09/11/2020

Coronacrisis oplossen? Daar zal het klimaat voor moeten boeten

De Britse krant The Guardian kwam vandaag uitpakken met een nieuwe analyse over hoe de wereld zich aan het herstellen is van de corona-epidemie, die nog steeds aan de gang is. Uit die analyse blijkt dat de meeste landen enorm veel geld uitgeven aan vervuilende alternatieven ,zoals oliegiganten en (nieuwe) vervuilende infrastructuur, om een recessie te voorkomen. Het klimaat zal daarvoor moeten boeten.

 

Zes maanden na de eerste golf kiezen de grootste economieën ter wereld resoluut eerder voor een snel herstel dan een groen herstel. Enkel Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland kozen voor een (netto) groen herstel. Dat betekend concreet dat ze tijdens hun herstel meer groene en hernieuwbare energie zullen inzetten dan fossiele energiebronnen. Naast die vier landen heeft de Europese Unie ook wel wat neergelegd. Dit klinkt allemaal positief, maar alle andere grote economieën ter wereld werken zo hard tegen dat ze zeven keer meer zullen uitstoten als deze vier landen goedmaken.

 

Green spendings

Voor die ‘negatieve’ landen zijn de zogenaamde green spendings (fondsen gespendeerd aan groene alternatieven, red.) dan ook miniem. Neem Canada als voorbeeld. Zij  gaven tot nu toe zes miljard dollar uit aan groene alternatieven in hun herstelpakketten tijdens de coronacrisis. Dat staat sterk in contrast met de 300 miljard dollar die ze spenderen aan de uitbreiding van het wegennet, en belastingverlichting voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken. China doet het zo mogelijk nog slechter, en overtreft Canada vlotjes. Amper 0.3 procent van hun herstelpaketten is naar groene alternatieven gegaan.

 

Maar misschien is er nog hoop. Een hoop genaamd Joe Biden. De toekomstige president van de Verenigde Staten wil de enorme som van twee triljoen dollar uitkeren aan groene alternativen, en hoopt daarmee de Verenigde Staten tegen 2035 helemaal op groene energie te laten draaien. Het contrast zou niet grote kunnen zijn met huidig president Donald Trump, die niet alleen uit het Parijsakoord stapte, maar ook voor het herstel van de coronacrisis amper 26 miljard uitkeerde voor groene alternatieven. 

 

Al deze enorme getallen klinken heel impressionant.Maar mensen kunnen zich die eigenlijk niet inbeelden. Hopelijk helpt deze video daarbij, maar bedenk wel dat toekomstig president Joe Biden er twee van deze wil spenderen.

ARVE Error: Invalid URL https://www.youtube.com/watch?v=at3MNu8BRwQ&ab_channel=Mint.com in url

Tekst: © Robbe Debraekeleer, foto: CC0 by JuergenPM via Pixabay