08/12/2020

4 bijzondere ontmoetingen in Maradona’s ongewone leven

Diego Maradona is niet meer. De Argentijn, een van de beste voetballers aller tijden, overleed op 25 november in zijn thuisstad Buenos Aires aan de gevolgen van een hartstilstand. Maradona, die eind oktober nog 60 kaarsjes mocht uitblazen, had een tumultueus leven. Omdat hij vaak in de media kwam, leerde Maradona heel wat bekende wereldburgers kennen. De 21bis-redactie pikte er voor u vier opvallende ontmoetingen uit. Waaronder met één Belg.  

1.  Cubaanse retraite

Op de eerste plaats prijkt Fidel Castro, de Cubaanse marxistisch-leninistische revolutionair die jarenlang president was van het eiland. Maradona stak zijn liefde voor linkse Zuid-Amerikaanse politici nooit onder stoelen of banken, al ging zijn band met Castro nog iets verder. Maradona beschouwde hem als z’n tweede vader en vereeuwigde hem met een tatoeage op z’n linkerbeen, nadat hij eerder ook al Che Guevara liet tatoeëren op z’n rechterarm. De twee ontmoetten elkaar in 1987. Na de eeuwwisseling hielp de Cubaan Maradona in z’n afkickproces. San Diego spendeerde vier jaar in Cuba. Castro en Maradona praatten er over sport en politiek, en wakkerden elkaars haat voor de Verenigde Staten aan. Na de dood van Castro sprak de Argentijn over “het grootste verlies na zijn vader.” Opvallend detail: beiden overleden op dezelfde dag: 25 november.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Diego Maradona (@maradona)

2. Oasis onder schot

Een tweede opvallende ontmoeting van Maradona was die met de broers Gallagher van de Britse band Oasis. Na een optreden in Argentinië zaten Liam en Noel iets te drinken in een lokale bar, toen er plots een grote groep mensen het café binnenstormde. De twee wisten niet wat er gebeurde maar kwamen al snel te weten dat het om Maradona ging, die met een groep vrouwen arriveerde en naar boven trok. De Gallaghers zijn grote voetbalfans en mochten “Pluisje” ontmoeten. Een bijnaam die hij te danken had aan zijn mooie haardos, lichtvoetigheid en slanke postuur (in het begin van zijn carrière alleszins). Beide heren trokken naar boven en waren overdonderd door wat ze aantroffen: Maradona die aan het voetballen was met de kurk van een champagnefles, duidelijk onder invloed. Liam vroeg of ze een foto konden maken. Maradona stemde in, maar waarschuwde de broers: ‘Als jullie een van m’n meisjes mee naar huis nemen, laat ik jullie neerknallen.’ Noel en Liam daalden met knikkende knieën de trappen af, terwijl Maradona een lange nacht tegemoet ging.

3. Amicale titanenstrijd

Maradona had ook vrienden in het voetbalmilieu. Een van hen was de Braziliaan Pelé, die naast Messi, Cristiano Ronaldo en Maradona zelf tot de allergrootste voetballers ooit wordt gerekend. In 2000 riep de FIFA Pelé en Maradona uit tot de beste spelers van de twintigste eeuw. De eeuwige vergelijkingen deden niets af aan het feit dat ze het perfect met elkaar konden vinden. Omhelzingen, lofzangen en foto’s samen: wanneer ze elkaar zagen, werd hun sterkte band steeds opnieuw duidelijk. Of Cristiano Ronaldo en Lionel Messi ooit zo vriendschappelijk met elkaar zullen kunnen omgaan, valt serieus te betwisten.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Diego Maradona (@maradona)

4. Ciro en het Pluisje

De laatste kennis van Maradona die we aanhalen, is misschien wel de bekendste: Dries Mertens. “Ciro” speelt voor Napoli, de club waar Maradona z’n glorieperiode beleefde. De Argentijn eigende zich er een goddelijk status toe, iets wat Mertens de afgelopen seizoen ook deed. De twee worden dan ook vaak met elkaar vergeleken in de Internationale sportpers. Mertens wordt net zoals Maradona op handen gedragen in de havenstad. Mertens is sinds juni met 122 doelpunten de topschutter aller tijden van de “Gli Azzurri”. Hij stak onder meer Maradona voorbij, die 115 goals maakte voor Napoli. Naar aanleiding hiervan nam Maradona een videoboodschap op voor Mertens waarmee hij onze landgenoot feliciteerde. Mardona liet uitschijnen fier te zijn op Mertens en hoopte dat Mertens Napoli naar een nieuwe landstitel zou kunnen leiden.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Dries Mertens (@driesmertens)

Zeker is dat Mertens en z’n ploegmakkers er alles aan zullen doen misschien wel het grootste cultfiguur uit de voetbalgeschiedenis op passende wijze te eren. Maradona mag dan wel niet meer onder ons zijn, his legacy will live on forever.

Wie was “El Pelusa”?

Maradona werd geboren met gouden voeten en dat kwam hem niet slecht uit. Hij groeide op in een straatarm gezin in een sloppenwijk van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Maradona kwam op een jonge leeftijd al in contact met drugs. De toekomst lachte hem niet bepaald toe, tot hij tijdens een partijtje straatvoetbal werd opgemerkt door een scout van Argentinos Juniors, dat hem later inlijfde.

Vijf jaar later kwam zijn carrière in een stroomversnelling terecht: Maradona tekende bij Boca Juniors, de grootste club van het land, en verkaste in 1982 naar het nog grotere Barcelona. In Spanje kwam hij voor het eerst in het nieuws met zijn acties buiten het veld: een vechtpartij in de straten van Bilbao betekende het einde van zijn periode in de Catalaanse hoofdstad.

Rockster in Napels

De gekke Maradona kwam vervolgens in het al even gekke Napels terecht. In het duivels paradijs speelde Maradona de pannen van het dak en werd hij aanbeden als een God. De stad deed zijn bijnaam alle eer aan: Maradona kwam er (opnieuw) in aanraking met de donkere praktijken van de onderwereld. Hij leefde als een rockster: seks, drugs en nachtclubs waren niet meer uit zijn leven weg te denken. Het luidde het einde van z’n sportieve loopbaan in en het begin van een woelige extrasportieve carrière.

Maradona dook maar wat vaak op in het nieuws. Door de jaren heen werd duidelijk dat de oud-voetballer nog steeds zonder reserve leefde. Excessief en openlijk drank- en drugsgebruik, overdosissen en hartaanvallen: het leven van Maradona hing al vaker aan een zijden draadje. De laatste jaren ging ook het mentaal steeds minder goed. Voor wie Pluisje een beetje volgde, komt zijn dood dus niet helemaal uit de lucht gevallen.

 

Tekst: Laurens Van Aert, foto: Soledad Tato (CC BY 2.0)