07/12/2020

AA Gent blijft in hoek waar de klappen vallen

De terugkeer van trainer Hein Vanhaezebrouck heeft voorlopig nog geen shockeffect teweeggebracht bij voetbalclub AA Gent. De Oost-Vlamingen gingen zondagavond met 2-1 onderuit op het veld van KV Oostende en verloren zo al voor de negende keer dit seizoen. Voor de nieuwbakken coach van de Buffalo’s is er duidelijk nog veel werk aan de winkel.

Voetbalclub AA Gent beleeft een rampseizoen. Voor de start van de competitie in augustus blaakte de vicekampioen nog van het zelfvertrouwen na een goed seizoenseinde. Het bestuur ambieerde openlijk de titel en ook analisten waren het erover eens: de Buffalo’s zouden het Club Brugge weleens knap lastig kunnen maken in de titelstrijd. Na een dramatische seizoenstart zien de Gentenaren zich nu toch stilaan genoodzaakt die hoge ambities bij te stellen.

Met 16 punten op een maximum van 45 staan ze pas dertiende in de nationale competitie. Op het Europese toneel doet AG het niet beter: ze verloor al hun groepswedstrijden in de Europa League en staat daar met 0 op 15 troosteloos laatste in een groep met op z’n zachtst gezegd mindere ploegen.

Trainerscaroussel op volle toeren

De Europese nederlaag tegen het Tsjechische Slovan Liberec luidde het ontslag van coach Wim de Decker in. Hij werd begin dit seizoen nog aangesteld als assistent-trainer van de toenmalige hoofdtrainer, de Deen Jess Thorup, die het Gentse bestuur op 20 augustus de laan uitstuurde na een tegenvallende seizoenstart. Zijn opvolger luisterde naar de naam Laszlo Bölöni, voormalig succescoach van Antwerp en Standard. Maar ook dat werd een flop: de Roemeense oefenmeester kreeg de bons na één zege in drie wedstrijden en was amper 25 dagen in dienst bij de Oost-Vlamingen.

Het bestuur stelde vervolgens Wim De Decker aan, maar ook hij slaagde er niet in om de scheve situatie recht te trekken en moest dus eind vorige week plaats ruimen voor Hein Vanhaezebrouck. Geen onbekende voor La Gantoise. De West-Vlaming was er al coach tussen 2014 en 2017. Onder zijn leiding kende AA Gent een succesvolle periode bekroond met een titel en een supercup, een wedstrijd waarin de kampioen en de bekerwinnaar van het afgelopen seizoen het tegen elkaar opnemen. Vanhaezebrouck stond tussen 2017 en 2018 nog aan het roer bij Anderlecht, waar hij ontslagen werd na tegenvallende prestaties.

Nederlaag aan de kust

Na de aanstelling van Vanhaezebrouck op vrijdag 4 december verwachtten de supporters een reactie van hun team. Zondagavond moesten er aan de kust punten geraapt worden, liefst drie. Het leek alsof Vanhaezebrouck z’n troepen die boodschap duidelijk had gemaakt want na amper zes minuten opende Bukari de score: 0-1 voor de Gentenaren. De droomstart bleek goed voor het vertrouwen want Gent had de wedstrijd goed onder controle. Voor de rust kwamen de Kustboys nog een paar keer piepen, maar de Buffalo’s bleven al bij al gemakkelijk overeind.

De start van de tweede helft was er eentje om bij in te dommelen tot Makhtar Gueye iedereen wakkerschudde. Oostende-kapitein Kevin Vandendriessche schilderde de bal op het hoofd van de Senegalees, die de 1-1 binnenkopte. Gent moest weer vol aan de bak, maar de reactie bleef uit en met nog twintig minuten op de klok kopte Andreas Hanche-Olsen in de eigen zestien de bal tegen hand van z’n ploegmaat Elisha Owusu en de bal ging op de stip. Een sinterklaasgeschenk van de Buffalo’s waar de Kustboys maar al te blij mee waren. Fashion Sakala zette de strafschop feilloos om en zo stevenden de bezoekers af op hun negende nederlaag van het seizoen. Een slotoffensief bleef uit en zo konden de Buffalo’s de nederlaag niet meer vermijden.

Trein nog niet op de rails

Het verwachtte Vanhaezebrouck-schokeffect laat dus nog op zich wachten. De Buffalo’s stapten zonder punten terug op de bus richting de Arteveldestad. Gelukkig geen al te verre rit, want het trainingsschema zal de komende weken veel energie eisen van de spelers. Vanhaezebrouck heeft tijd nodig, en zal die tijd optimaal gebruiken om de Gentse trein terug op de rails te krijgen.

 

Tekst: Laurens Van Aert, foto: rscanderlecht (CC BY 2.0)