09/11/2020

Waarom Trump eerst leek te winnen, maar Biden president werd

Na een turbulent weekend is het duidelijk dat Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten zal worden. Maar op 3 november, de dag van de stemming, zag het ernaar uit dat Donald Trump het ging halen. Van waar komt die verschuiving? 21bis-redacteur Jeffrey verklaart.

Voor zij die de internationale politiek volgen, was het een nagelbijtend weekend. Elk uur werd het verschil tussen Trump en Biden kleiner, totdat Biden uiteindelijk toch de staat Pennsylvania binnen wist te halen en tot meer dan 270 kiesmannen kwam. Genoeg om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden.

In de strijd om het presidentschap moeten de kandidaten genoeg kiesmannen per Amerikaanse staat veroveren. Niet elke staat is evenveel kiesmannen waard. Het dichtbevolkte California is bijvoorbeeld 55 kiesmannen waard en het rurale Kansas maar zes. In totaal zijn er 538 kiesmannen te sprokkelen en de kandidaat die 270 kiesmannen wint, heeft de meerderheid en wint de verkiezing.

De Rode Schim
Meerdere politieke commentatoren, zoals Geoffrey Skelley van FiveThirtyEight, voorspelden vóór de verkiezingen dat er zich een verwarrend scenario zou afspelen, waarbij Trump eerst leek te gaan winnen, maar Biden uiteindelijk zou winnen. Ze spraken over een ‘Rode Schim’ die tijdens verkiezingsdag zou verschijnen.

De Rode Schim of de Red Mirage is een term voor een situatie waarbij de republikeinen op verkiezingsdag een veel grotere voorsprong lijken te hebben dan eigenlijk het geval is. De verklaring voor de situatie heeft voornamelijk met het stemmen per post te maken.

Stemmen per post
Stemmen per post kon altijd al, maar door de coronacrisis is er tijdens deze verkiezing extra veel gebruik van gemaakt. De procedure werd versimpeld en in sommige gevallen kregen burgers een stembrief thuis opgestuurd zonder zich te moeten registreren. Iets wat zeldzaam is in Amerika.

Het waren vooral de Biden-stemmers die massaal gebruik maakten van het stemmen per post.

Trump daarentegen was van in het begin van zijn verkiezingscampagne sterk tegen stemmen per post. Hij heeft meermaals geclaimd dat stemmen per post gevaarlijk is omdat er meer kan gefraudeerd worden. Vele media (zelfs de factcheck van Twitter) wezen erop dat de claims van Trump ongegrond waren en een week na de verkiezing zijn er nog steeds geen aanwijzingen dat er gefraudeerd zou zijn met stemmen per post.

De Republikeinse stemmers waren eerder geneigd om op verkiezingsdag te stemmen en de Democratische stemmers waren meer geneigd om gebruik te maken van het stemmen per post. Hier schuilt de verklaring voor het fenomeen van de ‘Rode Schim’.

De stemmen op verkiezingsdag worden altijd eerst geteld, waardoor de tussentijdse peilingen in het voordeel van Trump waren.

De stemmen per post mogen pas op verkiezingsdag zelf geopend en geteld worden. Deze brieven worden nauwkeurig nagekeken en geteld, waardoor het tellen van deze brieven erg traag gaat. In de doorslaggevende staat Pennsylvania waren er meer dan 2 miljoen stemmen per post. Het tellen van de stemmen duurde daarom bijna vijf dagen.

Aangezien Trumpaanhangers een groot wantrouwen hadden ten opzichte van het stemmen per post, waren het overgrote deel van de stemmen per post voor Biden. Deze werden gedurende de loop van de week en het weekend traag maar zeker toegevoegd aan de tussentijdse tellingen. Dat is de verklaring waarom Trump leek te winnen, maar Biden nu naar het Witte Huis gaat.

Tekst en foto: Jeffrey Meskens