26/11/2020

Van eigen wasproduct tot zero waste kinderfeestjes: zo ziet afvalvrij leven eruit

Nathalie De Bondt is 35 jaar en probeert sinds een jaar afvalvrij te leven. Ze produceert daarom slechts zes zakken restafval per jaar met een gezin van drie. Zero waste leven is een hele uitdaging en er komt vaak meer bij kijken dan je denkt.  

Ik probeer sinds een jaar mijn afval drastisch te verminderen. Daar ben ik mee begonnen nadat ik enkele documentaires heb gekeken zoals ‘A Plastic Ocean’, boeken heb gelezen en podcasts heb beluisterd. De Zero Waste Podcast van Kristof en Veerle is een echte aanrader. Deze dingen hebben een diepe indruk op mij gehad en hebben mij ertoe aangezet om stil te staan bij mijn afval. En vooral om in actie te schieten. Afvalvrij leven is een levenswijze en omschakelen lukt niet van de ene op de andere dag. Het heeft een impact op de manier waarop je in het leven staat en zelfs minimalisme is daar mee verbonden. Je beseft meer en meer welke dingen je niet nodig hebt en welke dingen écht belangrijk zijn.’ 

 

Huishouden en winkelen
Ik koop de meerderheid van mijn boodschappen bij Boeren en Buren. Dat is een initiatief waarbij je rechtstreeks bij de boeren in jouw buurt groenten en fruit kan kopen. Je kan wekelijks via de webshop je bestelling doorgeven en dan kan je een dag kiezen waarop je het gaat afhalen. Boeren en Buren is ook een verpakkingsvrije organisatie, dat sluit perfect aan bij de zero waste levensstijl. Daarnaast koop ik bij verpakkingsvrije winkels en soms in de supermarkt, maar het is een hele uitdaging. Je moet veel meer nadenken over alles en je kan niet zomaar spontaan inkopen gaan doen voor de dag zelf. 

Afvalvrij leven gaat vooral over goed plannen en jezelf afvragen ‘is er een alternatief?’. Ik maak zelf mijn wasmiddel en schoonmaakmiddelen en in het begin dacht ik dat dat ontzettend veel extra werk ging zijn. Maar eigenlijk valt dat heel goed mee en het is ook een hobby geworden. De komst van het coronavirus helpt ook welIk heb veel meer tijd nu om nieuwe dingen te proberen en om zelf dingen te maken.’ 

 

 ‘Als je puur naar de kostprijs van de producten kijkt, dan is zero waste leven wel duurder’  

 

Time is money
‘Ik maak van zero waste leven een routine en gewoonteEr zijn dingen die je niet kan vermijden. Ik ben, bijvoorbeeld, toen ik onderweg was mijn linnen zak eens vergeten voor het brood bij de bakker. Dan moet je jezelf afvragen: Wat is ecologischer? Nu eerst terug naar huis rijden voor die zak of toch maar brood in een zakje kopen en extra afval hebben? Dan heb ik toch een keer brood in een broodzak gekocht. Niet alles kan altijd honderd procent in orde zijn, want we zijn allemaal maar mensenIk ben zeker niet perfect en ik denk dat ik dat nooit ga worden. Als ik alles volledig volgens de regels van de kunst zou moeten doen, zou ik te veel aan comfort en tijd moeten inboeten. Ik zoek gewoon naar een gulden middenweg. 

‘De producten die ik koop bij afvalvrije winkels of Boeren en Buren kosten wel meer dan wanneer je ze in een supermarkt zou kopen. Maar ik geef daarom niet meer uit dan iemand die niet afvalvrij leeft, want ik koop bewust. Ik koop veel minder, omdat ik bewuster kijkt naar wat ik koop. En zelfgemaakt afwasmiddel is goedkoper dan dat uit de winkel. Algemeen maak ik aan afvalvrij leven noch winst noch verlies. Maar als je puur naar de kostprijs van de producten kijkt, dan is zero waste leven wel duurder.’ 

 

‘Ik ga geen ‘nee’ zeggen als mijn vrienden frietjes van de frituur willen, puur omdat het niet afvalvrij is’ 

 

Alles heeft zijn nadelen
‘Soms is het moeilijk om echt volledig afvalvrij te leven. Spontaan afspreken met vrienden, wil ik er niet voor latenHet sociale leven primeert voor mij nog altijd. Ik ga geen ‘nee’ zeggen als mijn vrienden frietjes van de frituur willen, puur omdat het niet afvalvrij is. Voor sommige dingen heb ook gewoon nog geen vervanger gevonden, zoals lenzen of lenzenproduct. Oké, ik zou een bril kunnen dragen, maar dan verlies ik weer comfort. Mijn zoontje lust de koekjes van de afvalvrije winkel niet, daar zoek ik ook nog een alternatief voor (lacht). Tandpasta zelf maken is ook moeilijk, omdat die bepaalde stoffen moet bevatten die je tandhygiëne bevorderen. 

 

Afvalvrij ondernemen
‘Ik heb dit jaar, samen met mijn zus, een bedrijf opgericht, het heet Magnifique. We zijn allebei zot van themafeestjes voor kinderen. Maar door steeds meer afvalvrij te leven, beseften we ook dat er bij zulke kinderfeestjes altijd veel afval is. Magnifique is dus een zero waste concept, waarbij we boxen in thema verhuren voor kinderfeestjes. Zo hebben we, bijvoorbeeld, het thema met dinosaurus, zwaan of diep in de zee. In die dozen zit dan duurzaam of herbruikbaar feestmateriaal en ook dingen die we zelf in elkaar knutselen. Mijn zus en ik doen dit echt heel graag en we zijn graag creatief bezig. Helaas, met de komst van het coronavirus heeft ons bedrijf minder succes, maar we zijn bezig met connecties leggen bij verpakkingsvrije winkels. We gaan er verder mee groeien en we willen in de toekomst samenwerken met verhuurbedrijven voor stoelen en tafels. Het zou een gewoonte moeten worden om feestmateriaal te huren in plaats van te kopen en daarna weg te gooien.’ 

 

Het is een kwestie van durven en over het juiste materiaal beschikken’ 

 

Zero waste is aanstekelijk
‘Als ik met vrienden of familie praat over mijn levensstijl, dan merk ik wel dat ze geïnteresseerd zijn. Door anderen het goede voorbeeld te geven, kan je heel wat bereiken. Als ik bij de bakker vraag om mijn brood in een linnen zak te steken, dan zullen de mensen achter jou opkijken en misschien volgende keer hetzelfde doen. Afvalvrij leven kan aanstekelijk zijn. Het is een kwestie van durven en over het juiste materiaal beschikken. Zet je schroom opzij en laat volgende keer je broodje verpakken in een ‘Boc’n Roll’. Dat is een herbruikbare ‘wrapper’ voor je broodje. Als mensen zien hoe handig dat is, gaan ze dat misschien ook gebruiken. Vele individuen samen kunnen een groot verschil maken.’ 

Wil je ook je afvalproductie verminderen, dan moet je vooral weten dat het iets is dat je moet opbouwen. Integreer afvalvrij leven in je routine en voor je het weet is het een gewoonte. Ga op zoek naar initiatieven bij jou in de buurt, zoals Boeren en BurenJe mag ook niet te veel in het moment leven, want dat kan je moeilijk combineren met zero waste. Een uitdaging voor spontante, impulsieve jonge mensen. Maar als je er echt voor wilt gaan, lukt het wel. Kijk, bijvoorbeeld, naar documentaires of sluit je aan bij Facebookgroepen. Dat is super motiverend. Jezelf informeren over afvalvrij leven kan een echte eye opener zijn. Gewoon ervoor gaan! Alle kleine beetjes helpen en ik geloof er sterk in dat je als individu een verschil kan maken.’ 

 

Tekst: Margot Pinceel, foto: © Nathalie De Bondt