12/11/2020

Waarom sturen jongeren naaktfoto’s door?

Send nudes? Jong en oud doet het. Sexting of sexten is het verspreiden van seksueel getinte berichten en pikante foto’s via sms of online media. Online forums zitten vol met sextingverhalen die fout lopen. De meeste onder ons zijn zich dan ook bewust van de gevolgen. Dat is misschien een reden waarom naaktfoto’s doorsturen nog altijd taboe is. Toch blijven we het doen, maar waarom? Is het voor de kick of een nieuwe manier van daten? Een klinische psycholoog en twee jongeren geven antwoord.

‘Jongeren zitten midden in hun identiteitsontwikkeling waardoor sekshormonen de hoogte inschieten’, zegt Frank Geypens, een klinische psycholoog, die momenteel een master seksuologie volbrengt. ‘Bovendien hechten jongeren meer belang aan de mening van hun peers dan aan die van hun ouders.’ Peer is Engels voor gelijke, dat zijn je vrienden en andere leeftijdsgenoten. ‘Wanneer je als ouder zegt dat je kind iets niet mag doen, gaan ze dat juist wel doen. Seks en sexting zijn meer bespreekbaar onder jongeren zelf. Voor wie het nieuw is, gebeurt het vaak dat ze het doen door peer pressure.’ Dat is de druk om ergens bij te willen horen, in dit geval als jongere bij je leeftijdsgenoten. ‘Als ouders hen hiervoor waarschuwen, dan maakt het alles nóg extra spannend’, voegt Geypens toe.

‘Jongeren zitten midden in hun identiteitsontwikkeling waardoor sekshormonen de hoogte inschieten’

Bedekte lichamen

Op school praat je tijdens de lessen niet echt over ieders seksuele fantasieën. ‘We bedekken onze lichamen letterlijk en figuurlijk’, verklaart Geypens. ‘Het is niet meer dan normaal dat je benieuwd bent naar het naakte lichaam van iemand anders. Juist omdat er weinig over gepraat wordt, is het spannend en interessant om elkaar je naakte lichaam te tonen.’ Lincy M. (22) koos ervoor anoniem te blijven bij haar getuigenis over sexting: ‘Ik stuurde voor het eerst een nude of naaktfoto toen ik voor twee maand op Erasmus vertrok. Ik was 18 en zat toen in een relatie van drie jaar. Het was spannend en eerder uit lust. Het begon met een foto in lingerie, maar naarmate ik mij comfortabeler voelde ging er wel iets meer uit van kledij.’

‘Het was spannend en eerder uit lust’

Lara (*23) haar eerste ervaring met sexting begon onlangs in een lange afstandsrelatie.Ik stuur af en toe op Snapchat een foto, omdat de app berichten automatisch verwijdert.’ Ze doet het om spanning in de relatie te houden: ‘Als we elkaar lang niet zien, soms is dat twee tot drie maanden, zijn hoe-gaat-het-met-je en wat-heb-je-vandaag-gedaan berichten snel eentonig.’

(*) Lara vertelt haar verhaal liever anoniem en koos daarom voor een schuilnaam.

Prefrontale cortex

‘Bij jongeren is de prefrontale cortex nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor zijn zij impulsiever en overwegen ze bepaalde zaken zonder eerst goed na te denken’, zegt Geypens. Naaktfoto’s rondsturen kan te wijten zijn aan iets lichamelijk, door de hersenen: ‘De prefrontale cortex is het voorste deel van de hersenen. Die is in ontwikkeling tot je 20ste à 25ste levensjaar.’ Je prefrontale cortex bevat cognitieve en emotionele functies zoals beslissingen nemen. Daarnaast zorgt het voor remmingen op je gedrag, waardoor je voorzichtiger actie onderneemt.

Online daten

Jongeren daten steeds meer online. Iemand online leren kennen kan gepaard gaan met een pikante foto van jezelf sturen. Geypens: ‘Online zie je de consequenties die hieraan vastzitten niet, waardoor je letterlijk afstand creëert met je handeling. Denk hierbij opnieuw aan de nog niet volledig ontwikkelde frontale cortex. Het emotionele, je seksuele lust, neemt het rationele over.’ Het feit dat er risico’s verbonden zijn aan sexting, geeft meer spanning bij zulke handelingen. Het is belangrijk dat men zich hiervan bewust is en twee keer nadenkt waar een foto zoal terecht kan komen.

‘Online zie je de consequenties die hieraan vastzitten niet, waardoor je letterlijk afstand creëert met je handeling’

‘De schrik om per ongeluk een foto te sturen naar een vriendin zit er natuurlijk wel in.’ Lincy stuurt haar nudes, net zoals Lara, ook door via Snapchat. ‘Moest ik niet in een relatie zijn met iemand zou ik niet snel geneigd zijn om zulke foto’s te versturen. Ik denk dat uit schrik dat deze foto’s in de verkeerde handen terecht zouden komen of gewoon heel de wereld mijn blote tieten zou zien.’ Lara zegt dat je goed moet oppassen met wie je aan sexting doet: ‘Bij mijn vorige vriendjes zou ik het nooit gedaan hebben, lange afstandsrelatie of niet.’

‘Ik denk dat uit schrik dat deze foto’s in de verkeerde handen terecht zouden komen of gewoon heel de wereld mijn blote tieten zou zien’

Sexting? Zo doe je het veilig

Op de site van Watwat staan heel wat tips over veilig sexten:

  • Stuur best enkel pikante foto’s door als zowel jij als de persoon naar wie je een nude wil sturen het toestaan.
  • Wanneer jijzelf of je huis herkenbaar is op de foto, verzend je die best niet. Het risico bestaat altijd dat het in iemands anders handen terechtkomt.
  • Een naaktfoto die je van iemand anders krijgt, stuur je dan ook beter nooit door. Anders schaad je het vertrouwen van die persoon.
  • Laat tenslotte je smartphone niet rondslingeren thuis en zet er een wachtwoord op.
  • Er bestaan naast Snapchat ook andere veilige apps zoals Viber om aan sexting te doen.

Tekst en illustraties: © Oa Vrebos