19/11/2020

Vergeet oortjes of een hoofdtelefoon, binnenkort luister je met de SoundBeamer muziek via een geluidsbubbel rond je oren

Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je stapt op de trein en wil graag muziek luisteren, maar je merkt dat je oortjes nog thuisliggen. Muziek laten spelen door de speakers van je gsm is geen optie; je wil immers niemand storen. Gevolg: geen muziek en dus een saaie rit voor de boeg. Het Israëlische bedrijf Noveto Systems wil met de creatie van een geluidsbubbel rond je oren dit soort problemen de wereld uithelpen.

Vandaag de dag zijn er twee verschillende manieren om audio te beluisteren in de openbare ruimte. Enerzijds kan je geluid rechtstreeks door de speakers van je toestel laten komen, anderzijds heb je de mogelijkheid om je oortjes of hoofdtelefoon in te pluggen als je het iets discreter wenst te houden. Noveto Systems introduceert nu een derde manier, namelijk SoundBeaming, waarmee het voor een revolutie wil zorgen.

Het toestel, dat luistert naar de naam SoundBeamer, bevat een camera die jou herkent en de bewegingen die je hoofd maakt, detecteert. Vervolgens stuurt het ultrasone geluidsgolven naar jouw oren. Daar botsen de golven en vormen ze een geluidsbubbel. Het geluid wordt dus aangeleverd aan jouw oren.

Er zijn drie bijzondere aspecten verbonden aan het toestel. Ten eerste kunnen mensen die zich in dezelfde ruimte als de luisteraar bevinden het geluid niet horen. Ten tweede detecteert de SoundBeamer bewegingen, wat wil zeggen dat de geluidsgolven je oren altijd zullen volgen, welke hoofdbeweging je ook maakt. Ten derde kan je het toestel ook naar een vast punt laten streamen. Wanneer je dat doet, volgt de SoundBeamer niet langer de bewegingen van je hoofd, wat wil zeggen dat je de geluidsbubbel ook even kan verlaten en er later gewoon terug in kan springen.

Oude technologie

SoundBeaming wordt voorgesteld als een nieuwe futuristische audiotechnologie, maar dat is het eigenlijk niet. De idee achter de SoundBeamer bestaat al sinds de jaren ’60, maar tot nu toe slaagde niemand erin om het in praktijk te brengen. De technologie werd bijvoorbeeld wel gebruikt om geluidsinstallaties aan je tv aan te sluiten om een betere luisterervaring te bekomen. Lange tijd lukte het niet om de hoofdbewegingen en dus ook de oren te volgen, maar nu dus wel.

Vele toepassingen mogelijk

 De Israëlische firma verwacht dat mensen het toestel op een heleboel praktische manieren zullen toepassen in heel wat verschillende contexten: op het werk tijdens een videocall, thuis wanneer je muziek luistert of tv aan het kijken bent, in de auto wanneer je naar de gps moet luisteren of in de fitness zodat je kan sporten zonder een bezwete device.

Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer de technologie effectief toegepast zal kunnen worden. De Israëlieten mikken zelf op de eindejaarsfeesten volgend jaar, al ziet het er niet naar uit dat de SoundBeamer snel in de winkel zal liggen. Noveto Systems gebruikt nu immers enkel een prototype om de aandacht van grote spelers als Apple en Google te trekken en hen te overtuigen mee in het project te stappen, de bestaande gebreken weg te werken en het product verder te ontwikkelen.

 

Tekst & foto: © Laurens Van Aert