03/12/2020

Laura (36): ‘Ik heb 34 kledingstuks in mijn kast hangen en dat geeft me rust’

Laura begon in 2015 met haar eigen capsulekleerkast. Dit is een kast die ongeveer uit 35 kledingstukken bestaat. ‘Sinds de coronacrisis help ik mensen op weg via workshops. Je begint geen capsulekleerkast van de ene dag op de andere. Er gaat een heel proces aan vooraf.’

‘Ik heb fashion en branding gestudeerd, de marketing- en communicatiekant van mode. In 2010 heb ik een jaar lang geen kleding gekocht als thema voor mijn afstudeerproject van de modeacademie. Toen begon ik op een andere manier naar kleding te kijken en zag dat ik niet al mijn kleren droeg, ook al kocht ik weinig tot geen nieuwe kleren. In 2015 ben ik voor het eerst een capsulekleerkast begonnen, dat is nu 5 jaar geleden.’

Kritische blik

‘De mode gaat heel snel op dit moment en dan ben je eraan gewend steeds nieuwe dingen te kopen voor elke gelegenheid. We hebben een kast vol kledij en toch niets om aan te trekken. Door veel minder kleding te hebben, word je kritischer naar wat je zoekt en of iets echt bij je past. En of je er jarenlang blij van wordt of één week. Het belangrijkste is dat je meer doet met minder.’

Als je kritischer wordt voor wat echt bij jou past en alleen je beste kleding overhoudt, dan verdwijnt automatisch het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken.

‘Ik heb 34 stuks in mijn kast hangen, inclusief jassen en schoenen, maar exclusief ondergoed en sokken. Ik heb een lente-zomerkast en een herfst-winterkast, maar vervang slechts de helft van mijn kast. Ik heb basisstukken die ik in beide seizoenen kan dragen.’

Bibliotheek voor eenmalige gelegenheden

‘Voor speciale gelegenheden is het wel iets moeilijker, dat geef ik toe. Ik draag jurkjes meer dan één keer, want er is een soort van code dat als je het aanhad voor de ene bruiloft je het niet meer kan dragen naar een andere bruiloft. Dat doe ik dus wel, ik koop niet voor elke bruiloft een nieuwe jurk. Voor éénmalige gelegenheden kan je perfect kleding lenen van een vriendin. Er bestaan ook kledingbibliotheken, waar je online kleren kan ‘bestellen’ zoal bij een webshop, maar je moet ze na een bepaalde tijd terugsturen. In België hebben we er maar één, Les ReBelles d’Anvers.

Duurzaamheid als prioriteit

‘Voor mij is duurzaamheid het belangrijkste argument voor een capsulekleerkast. Veel kleding wordt maar vijf keer of minder gedragen, dat is toch echt bizar. Er komt zoveel kijken bij kleren maken en transporteren. Bovendien is het zo slecht voor ons milieu. Als je kritischer wordt voor wat echt bij jou past en alleen je beste kleding overhoudt, dan verdwijnt automatisch het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken. Voor velen is het belangrijkste argument de rust die je kast geeft, doordat alleen je beste stukken erin hangen. Ik koop vooral veel tweedehandskledij en ook duurzame merken. Als ik iets wil waardoor ik weer 10 nieuwe combinaties kan maken, dan koop ik het wel. Maar ik vermijd bewust al tien jaar Fast Fashion.’

Online workshops van dertig dagen

‘Toen ik 10 jaar geleden niks ging kopen, heb ik een opleiding gevolgd voor kleur- en stijlconsulent. Ik werk als zelfstandige en heb een eigen bedrijf. Voor de coronacrisis was ik vooral bezig met individuele kleuranalyses. Maar in april stopten opdrachten plots en dacht ik dat het moment om de capsulekleerkast te introduceren daar eindelijk was. Mensen vinden het vaak magisch en ik vind het leuk om andere mensen daarbij te helpen. Nu zijn we er klaar voor, want tien jaar geleden waren mensen nog niet zo bezig met duurzaamheid. Ik was een van de eersten die dit deed. Nu zie je vaker no buy challenges van drie maanden of een half jaar. Het laatste jaar merk ik echt een omslag in de interesse naar duurzaam leven.’

Als mensen niet kunnen stoppen met kleding kopen zit daar vaak een gevoel achter. Dat je niet goed in je vel zit, of niet weet wie je bent.

‘In april begon ik met online workshops via Instagram. De deelnemers kopen een kaartje en komen op een geheim account. De workshop duurt 30 dagen en ze krijgen vijf keer een opdracht. De doelgroep van de workshops zijn vrouwen van gemiddeld 35 jaar met jonge kinderen, maar ik heb zeker ook studenten en oudere dames, begin 60, die al oma zijn en technologisch handig zijn. Het publiek van mijn workshops is breed. Het is een heel intensief project. De deelnemers willen meteen opruimen maar dat is pas de laatste stap. Het proces bestaat uit vijf stappen. Eerst kijken we naar wat je wil, waarom je en capsulekleerkast wil starten. Wat draag je echt uit je kast? Sluit dat aan bij je leven? En daarna gaan we je kast inzichtelijk maken. De volgende stap is kijken naar de kleurtypes en naar hoe je je stijl zou omschrijven. Dan pas gaan we de kast opruimen. De deelnemers kunnen elke week een uur lang vragen stellen via Instagram. Ik vond het heel spannend dat mensen daar zo intensief mee aan de slag willen gaan.’

Schuilt veel betekenis achter je kleerkast

‘Er zit veel meer achter een capsulekleerkast dan je zou denken. Als mensen niet kunnen stoppen met kleding kopen zit daar vaak een gevoel achter. Dat je niet goed in je vel zit, of niet weet wie je bent. Het heeft veel te maken met je identiteit.’

‘Velen vinden het spannend om eraan te beginnen, want 35 stuks lijkt heel weinig. Het is belangrijk dat je je kast opendoet en de rust voelt. Als je het opruimen nog lastig vindt, dan adviseer ik altijd om het wel te doen, maar je overige kleding nog niet definitief weg te doen. Die bewaar je in een koffer op zolder en over een halfjaar zul je zien dat je het grootste deel niet eens gemist hebt. Maar het is wel goed om die selectie te maken en maar 30 of 35 stuks in je kast te hebben, want als je andere kledingstukken nog in je kast hangen blijft het moeilijk. Vaak komen de deelnemers uiteindelijk zelfs niet aan 35 stuks. Je kan wel elk seizoen één of twee kledingstukken toevoegen. ’

Tekst: Louka Van Aelst, foto: Alyssa Strohmann via Unsplash