25/11/2020

Karel (17): ‘Met mijn bakfiets rijd ik door de buurt om het afval in de bermen op te ruimen’

Karel Daniels (17) zit in het zesde middelbaar Wetenschappen Wiskunde. In zijn vrije tijd heeft hij naast de jeugdbeweging nog een opmerkelijke bezigheid: elke zaterdag die niet te druk gevuld is met schoolwerk, ruimt hij afval op dat mensen aan de kant van de weg achterlaten. Foto’s van zijn opruimacties en van de voorwerpen die hij vindt, post hij op zijn Instagramaccount.

In het weekend trekt Karel met zijn bakfiets door Aarschot en omstreken op zoek naar bermen om afvalvrij te maken. ‘Ik stippel op voorhand een tour uit, meestal langs grote wegen. Soms sturen mensen zelf tips van plekken waar ze veel afval zien liggen’, legt Karel uit. ‘Dan probeer ik daar ook langs te gaan. Alle afval verzamel ik in mijn bakfiets. Het was vaak moeilijk om mijn tour te stoppen toen ik pas startte. Dan liep mijn bakfiets over omdat ik geen dingen wou laten liggen.’

Hoe het begon
Het idee voor deze opruimacties kreeg Karel toen hij in het derde middelbaar zat. ‘De milieuraad van onze school organiseerde allerlei acties om de omgeving van de school groener te maken. Zo zijn we ook eens zwerfvuil gaan rapen. Het viel me op hoeveel we konden opruimen op korte tijd’, zegt hij. ‘Ik besefte dat ik iets wou doen om onze wereld properder te maken, maar in mijn eentje afval gaan rapen, met emmers op de fiets, was niet gemakkelijk. Ik weet nog dat ik in de douche stond toen ik besefte dat het veel gemakkelijker zou zijn als ik een bakfiets zou kopen om afval mee op te halen.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Karel Daniëls (@karel.daniels)

‘Mijn mama was in het begin niet zo blij met mijn idee’, gaat hij verder. ‘Ze dacht dat het maar van korte duur zou zijn en dat de bakfiets in de weg zou staan. Gelukkig heb ik haar toch kunnen overtuigen. Na elke opruimrit moet ik de bak helemaal kuisen. Dat is veel werk maar het hoort erbij. Mijn bakkie is nu ook echt mijn kindje. Ik blijf zeker opruimen. Als ik niet was gevallen met de fiets en met mijn arm in het gips lag, zou ik nog steeds bezig zijn.’

Negatieve en positieve aandacht
Hoewel hij toegeeft dat het niet altijd gemakkelijk is, probeert Karel niet teveel aan de negatieve commentaren te denken. ‘Als je met zoiets begint, krijg je ook meteen extra aandacht. Als tiener ben ik soms onzeker. Opmerkingen die ik soms op school hoor, zoals dat ik dit alles voor de aandacht doe, komen dan hard aan. Daarvoor zou ik echt niet in de regen het afval van anderen gaan opruimen. Ik heb wel een tijdje in de put gezeten door de negatieve reacties, maar nu gaat het beter. Ik weet ook dat zulke tegenslagen je helpen groeien. Ze brengen je in de toekomst minder snel van je stuk.’

‘De positieve berichten op Instagram van mensen die bewondering hebben voor wat ik doe, zijn natuurlijk wel leuk. Die kunnen echt mijn dag maken. Wanneer ik aan het opruimen ben, amuseer ik me ook echt: dan zet ik wat muziek op bijvoorbeeld. Soms komen vrienden ook mee opruimen, komen voorbijgangers een praatje slaan, of roepen ze bijvoorbeeld vanop afstand dat de jeugd van tegenwoordig toch goed bezig is. Zulke dingen geven zeker een goed gevoel.’

Andere ondernemingen van Karel
Op zijn Instagramaccount post Karel niet alleen foto’s van zijn opruimacties en het afval dat hij verzamelt. Je vindt er ook vergelijkingen van dezelfde producten in een verschillende verpakking en tips om beter te recycleren. Voordat hij dit deelt, raadpleegt hij eerst enkele bronnen: ‘Ik wil zeker geen foute berichten verspreiden’, legt hij uit. ‘Ik hoop dat ik zo mensen kan inspireren. Als ik met mijn idee zelfs maar één persoon raak, en die persoon raakt iemand anders en zo verder, dan komen we automatisch wel tot een oplossing voor het probleem.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Karel Daniëls (@karel.daniels)

Naast zwerfvuil opruimen, probeert Karel vaak stil te staan bij dingen die hij zelf kan doen om afval tegen te gaan. Zo heeft hij samen met cartooniste Laura Janssens, bekend van Niet nu Laura, een campagnefilmpje gemaakt over sigarettenpeuken en deelde hij 1.000 herbruikbare drinkbussen uit. Ook post hij tips and tricks voor een ecologische levenswijze op zijn Instagramaccount. Daarnaast is Karel op dit moment ook met een ander project voor de natuur bezig, al kan hij daar nog niet veel over kwijt: ‘We zijn het aan het finetunen, hopelijk kunnen we volgend jaar beginnen met crowdfunding.’

Tekst: Laura Poelmans, foto: © Lien Tampère