20/11/2020

Week van de Pleegzorg – pleegzus Kaat (21): ‘Ik zie hem daar nog staan met zijn autootje onder zijn arm’

Deze week zet Pleegzorg Vlaanderen eigen kinderen van pleegzorgers in de kijker. Want ook zij hebben een invloed op het leven van een pleegkind of pleeggast. Kaat, tweede van links op de foto, komt uit een groot gezin, maar er was nog plaats voor een pleegkind. Dat plekje vult haar pleegbroertje al zes jaar op.

Jaarlijks organiseert Pleegzorg Vlaanderen in opdracht van de Vlaamse Overheid de Week van de Pleegzorg. ‘Hiermee willen we bestaande pleeggezinnen bedanken’, zegt Jan Brocatus, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen.

Ook in de familie van Kaat wordt deze week meer over de pleegzorg gepraat. ‘We vieren het niet, maar we praten er meer over dan anders. Online zien we meer artikels verschijnen waarover we kunnen babbelen’, zegt Kaat.

Pleegbroers en pleegzussen in de kijker

Elk jaar staat de Week van de Pleegzorg in het teken van een bepaald thema. ‘Dit jaar willen we de eigen kinderen van pleegouders in de bloemetjes zetten omdat pleegzorg ook een grote invloed heeft op hun leven’, zegt Brocatus.

Toen de ouders van Kaat voorstelden om een pleegkind op te vangen, zag ze dat meteen zitten.  Niet alle gezinsleden waren even overtuigd, dus besloten haar ouders om de beslissing twee jaar uit te stellen. ‘Mijn ouders vonden het belangrijk dat iedereen er achter stond’, zegt Kaat. ‘Twee jaar later zijn we er volledig voor gegaan met toestemming van alle gezinsleden.’

Kaat studeert Pedagogische Wetenschappen in Leuven. ‘Misschien is de interesse voor deze richting aangewakkerd omdat ik een pleegbroertje heb’, zegt Kaat. ‘Omdat ik uit een groot gezin kom, is het thuis druk. Daardoor had ik af en toe moeite om te studeren.’

De eerste kennismaking

Pleegzus Kaat merkt dat haar pleegbroertje een echte meerwaarde is in huis. Iemand een warme thuis geven is voor haar ontzettend belangrijk. ‘In deze periode klagen mensen dat ze thuis zitten, maar wat moet iemand zeggen die geen thuis heeft? Voor hen is dit een pak moeilijker’, zegt ze.

‘Wat moet iemand zeggen die geen thuis heeft?’

‘Ik zeg altijd dat we thuis met vijf kinderen zijn’, legt Kaat uit. ‘Voor mij is mijn pleegbroer net zo goed een broer als mijn andere broers.’

Ondersteunende pleegzorg

Kaats pleegbroertje werd voltijds een deel van het gezin. Woensdagmiddag ging hij naar zijn moeder, want die contactmomenten zijn belangrijk. ‘Geleidelijk aan kon hij volledig bij zijn moeder intrekken’, zegt Kaat. ‘Op dit moment zorgt mijn gezin voor ondersteunende pleegzorg. Om de twee weekenden komt hij bij ons logeren.’

Screenen tijdens het voortraject

Stabiliteit bieden is een belangrijke factor binnen een pleeggezin. Daarom moet het volledige gezin achter de beslissing van de ouders staan. ‘Het is een verbintenis die je met heel het gezin aangaat’, zegt Jan Brocatus, woordvoerder van Pleegzorg Vlaanderen. ‘Het kan niet zijn omdat mama een nieuwe hobby zoekt. Zowel partner als de kinderen in het gezin moeten akkoord gaan.’

‘Het kan niet zijn omdat mama een nieuwe hobby zoekt’

Wanneer gezinnen zich kandidaat stellen om een pleegkind of pleeggast op te vangen begint het voortraject. De pleegzorgdienst start een screening om het gezin in kwestie voldoende te leren kennen.

Kandidaat-pleeggezinnen kunnen in contact komen met ervaren pleeggezinnen. Op die manier krijgen ze de kans om vragen te stellen die ze niet aan de pleegzorgbegeleiding kunnen of durven stellen.

Ondersteuning op maat

Nadien kijkt de pleegzorgdienst of de aanvraag voor een bepaalde plaatsing past bij een bepaald kind. ‘We zoeken altijd een goede match. Als een kind, jongere of volwassene aan pleegzorg wordt toevertrouwd, plaatsen we hen in een juist pleeggezin’, legt Brocatus uit. ‘Een falende pleegzorgplaatsing willen we vermijden door de twee werelden goed op elkaar af te stemmen.’

 

Tekst: Sarah Moens en Fien Engelen, foto: ©Ann Verlinden