01/11/2020

Samuel de Graef: ‘Ik ben het soort skater dat vaak op zijn bakkes gaat’

De skatecommunity is in België steeds meer aan het groeien. Dat zie je misschien niet meteen, maar in elke stadsrand of afgelegen loods vind je tegenwoordig wel een skatepark. Samuel de Graef (22), is een geboren Belgische skater, vlogger en heeft zelfs nauw contact met Red Bull door zijn skateboarden. ‘Zoals Pokémonkaarten, was skaten voor mij de hype.’

 

‘Mijn groei als skater begon echt heel traag’ , vertelt Samuel. Logisch ook als je in het landelijke Nieuwrode woont. In de verste verte geen skatepark te bekennen en een ongeduldig jongetje die zo snel mogelijk wilt leren. Maar toen hij dertien was en verhuisde naar Wijgmaal veranderde alles. Met een skatepark achter de hoek en dus veel meer gelegenheid om te oefenen, kreeg Samuel de kans om zijn passie te uiten.

 

Skater / vlogger

Die passie uit hij dan ook op verschillende manieren. ‘Ik maakte toen ik jonger was al video’s op YouTube, maar voor korte skatevideo’s is Instagram nu momenteel populairder’ , geeft Samuel toe. Als skater heb je natuurlijk ook beelden nodig om sponsors aan te trekken, maar zijn connectie met Red Bull kwam tot stand door zijn mooie prestaties op wedstrijden die door hen gesponsord werden. Momenteel is hij ook nog geen officiële Red Bull-atleet maar hij kan wel op hun hulp rekenen bij het opbouwen van evenementen.

 

 

Sponsoring

Aan talent nochtans geen gebrek bij Samuel. Ik beland nu en dan in de top drie als ik aan een wedstrijd meedoe’, vertelt Samuel. Het is wel niet altijd even gemakkelijk geweest. Vroeger waren er namelijk geen leeftijdscategorieën voor gesponsorde skaters. Samuel werd al op jonge leeftijd gesponsord door skateshop Twits uit Leuven. Dat wilde dus zeggen dat hij terechtkwam in de categorie voor gesponsorde skaters, waar hij het moest opnemen tegen volwassen kerels. ‘Maar dat was vroeger, nu zijn er leeftijdscategorieën en is er ook echt een BK’ , zegt Samuel.

 

‘Een skatewedstrijd kan je eigenlijk een beetje vergelijken met een danswedstrijd, iedereen krijgt twee kansen van één à twee minuten om zijn ding te doen en je krijgt punten.’ Die punten worden dan gegeven op creativiteit, moeilijkheidsgraad van je trucs en of je niet valt. Toch betekent vallen niet meteen een verloren zaak. ‘Meestal kan je dat nog wel rechttrekken, maar wedstrijden werken ook met een soort van gis-correctie, je krijgt minpunten voor te vallen en omdat je truc mislukt is. Dat is dus twee keer pech en dan weet je dat het moeilijk wordt’, geeft Samuel toe.

 

Ik kick op angst, ik vind dat super nice. Als het niet eng was, zou het maar half zo leuk zijn.

 

Angst

Angst om te vallen leeft ook niet meer bij Samuel. ‘Ik ga supervaak op mijn bakkes omdat ik vaak nieuwe dingen probeer. Daarom heb ik ook een techniek ontwikkelt waardoor ik minder pijn heb als ik val.’ Je ziet het in zijn vlogs om de vijf minuten gebeuren. Bij een val waar velen met een smak op de grond terecht komen, doet Samuel een tuimeling en nog een handstand. ‘Normaal zet je je handen wanneer je valt maar dan breek je je polsen. Dit is dus efficiënter, en het ziet er ook gewoon cool uit’, geeft hij met een glimlach toe.

 

Zijn techniek lijkt te werken, want van blessures heeft Samuel nauwelijks last. Behalve een omgeslagen voet en een pijnlijke teen, is Samuel een man van rubber. Toch speelt de angst voor blessures nog. ‘Maar ik denk daar niet over na’, zegt Samuel. De angst om nieuwe dingen te proberen is er maar ook dat stopt Samuel niet. ‘Ik kick op angst, ik vind dat super nice. Als het niet eng was, zou het maar half zo leuk zijn.’

 

Meer dan een sport van de straat

De skatewereld zelf is een bruisend wereldje, maar dat zie je niet als je er niet in zit. Skateparken zijn dan ook meestal te vinden in de buitenwijken van een stad. Samuel kan je bijvoorbeeld vaak vinden in de Stelplaats bij het VZWeetje in Leuven. Voor skaters is deze plaats een hemel maar voor iedereen die niet bekend is met die wereld, is het niets meer dan een verlaten loods.

 

Er zijn dan ook nog steeds vooroordelen over skaten. ‘Het wordt dan ook nog steeds gezien als een sport van de straat’ , geeft Samuel toe. Voor vele skaters is het dan ook lastig om ongestoord buiten de skateparken hun gang te kunnen gaan. Op plaatsen zoals Mechelen en Antwerpen, worden skaters heel snel door de politie weggestuurd, maar in Leuven lijkt het mee te vallen.

 

Maar de buurtbewoners blijven wel de politie bellen. ‘Al meer dan vijftig keer is de politie gekomen’, vertelt Samuel. ‘Maar ik praat mezelf daar altijd wel uit en ik heb ook nog nooit een boete gekregen.’ De politie in Leuven lijkt er dan ook nooit echt een groot probleem van te maken dat er skaters zijn, maar ze moeten natuurlijk wel altijd een kijkje nemen als er een oproep binnenkomt. ‘Dat zijn dan ook meestal oproepen van mensen die aan het zagen zijn en zelf te verzuurd zijn’.

 

Ambitie voor plezier

De ambitie ligt bij Samuel nog niet helemaal vast. De wil om grote dingen te doen met zijn vlogs en zijn skaten is er, maar de skatewereld werkt anders. ‘Momenteel ben ik 22 en dat is al redelijk oud voor een skater. Er zijn al kinderen van onder de zestien die beter zijn dan ik’, zegt Samuel.

 

Zijn grootste ambitie is om plezier te maken en misschien wat geld te verdienen zodat hij kan doen wat hij graag doet. ‘Ik heb twee jaar gewerkt dus ik heb effectief geld gehad, zolang ik heb wat ik nodig heb, ben ik blij’ , besluit Samuel.

 
 

Tekst en foto: © Wannes Averhals