© Matti Van Vaerenbergh
26/11/2020,

Studenten bedreigde graduaatsopleidingen KdG Hogeschool houden online petitie

ANTWERPEN| Enkele studenten van de KdG Hogeschool in Antwerpen zijn deze week een petitie gestart nadat 200 studenten het nieuws kregen dat hun graduaatsopleiding nietig werd verklaard. Het Grondwettelijk Hof besloot dit na een klacht van de AP Hogeschool, door schending van het gelijkheidsbeginsel. Maar waar komt deze klacht vandaan?

Het Vlaamse Parlement besloot in 2018 dat graduaten in de toekomst zullen worden ingericht door de hogescholen, en niet langer door de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO). Omdat dit een proces van lange adem is, werd er voor de KdG Hogeschool via een decreet een uitzondering gemaakt. De hogeschool mocht vier eigen graduaatsopleidingen inrichten zonder er een CVO bij te betrekken. Zo zou het aanbod in de regio Antwerpen verzekerd blijven. Maar bij de AP Hogeschool vinden ze dat oneerlijke concurrentie.

Door de beslissing van het Grondwettelijk Hof zullen de richtingen Maatschappelijk Werk, Vervoerstechnieken en Internet of Things vanaf volgend academiejaar niet langer aangeboden worden. Voor de studenten die dit jaar zijn gestart in deze richtingen, houdt dat mogelijk in dat zij die niet zullen kunnen afwerken in de vorm van een graduaat.

Het nieuws van de nietigverklaring bereikte vorige donderdag ook de studenten.

Ook de Thomas More Hogeschool sloot zich oorspronkelijk aan bij de klacht van AP, maar trok zich drie weken geleden terug. In een artikel op VRTNWS laat Stijn Coenen, algemeen directeur van Thomas More, weten ‘open te staan voor overleg met de KdG Hogeschool om te bekijken wat ze voor de studenten kunnen betekenen’.

Toch geven de studenten zich nog niet gewonnen. Stefan richtte de Facebookpagina KdG Graduaten Matter op en enkele van zijn medestudenten startten ook een petitie die ondertussen al meer dan zesduizend keer werd getekend.

Ondersteuning door school

Deze situatie is natuurlijk moeilijk voor alle getroffen studenten, maar ook voor de docenten is dit een hartverscheurende situatie. ‘Je hoort echt dat de docenten het ook moeilijk hebben. Ze steken hier hun hart en ziel in. Ze bouwen die hele opleiding op om dan het gevoel te krijgen dat al die moeite voor niets was.’ Gelukkig kunnen Chloë Baeyens en haar studiegenoten nog steeds rekenen op de steun van hun docenten. 

Ook bij de graduaatsopleiding Internet of Things en Voertuigtechnieken kunnen ze rekenen op steun van de school.

Opleiding op maat

Bo Claes is niet de enige bij wie dit het geval is. Er zijn meerdere studenten die zich gewaagd hebben aan een bacheloropleiding aan een hogeschool of een universiteit, maar die hun draai niet konden vinden in die opleidingsvorm. De permanente evaluatie die aangeboden wordt in de drie bedreigde graduaten sluit beter aan bij hoe zij de leerstof kunnen verwerken, in tegenstelling tot een evaluatie via examens. 

Hoewel er bij de studenten nog hoop is dat ze hun opleiding zouden kunnen afronden, spookt er bij velen ook een mogelijk slechte afloop in het achterhoofd. Ook vanuit de hogeschool wordt er aangeraden om uit te kijken naar andere opties.

Hoop doet leven

Motivatie vinden nu de studenten niet zeker zijn of ze hun graduaat mogen afronden, is niet altijd even simpel. Tibo Smet, van de opleiding Internet of Things en Stefan Geuens, die de opleiding Voertuigtechnieken volgt, krikken zich op met de sprankeltjes hoop die er nog zijn.

Het afstandsonderwijs zorgt er natuurlijk voor dat de studenten thuis zijn. Dit nieuws verwerken zonder hun medestudenten aan hun zijde valt hen zwaar.

De studenten van de betrokken KdG-graduaten leven nog steeds in onzekerheid en wachten op een concreet besluit. Ongeacht van wat de uiteindelijke uitkomst zal zijn, hebben de studenten wel het gevoel dat de school hen goed zal begeleiden. Daar zijn de studenten enorm dankbaar voor.

Tekst: Dimke Baessens en Matti Van Vaerenbergh, foto: © Matti Van Vaerenbergh