30/11/2020

Zwembaden heropenen na tweede lockdown op 1 december

Het Overlegcomité bleef vrijdag 27 november voorzichtig en liet weinig versoepelingen toe. Op sportvlak is de heropening van zwembaden de enige versoepeling. Michaël Schouwaerts, CEO van Sportoase, legt uit hoe een zwembadbezoek veilig kan verlopen.

Michaël Schouwaerts, CEO van Sportoase België, vindt het belangrijk dat er met de opening van de zwembaden ook wordt gedacht aan de bredere rol van beweging, sport en ontspanning. ‘Ik denk dat er een belangrijke rol weggelegd is richting preventieve gezondheidszorg maar ook voor opvolgingsgezondheidszorg. Zwemmen is bij bezoekers vaak een deel van hun revalidatie of lichaamsonderhoud. Voor die mensen is een bezoek van cruciaal belang’, zegt Schouwaerts.

 

Strijd tegen gezondheidscrisis

Sportoase heeft naast zwembaden ook andere faciliteiten zoals groepslessen, sporthallen en fitnesscentra. Sporten is volgens Schouwaerts een cruciaal onderdeel in de strijd tegen een gezondheidscrisis. ‘Covid-19 kan blijvende schade veroorzaken. Meestal worden mensen getroffen met achterliggende uitdagingen zoals overgewicht en kortademigheid. Het is belangrijk dat deze zaken preventief aangepakt worden in de sportsector of in de ontspannings- en bewegingswereld. Als je dat allemaal in kaart brengt, is het gewoon belangrijk dat er een strategie is. We moeten dergelijke verhalen voorkomen en aanpakken’, legt Schouwaerts uit.

 

Veilige omgeving

Een zwembad is een omgeving die heel gecontroleerd is. Er is luchtcirculatie met 100 procent buitenlucht en de chloor in het water is erop voorzien om bacteriën en virussen te bestrijden. Daarom kan een zwembad als een van de eerste terug geactiveerd worden. Daarnaast is zwemmen geen contactsport. ‘Als je met gezond verstand een zwembad bezoekt, kan je gemakkelijk afstand houden van elkaar. Mits je de maatregelen volgt, kan er een veilige omgeving gecreëerd worden’, aldus Schouwaerts. Dit wordt door verschillende studies bevestigd. Het wordt ook bevestigd door het aantal besmettingen tijdens de eerste golf die onbestaande zijn geweest in een zwembadomgeving. Dit krijgt nu bevestiging van onze regering.

Sportoase heeft extra beperkingen opgelegd die gebaseerd zijn op een aantal pijlers. De afstandsbewaking op de site wordt voornamelijk gecreëerd door de capaciteitsbeperking. ‘Wij mogen ongeveer een derde van de normale capaciteit bezoekers ontvangen’, zegt Schouwaerts. Er is ook voldoende ontsmettingsmiddel beschikbaar. Hygiëne is belangrijk en daarom wordt er aan een hogere intensiteit gepoetst. Bezoekers worden geacht zich enkel voor het essentiële in de kleedhokjes te begeven.

‘Bij alle bezoekers wordt de temperatuur gemeten. Het is geen medische analyse maar zuiver een opkikker van het vertrouwen van bezoekers over hun bezoek aan Sportoase’

Daarnaast zijn er een aantal extra zaken toegevoegd door Sportoase. ‘Bij alle bezoekers wordt de temperatuur gemeten. Het is geen medische analyse maar zuiver een opkikker van het vertrouwen van bezoekers over hun bezoek aan Sportoase’, licht Schouwaerts toe. Er is ook extra aandacht voor de routing door het gebouw zodat bezoekers elkaar niet kruisen. De ingang en de uitgang worden ook van elkaar gescheiden. ‘Het is een protocol dat haar succes al heeft bewezen tijdens de vorige openingsperiode’, voegt Schouwaerts toe.

 

Recreatie gesloten

De overheid heeft nationaal een extra maatregel opgelegd. Recreatieve baden zoals glijbanen, stroomversnellingen en jacuzzi’s mogen nog niet openen. ‘Wij schikken ons hier uiteraard naar maar ook deze baden kunnen we op een veilige manier uitbaten’, zegt Schouwaerts. Zwemlessen voor kinderen onder de 12 jaar gaan wel terug door vanaf 7 december.

Ben jij van plan een bezoek te brengen aan een zwembad in de buurt? Vergeet niet dat registratie bij toegang van een site van Sportoase verplicht is. Klanten worden ook aangeraden om te reserveren als ze 100 procent zeker willen zijn van hun bezoek. Benieuwd hoe je zwembadbezoek eruitziet? Onderstaand filmpje geeft je meer duidelijkheid. Veel zwemplezier.

 

Tekst: Jolien Ceulemans, foto: ©Leander Ceuterick