08/12/2020

Code rood voor hoger onderwijs tot eind februari: ‘Niet leuk, maar eerste keer dat we dit niet via media te weten komen’

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt bekend dat ook het tweede schoolsemester in code rood zal starten. Het onderwijs neemt deze beslissing op tijd, zodat er geen verwarring is na de kerstvakantie. Studenten hebben gemengde gevoelens: ‘Waarom hebben we voordien toch niet al enkele lessen op de campus?’ 

Wat is code rood nu weer? Dit betekent dat alle lessen online gebeuren, via afstandsonderwijs. Enkel voor praktijklessen of kwetsbare studenten worden uitzonderingen gemaakt. Gelukkig mogen ook de rustige studieplekken op campus openblijven. Zo wil het onderwijs een derde golf mee voorkomen. Pas in maart volgen er besprekingen of scholen terug naar code oranje mogen overschakelen. Dan zouden studenten terug in de aula les volgen, met de nodige één en halve meter afstand. 

 

Niet alle studenten zijn fan van het afstandsonderwijs. Studenten Marie Rooryck en Joni De Boeck delen hun mening met 21bis.

Marie, studente Criminologie: ’De Universiteit Gent blijft in code rood tot 21 maart, dus meteen de helft van het tweede semester. Ik vind het goed dat we daar nu al over geïnformeerd worden, want dit is de eerste keer dat ik dit niet via de media of laattijdig te weten kom. Ik begrijp dat ze een derde golf willen voorkomen. Aan de andere kant vind ik het belachelijk. Al mijn examens gaan wel op de campus door. Waarom zouden we dan de week erna niet enkele lessen op school kunnen krijgen? Ik vind het heel frustrerend dat er niet écht geluisterd wordt naar studenten in termen van de werklast in de lockdown. Het gebrek aan sociaal contact weegt ook zwaar door. Ik denk dus dat er betere alternatieven mogelijk zijn.’

Joni, studente Grafische en digitale Media: ’Ik vind het supermoeilijk om aan de hand van zelfstudie met nieuwe programma’s te leren werken. Ik krijg weinig feedback of hulp als ik vast zit. We worden aan ons lot over gelaten. Het afstandsonderwijs geeft mij nog meer stress. De AP Hogeschool heeft zelfs beslist om ook de praktijklessen af te gelasten. Ik vind het afschuwelijk dat we alles online hebben.’

Tekst: Amber Lacasse, foto: © Lien Thys