29/11/2020

IN BEELD: ‘De druk op de leiding zetten, is niet oké’

Jeugdbewegingen hebben het heel moeilijk gekregen de afgelopen maanden vanwege Corona. Alle geplande evenementen vielen in het water. De zomerkampen werden op het laatste nippertje toch goedgekeurd en de start van het nieuwe schooljaar was voor velen een onzeker hoofdstuk.

Met een nieuw schooljaar, begint ook een nieuw jaar voor de jeugdbeweging. We zijn inmiddels enkele maanden verder en ik ging op bezoek bij drie jeugdbewegingen en hun lege lokalen en pleinen.

KSA Herdersem

De KSA van Herdersem telt zo’n 92 leden en 15 leiders, allemaal jongens. Bastian De Vilder (23) zit al 15 jaar in de KSA, en is  al zes jaar leider. Hij leidt me rond en vertelt over hoe de situatie voor hen veranderde.

‘Wij waren nog één van de gelukkigen. Wij konden een week voor de eerste lockdown nog een Bondsfeest organiseren met zo’n 300 aanwezigen’, getuigt Bastian. Fuiven en activiteiten op zaterdagmiddag konden een week later niet meer doorgaan. De KSA van Herdersem gaat voor alternatieven, zoals een online ‘Waar is Waldo’, maar dan met een foto van de leiding.

Het zomerkamp ging door in drie bubbels: de drie jongste groepen, de twee oudste en de kookploeg. Deze groepen hadden met elkaar geen contact en het materiaal was al op voorhand goed verdeeld. Dit is een KSA die uitsluitend met tenten en sjorbalken op kamp gaat, dus dat was zeker een uitdaging. Was er dan nog iets anders dan bij vorige kampen? Altijd en overal je handen wassen en geen bezoek van ouders.

Momenteel gaan de activiteiten online door via de Facebookpagina van de KSA-groep. De jongste groepen mogen van de overheid nog samenkomen, maar de leiding ziet dat niet zitten. Maar met een tocht die de leden met hun ouders kunnen bewandelen en opdrachten onderweg, weten de leiding via Facebook wel hun leden te entertainen.

KSA Herdersem hoopt dit jaar alvast op een zomerkamp mét ouders en alle groepen samen.

Chiro Wieze

De gemengde Chiro in Wieze heeft momenteel 50 ingeschreven leden en 20 leiders. De huidige situatie zorgt ervoor dat nog niet alle leden zijn ingeschreven, de leiding kan hiervoor namelijk niet langsgaan bij de leden thuis. Femke Schuddinck (18), de jongste van de leiding, laat me binnen op hun afgesloten terrein achter de basisschool.

De Chiro heeft sinds half maart haar fysieke activiteiten stilgelegd. Via de Facebookpagina werd er wel contact gehouden en waren er ook wekelijks opdrachten te vinden. Hier kreeg de leiding echter weinig reactie op. Zodra de eerste lockdown voorbij was, keerde elke groep terug naar fysieke activiteiten. Leeftijdsgenoten konden samen een halve dag op het terrein doorbrengen. Over een periode van twee weken, kon elke groep aan zijn activiteiten deelnemen.

Hun zomerkamp was er eentje om nooit te vergeten. De jongste groep was een bubbel samen met de kookploeg. Leden tussen 7 en 12 jaar vormden samen met hun leiding een bubbel en de oudste groepen vormden op hun beurt ook samen met hun leiding een bubbel. Contact tussen de drie bubbels was uitgesloten.

De leiding organiseerde een kiss and ride voor de kinderen en hun bagage af te zetten en opnieuw op te halen. Elke groep kreeg een tijdspanne waarin deze kiss and ride veilig kon doorgaan. Zo was er zeker geen sprake van het mengen van bubbels.

‘Vanaf september verdeelden we het veld. Aan de ene kant van het lint spelen de drie jongste groepen, aan de andere kant spelen de drie oudste groepen’, laat Femke weten. Bij het afsluiten verlaat groep per groep het terrein.

Ondertussen zijn de activiteiten opnieuw afgelast, ook voor de groepen jonger dan 12 jaar. Ook hier vindt de leiding het te gevaarlijk.

Wanneer ik naar de toekomst vraag, is er veel onduidelijkheid. De BBQ in mei gaat hoe dan ook door, desnoods opnieuw in een kiss and ride formaat. De Chiro heeft dringend geld nodig, zeker als ze op kamp willen gaan. Het  zomerkamp wil de Chiro ook zeker laten doorgaan, al dan niet opnieuw met de bubbels. Het is een formule die werkt: niemand werd besmet.

Scouts – Baardegem

Deze gemengde scouts bestaat uit 100 leden en heeft daarvoor 20 leiders. Tom De Koninck (21) is hoofdleider en gaat met mij mee op het terrein en in de lokalen. Tom was 12 jaar lid en zit nu 4 jaar bij de leiding.

Voor de scoutsgroep komt de Coronacrisis heel ongelegen. De jeugdbeweging is enkele jaren geleden gestart met een bouwproject. De oude lokalen werden afgebroken en er kwam een nieuwbouw in de plaats. Voor dit project rekende de leiding de afgelopen jaren op eetfestijnen, traditionele quizzen, fuiven … Dat kan nu niet en dus staat de rekening op nul.

De groep bleef niet bij de pakken zitten en heeft intussen al een aantal vervangende succesverhalen: de soepverkoop en de taartenslag waren een groot succes. Ze hopen daar in de toekomst nog mee uit te pakken. Momenteel richten ze zich op een truienverkoop voor leden en voor sympathisanten.

Tom is zeer duidelijk: ‘De druk op de leiding zetten is niet oké. Scouts en Gidsen Vlaanderen had samen met de overheid een concrete beslissing moeten maken. Gaan de activiteiten door of niet?’ Momenteel mogen de groepen jonger dan 12 jaar nog elke zondag komen spelen. Voor de oudere leden zoekt de leiding nog naar online alternatieven. Tijdens de vorige lockdown werd er een groot wandelspel georganiseerd met onderweg enkele opdrachten.

Er is nog hoop voor de toekomstige activiteiten. Het winterkamp met de oudste groepen wordt nog afwachten op de beslissing van de overheid, maar het zomerkamp ligt zeker in de kaarten. Het kon ook vorige zomer. Nu er een vaccin opkomst is, lijkt het evident dat ze ook volgende zomer van een mooi kamp zullen genieten.

 

Tekst en foto’s: © Sarah Buyle