18/12/2020

Hoe de NBA ook Belgische jongeren beinvloedt op en naast het veld

Michael Jordan, Lebron James en Kobe Bryant. De meeste mensen hebben deze namen al eens gehoord, maar daar stopt het ook bij vele. Het zijn misschien wel de drie beste basketballers aller tijden. Basketbal is in België veel minder populair dan voetbal en wielrennen. De Amerikaanse NBA is de beste basketbalcompetitie ter wereld, maar heel wat jongeren beginnen het beetje bij beetje te volgen. De één iets intensiever dan de ander, maar dat er een opmars bezig is, is duidelijk te zien. Basketbal en vooral de NBA hebben enorm veel invloed op jongeren. Niet alleen qua sport, maar ook qua stijl want de NBA is een cultuur op zich. Basketbalschoenen en NBA jerseys zijn tegenwoordig enorm populair.

Ondertussen is het al 11 jaar geleden dat België vertegenwoordigd werd in de NBA. DJ Mbenga speelde in het seizoen 2010-2011 voor de New Orleans Hornets. Mbenga is geboren in Congo en in 1999 vluchtte hij naar België. In 2011 werden de Dallas Mavericks kampioen met een Duitser als hun beste speler, Dirk Nowitzki. Iedereen in Duitsland begon de NBA te volgen en basket werd populairder. DJ Mbenga was een redelijke speler, maar zo een grote invloed als Dirk Nowitzki heeft hij niet gehad. Toch is de NBA de laatste jaren populairder aan het worden in België.

Video games

Noah Smeets (19) volgt de NBA al vier jaar. Zijn eerste aanraking met de NBA gebeurde via een spelletje op de Playstation. ‘ NBA 2K16, een basketspelletje op de Playstation, was gratis op te halen in de Playstation store en voor ik het wist kende ik alle spelers in de NBA. Daarna begon ik ook echte wedstrijden te kijken en ik begon zelfs te basketten met vrienden. In 2016 kwamen een vriend en ik voor het eerst naar een basketpleintje in Ekeren. Er waren nog twee andere gasten en zo konden we twee tegen twee spelen. Spoel door naar 2020 en we staan op dat zelfde pleintje weekelijks met tien, vijftien man.’

Glenn De Hollander, basketbal commentator bij Eleven, is aangenaam verrast door de stijgende populariteit van de NBA. Spelletjes op de gsm of op de Playstation zijn misschien wel de sleutel tot succes geweest. ‘Die manager games voor smartphones hebben volgens mij bijgedragen aan de populariteit van de NBA. In zo’n spel kies je zelfs spelers en afhankelijk van hoe goed die het in het echt doen krijg je punten. Dat zorgt voor competitie onder vrienden.’

Andere topsporters en NBA

De NBA heeft volgens Glenn niet alleen invloed op jongeren. ‘Veel andere sporters zijn gefascineerd door de NBA. Misschien nog meer dan de jongeren. Ik zie veel voetballers op hun Instagram iets posten over de NBA. Het is vooral ook speciefiek de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie. Tegenover het basketbal in het algemeen is de NBA in de laatste jaren enorm gegroeid.’

Kledingstijl

De NBA is een cultuur op zich, met een aparte stijl op en naast het veld. En het verschil met andere sporten is groot. Veel sporters, zoals ook voetballers, komen verplicht in een trainingspak van de club naar wedstrijden. NBA-spelers kiezen zelf wat ze aantrekken.  Sommige spelers besteden enorm veel aandacht aan hun kledingstijl. Dat wordt ook geapprecieerd bij fans. Zo beïnvloeden zij ook jongeren over de hele wereld. Want wie wil nu niet dezelfde schoenen als zijn idool hebben? Russell Westrbook is één van de sterren in de NBA die into fashion is. Hij kwam al met zeer opvallende kleren naar de wedstrijd.

Basketbalschoenen

Natuurlijk is het logisch dat je basketschoenen draagt als je gaat basketten. Vroeger was Converse enorm populair, maar ondertussen heb je meerdere merken en kleuren. Schoenen zijn onderdeel van je imago. ‘Het is echt niet normaal hoeveel leeftijdsgenoten Jordans dragen. De Air Jordan 1s zijn weer in de mode. Jordan gebruikte ze op het veld, maar tegenwoordig kan je ze ook onder een jeans dragen. Ik heb spijtig genoeg geen Jordans. Kyrie Irving, speler van de Brooklyn Nets, heeft ook zijn eigen schoenen. Die vond ik iets hebben en dus heb ik ze gekocht.’

Glenn denkt er een beetje anders over. Volgens hem dragen veel mensen Jordans zonder dat ze het zelf weten. ‘Dat zijn schoenen dat je in het dagelijks leven ook kan dragen. Sommige mensen hebben niet eens door dat ze schoenen van Jordan of Lebron dragen. Ze weten misschien wel dat het Nike schoenen zijn, maar ze weten niet dat het schoenen zijn die Lebron James heeft gemaakt.’


Noah zijn Kyrie’s

NBA jerseys

Op het pleintje waar Noah speelt, moet je geen NBA jersey hebben om mee te doen. Het heeft natuurlijk wel iets als je met het tenue van je favoriete speler speelt. ‘Een NBA jersey is echt graaf. Ik draag het tijdens het basketballen, maar ik zie heel wat mensen ze ook gewoon in het stad dragen. Vooral tijdens de zomer natuurlijk. Toen ik in de Verenigde Staten was, kon ik een echte Dwyane Wade jersey kopen. Ik vond hem altijd een goeie speler en voor 35 euro kon ik het niet laten liggen. Hier in België betaal je voor een echte NBA jersey minstens 80 euro.’

Noah (rechts) met zijn vriend Willem (links) die een Kyrie Irving jersey draagt

The last Dance

In juni verscheen op Netflix een documentaire over de Chicago Bulls, één van de grootste ploegen in de NBA. Een cameraploeg volgde de Chicago Bulls een seizoen lang. Mensen over de hele wereld bekeken de documentaire. In België was het een success. Mensen die niks met basketbal te maken hadden, keken ernaar. Iedereen wou kijken hoe het eraan toeging bij de Bulls en natuurlijk bij Michael Jordan, één van de beste spelers aller tijden.

Tekst en foto’s: © Strahinja Ristovic