26/11/2020,

Studentenkoepel LOKO over kotfeestjes: ‘Dit schetst een fout beeld van de Leuvense studenten’

Dat de studenten van het kot in de Brusselsestraat in Leuven het de afgelopen maanden, ondanks de coronaregels, te bont maken is ondertussen wel duidelijk. Het kwam afgelopen week meerdere keren in de media en dit zet de Leuvense student niet meteen in een goed daglicht. Volgens burgemeester Mohamed Ridouani en studentenkoepel LOKO is het beruchte kot slechts de uitzondering op de regel en houden de studenten zich wel goed aan de regels.

Tot vijftien keer zou de politie voor de deur van hetzelfde kot hebben gestaan, zonder antwoord. Er kwamen klachten van buren over geluidsoverlast en voor de politie zat er niks anders op dan te gaan kijken. Dat was afgelopen week meermaals in de media te lezen. Hierdoor wordt al snel de conclusie getrokken dat de Leuvense studenten het niet serieus genoeg nemen. Niet helemaal juist volgens burgemeester Ridouani, die tijdens de gemeenteraad van maandag 23 november de nodige nuance aanbracht.

 

Ook studentenkoepel LOKO, die de belangen van alle studenten vertegenwoordigt, is het eens met de burgemeester. Dat vertelt voorzitster Lucie Debaere. ‘Natuurlijk worden enkele specifieke gevallen in de spotlight gezet. Maar wij delen wel het gevoel dat de studenten het heel serieus nemen. Ik denk dat ze de ernst van de situatie net goed kunnen inschatten, door het feit dat ze bijvoorbeeld al hun lessen online moeten volgen. Het kot in kwestie is naar ons gevoel echt een uitzondering.’

Mentaal welzijn van de studenten

Omdat studenten niet meer uit kunnen gaan en hun sociale leven drastisch veranderd is, probeert LOKO de studenten tijdens deze barre tijden toch ook de nodige afleiding te bezorgen. Dit is volgens de organisatie nodig om het mentale welzijn op peil te houden. ‘Vanuit allerlei studentenkringen kwam het ons de afgelopen maanden wel ter ore dat het mentaal niet goed gaat met studenten. Zelf zijn we ook allemaal studenten en merken we het ook wel. Vandaar dat we allerlei initiatieven op poten hebben gezet. Zo stippelden we, onder andere, allerlei wandelroutes uit en kan je meedoen aan onze Strava-challenge voor het goede doel.’

Nood aan sociaal contact

Dat de studenten van het kot in de Brusselsestraat 51A de regels overtreden om toch nog te kunnen feesten, ligt volgens Debaere eerder aan de nood aan sociaal contact. ‘ Eerder dan de nood aan uitgaan en drinken, leeft er bij de studenten een grote nood aan sociaal contact. Feesten is daar slechts een vorm van. Gewoon elkaar zien en iets samen kunnen doen lijkt ons eerder een noodzaak. Studenten weten ook wel wat er kan en wat niet’, klinkt het nog.

 

 

 

Tekst: Lennert De Reze, beelden: Stad Leuven