19/11/2020

Het Groot Dictee der Leuvense Studenten: ‘Het is eens wat anders dan televisiekijken’

Was het nu aplaudisseren, applaudiseren, of toch applaudisseren? Dit moeilijke woord zou wel eens in de selectie kunnen zitten voor Het Groot Dictee der Leuvense Studenten op donderdagavond 19 november. Dit jaar stelde Dirk De Geest, professor Nederlandse Letterkunde van de KU Leuven, het dictee opnieuw samen, en is Jonas Maes, nieuwslezer bij radiozender Studio Brussel, de voorlezer van dienst.

De Leuvense studentenkring van Taal- en Letterkunde, Kring Babylon, en de overkoepelende Leuvense studentenvereniging LOKO slaan de handen opnieuw in elkaar voor Het Groot Dictee. ‘Het heet Het Groot Dictee der Leuvense Studenten. Studenten uit Leuven zijn wel de doelgroep waarop we ons het meeste richten, maar het is zeker niet enkel voor hen’, zeggen cultuurverantwoordelijken bij Kring Babylon Merel Janssens (24), Astrid Soetewey (23) en Vincent Laevers (20). ‘Er komen ook wel eens Nederlandse dicteeliefhebbers. Dan maken we gewoon twee puntentellingen: een voor de studenten en een voor de rest. Omdat het dit jaar online is en je zelf moet verbeteren, is er geen ranglijst, en kan iedereen gewoon vrijblijvend deelnemen.’

Het Groot dictee à la 2020
‘Voor het eerst is het dus geen dictee zoals andere jaren. Omdat het nu via een livestream plaatsvindt, zou het voorlezen van een doorlopende tekst te lang duren en te moeilijk zijn, dan haken mensen ook sneller af’, verduidelijken de cultuurverantwoordelijken. ‘Daarom kwam professor De Geest op het idee om woorden te dicteren. Ze worden in hun context voorgelezen, maar enkel dat ene woord moet je opschrijven. Dat zorgt voor een buffer in het ritme van de spreker, zodat de deelnemers gemakkelijker kunnen volgen.’

‘In totaal worden er veertig woorden voorgelezen, ingedeeld in verschillende rondes. We wilden het niet te moeilijk maken zodat het toegankelijk is voor iedereen, maar ook niet te makkelijk. Daarom zijn de eerste rondes wat eenvoudiger, en bouwt de moeilijkheidsgraad op in niveaus. Na elke ronde legt professor De Geest de verbetering uit. De spreker is intussen ook bekendgemaakt: Jonas Maes, een nieuwslezer bij Studio Brussel. Hij overlegde alvast met professor De Geest over de juiste uitspraak.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door lokoleuven (@loko.leuven)


‘We hebben Het Groot Dictee dit jaar zelf gepromoot als een activiteit die je samen met huisgenoten of familieleden kan doen. Dat is eens iets anders dan televisiekijken’, leggen ze uit. ‘Bij een online dictee kan je sowieso gemakkelijk spieken. Door te kiezen voor onderlinge competitie in kleine groepjes moet iedereen niet apart aan een computerscherm gaan zitten. Dat maakt het in de eerste plaats gezelliger, en het zorgt voor minder valsspelers.’

LOKO
Kring Babylon organiseert het dictee niet alleen, maar in samenwerking met de overkoepelende studentenvereniging LOKO. Masterstudente Psychologie en cultuurmandataris bij LOKO Luca Turcksin (21) werkte samen met masterstudente Kunstwetenschappen en sociale en culturele antropologie, en coördinator van cultuur Celien Govaerts (22) mee aan het evenement. ‘Wij nemen normaal de logistieke kant op ons, ook dit jaar is dat zo: wij verzorgen de livestream en Babylon de spreker en schrijver. Reclame maken doen we natuurlijk allebei.’

‘Het is natuurlijk jammer dat het dictee niet in een aula kan plaatsvinden, zeker omdat een dictee op zich wel coronaproof lijkt’, vindt Luca. ‘Maar ik ben blij dat het toch nog kan doorgaan, al is het digitaal. Dat brengt de nodige aanpassingen met zich mee. Zo zijn er dit jaar geen prijzen te winnen en kan de receptie ook niet doorgaan. Ik heb zelf nog nooit deelgenomen aan het dictee maar dat zou nu wel kunnen, andere jaren kan dat niet omdat we druk bezig zijn met het evenement.’

Tekst en foto: © Laura Poelmans