01/11/2020

World Vegan Day op 1 November zet Try Vegan maand in

World Vegan Day valt dit jaar op 1 november, deze dag is ook de start van de Try Vegan maand. Belgische vegan organisaties Eva en Be Vegan dagen vleeseters en vegetariërs uit om een maand lang vegan te eten. Plantaardige diëtiste Sanne Moeha deelt haar zes tips. 

Er circuleren veel foute vooroordelen rond de plantaardige levensstijl: het zou moeilijker, duurder en ongezonder zijn. Plantaardige diëtiste Sanne Moeha nuanceert dit: ‘Kort door de bocht is een plantaardig dieet gezonder. Het hangt er natuurlijk vanaf met welke levensstijl je gaat vergelijken. Een vleeseter die veel groenten, fruit en granen eet, is even gezond als een veganist die dezelfde dingen eet behalve het vlees. Als veganist kan je ook ongezond eten’. 

Dat plantaardig eten beter voor het milieu is, is niet nieuw. Dierlijke producten maken, vergt veel water, land en voer. Voor één hamburger heb je 2350 liter water nodig en wel 1050 liter voor 1 liter melk. Een sojaburger daarentegen kan je al maken met 158 liter water. Naast water heeft een dier ook voedsel nodig om te overleven. Één kilo rundvlees is gelijk aan 4 à 7 kilo aan voer. Diezelfde groenten die als voer gebruikt worden, zouden ook rechtsreeks kunnen gegeten worden door mensen. 

https://www.instagram.com/p/CGSwOyeFwBi/?utm_source=ig_web_copy_link

Genoeg redenen om een maand lang plantaardig te eten. Moeha deelt ook enkele tips voor de studenten om de maand vlot te laten verlopen.

1: Let op je voedingswaarde en vitaminen:

Het is belangrijk om gevarieerd te eten, zo ben je zeker dat je alle vitaminen en voedingswaarde binnen krijgt. Ook eiwitten moeten vervangen worden: ‘Plantaardige eiwitten kan je makkelijk opnemen uit peulvruchten zoals kikkererwten en linzen. Enkele voorbeelden van eiwitrijke vleesvervangers zijn: soja, quorn en seitan. Maar ook sojazuivelproducten en granen zijn essentiële bronnen van eiwitten en vitaminen. Enkel b12 kan je niet uit groenten halen. Dit kan je makkelijk oplossen door het in pilvorm te nemen’, zegt Moeha. 

2: Gebruik peulvruchten in andere vormen:

Je hoeft niet altijd dure, verse groenten te kopen. Kikkererwten uit blik zijn even goed als de gedroogde variant. Ook linzenpasta is een goed alternatief voor gewone linzen. ‘Voorzie veel groenten en volkorenproducten. Koop een voorraad kikkererwten en bonen, heel makkelijk om klaar te maken en kost ook niet veel. Je kan dan je groenten wokken en de peulvruchten toevoegen en dan heb je een goede maaltijd’, deelt Moeha.

3: Koop ‘buitenbeentjes’:

Bij Albert Heijn hebben ze een ‘buitenbeentjes-selectie’. Dit zijn groenten en fruit die er anders uitzien en daarom goedkoper worden verkocht. Deze producten hebben dezelfde kwaliteit, ze zien er alleen minder perfect uit. Dit is ook een handige manier om je afvalberg te beperken. 

4: Test verschillende recepten uit:

In deze moderne tijden is er een gigantisch aanbod aan plantaardige producten in de supermarkten. Zo zijn er ook bloggers die updates geven over nieuwe vegan producten. Enkele voorbeelden zijn: wateetjedanwel en huh is this vegan. Op Instagram en Youtube vind je ook veel inspiratie. Er zijn zelfs accounts die specifiek goedkope, plantaardige recepten delen: veganfoodbelgium, Coeshi Vanderpuye, Sofie Senden, Bosh tv,… Moeha beweert dat vegan eten niet duurder is: ‘Het grote verschil zit in het vlees en de vis. Als je een kilo vlees vergelijkt met een kilo peulvruchten dan is het vlees duurder. Van één kilo peulvruchten ben je ook meer verzadigd dan van één kilo vlees.’

5: Organiseer een vegan avond:

Nodig je vrienden uit op kot en kook samen een lekkere vegan maaltijd. Het is niet alleen een leuke activiteit, het bespaart je ook geld. ‘Je moet het zelfs niet expliciet een vegan avond noemen. Zo kan je mensen onbewust motiveren om meer plantaardig te eten’, voegt Moeha toe.  

6: Doe het niet omdat het een trend is:

Als je het enkel en alleen doet omdat het een trend is, dan houd je deze levensstijl niet vol. Weet waarom je veganist wil zijn, dan is het ook makkelijker om gemotiveerd te blijven. Begin goed voorbereid: doe research, zoek recepten en ga op voorhand naar de winkel.

Nu je deze tips hebt gelezen kan je aan de slag. Als je geïnteresseerd bent in de uitdaging dan kan je je inschrijven op de website zo ontvang je ook wekelijks tips en recepten. Veel succes en kookplezier.

Tekst en foto: © Amber Lacasse