruyne, heeft woensdag Zwitserland opzijgezet met 2-1. Aan Den Dreef in Leuven hadden de troepen van Martinez het knap lastig tegen de Zwitsers. Dat zag ook Sporza-analist en -commentator Peter Vandenbempt: ‘Het is een wedstrijd die je normaal moet verliezen. Zo eenvoudig is het.’

Een oefenwedstrijd tegen Zwitserland en dus stond er niets op het spel voor onze nationale ploeg. Bondscoach Roberto Martinez zag zijn kans schoon om een onuitgegeven elftal aan de aftrap te brengen en zo jongens speelkansen te geven. Met Thorgan Hazard en Jan Vertonghen stonden er slechts twee spelers op het veld die er in de wedstrijden die ertoe doen ook basisspeler zijn. Dat kwam de wedstrijd niet ten goede.

‘Weinig goed voetbal, moeizame balcirculatie, niets van diepgang, matig verdedigd… Het was gewoon een slechte wedstrijd. Niet onlogische natuurlijk. Het zijn allemaal jongens die nog niet samen hebben gespeeld. Dus dat er weinig automatismen zijn, tot daaraantoe. Maar een pass geven, daar mogen we toch van veronderstellen dat deze generatie dat kan.’

‘Het is een wedstrijd die je normaal moet verliezen. Zo eenvoudig is het. Maar omdat de doelman zeer goed was en we met Michy Batshuayi een spits hebben die slecht speelt – enfin, niet speelt, laat ik het zo zeggen – en toch scoort, kan je die wedstrijd winnen’, aldus Vandenbempt.’

Lukebakio 700e debutant bij de nationale ploeg

Met Hertha BSC-spits Dodi Lukebakio stond er voor de 700e keer iemand nieuw op het veld. Daarna volgden nog Anderlecht-verdediger Hannes Delcroix en Club Brugge-aanvaller Charles De Ketelaere. ‘Martinez is goed bezig met de opvolging van de Gouden Generatie. Maar goed, van een bondscoach worden in eerste instantie resultaten verwacht op het moment zelf.’

‘Ik vind het niet meer dan logisch dat hij, als het erop aankomt, zijn beste ploeg opstelt. De bedoeling is toch dat deze generatie nog iets gaat presteren de komende twee toernooien. Wat dat betreft vind ik dat hij het heel goed aanpakt om in dit soort wedstrijden, die overbodig zijn, wat nieuwe jongens te laten spelen.’

‘We gaan niet op basis van een wedstrijd en een paar minuten zeggen dat Bornauw niet het niveau haalt voor de Rode Duivels’

‘Tegelijkertijd is het natuurlijk niet erg dankbaar om je debuut te maken in een elftal als dat van gisteren. Het is gemakkelijker als het geraamte van de nationale ploeg er staat, en je dan kan meevoetballen als een van de twee debutanten. Bijvoorbeeld Lukebakio, die jongen heeft weinig goeds gedaan. Dat is iemand die het moet hebben van de dribbel, van de actie. Ik denk dat hij welgeteld een goede actie heeft gedaan. Hij heeft veel balverlies geleden. Geen geslaagd debuut dus.’

Problemen achteraan

Vooraan hebben de Duivels een ongeziene weelde. Romelu Lukaku, Eden Hazard, Kevin De Bruyne… Noem maar op. Maar naast deze vaste waarden staat ook de jeugd al te trappelen. Jérémy Doku (18), Yari Verschaeren (19) en sinds gisteren ook Charles De Ketelaere (19) maakten alle drie al hun debuut. Alle drie moeten ze nog twintig jaar worden. Vooraan lijkt de toekomst dus verzekerd. Het is vooral achteraan dat het schoentje knelt.

‘Als ik iemand met 100 procent zekerheid naar voor moet schuiven, is het Standard-verdediger Zinho Vanheusden. Maar oké, dat is nu weer even on hold gezet door die zware knieblessure die hij nog maar net heeft opgelopen. En van de anderen moet ik het nog zien. Brandon Mechele is al 27, dat is niet meer de jonge man van 21. Misschien Hannes Delcroix? (Lees alles over Hannes Delcroix via deze link)

‘En Sebastiaan Bornauw was vorig jaar toch titularis en sterkhouder bij een club in de Duitse Bundesliga. Bornauw was vorige keer tegen Ivoorkust al uiterst ongelukkig met die penaltyovertreding. Gisteren speelde hij ook gewoon een slechte wedstrijd. Dat is niet erg natuurlijk, we gaan niet op basis van een wedstrijd en een paar minuten zeggen dat hij het niveau niet heeft voor de nationale ploeg, maar hij heeft nog wel wat werk voor de boeg.’

Spelerskeuze wordt zware opgave

32 spelers riep Martinez op voor deze interlandperiode. Als je weet dat er slechts 23 spelers mee naar het EK mogen deze zomer, dan weet je dat er nog zware keuzes gemaakt moeten worden. ‘Als iedereen fit is, dan denk ik dat Doku, als hij zich verder ontwikkelt bij het Franse Stade Rennes, wellicht wel erbij zal zijn wegens zijn unieke profiel.’

‘Verschaeren zal er tegenaan zitten, maar is geen zekerheid omdat je er maar 23 mag meenemen en je toch een balans moet vinden tussen verdedigers en aanvallers. Als iedereen fit is, zie ik er voor de rest niet veel jongeren bij geraken. Zeker dit toernooi niet. Dit is nog het toernooi van de huidige generatie die daar gaat proberen om Europees Kampioen te worden. Dus een of twee, maar meer alleszins niet.’

Tekst: Jens Jacobs, foto Дмитрий Садовников (CC BY-SA 3.0) (foto is genomen tijdens de wedstrijd tegen Tunesië op het WK 2018 in Rusland)