08/12/2020

Living Lab organiseert Lunch Lectures: ‘Ook sociale thema’s komen aan bod in onderzoek naar duurzaamheid’

Het Living Lab van Green Office for KU Leuven organiseert op de middag van 8 december de eerste van een reeks Lunch Lectures om bij toekomstige masterstudenten de interesse te wekken in duurzaam onderzoek. Masterstudente Literair vertalen, Elisabeth Goemans (22), organiseert deze lectures: ‘Ik wil vooral het onderwerp duurzaamheid opentrekken, het gaat hier niet enkel over het klimaat.’

‘De KU Leuven heeft enerzijds de dienst duurzaamheid die zich bezighoudt met de verduurzaming van de universiteit’, legt Elisabeth uit. ‘Anderzijds is er het Green Office, dat is ook een onderdeel van de KU Leuven maar werkt met een groep jobstudenten.’ Het Green Office zelf bestaat uit verschillende werkgroepen zoals de Repair Hub, waar studenten allerlei gereedschap kunnen lenen om bijvoorbeeld een fiets te herstellen. De werkgroep Sustainable Foods organiseert dan weer workshops rond onder andere veganistisch eten.

Living Lab

Elisabeth zelf maakt deel uit van de werkgroep Living Lab, samen met masterstudente Bio-ingenieur Pommelien Coppens (22). ‘De bedoeling van Living Lab is om bij zoveel mogelijk toekomstige masterstudenten de interesse te wekken in een masterproef rond duurzaamheid’, licht Elisabeth toe. ‘Daarvoor werken we samen met ngo’s die zelf geen onderzoek naar bepaalde problemen kunnen financieren. Wij zoeken naar mogelijke promotoren in dat vakgebied, en stellen samen met de ngo en de promotor een onderzoeksvraag op. Deze komt uiteindelijk in de lijst met masterproefonderwerpen voor de studenten.’

Elisabeth wil zelf het concept “duurzaamheid” zo breed mogelijk open trekken. ‘Mijn voorgangers en ook Pommelien zijn bio-ingenieurs, terwijl ikzelf bij de faculteit Letteren hoor. Daarom kijk ik zeker ook naar sociale thema’s. Duurzaamheid gaat niet enkel en alleen over het klimaat. Een van de onderwerpen waar ik mee bezig was is een studie naar de kosten die patiënten van Epidermolysis Bullosa, een zeldzame huidziekte, hebben.’

Lunch Lectures

Naast deze duurzame thesisonderwerpen organiseert het Green Office ook workshops voor de studenten die deze onderwerpen kiezen. ‘We geven tips over hoe je best omgaat met een duurzaam onderwerp, want zo’n onderzoek kan gevoelige data met zich meebrengen. Daarnaast moeten we ook nieuwe studenten zoeken die interesse hebben in duurzaamheid. We willen naar buiten brengen dat wanneer ze een onderwerp voor hun masterproef moeten kiezen, een duurzaam onderwerp ook een optie is.’

‘Dat is dan ook waarom we de Lunch Lectures organiseren. Dr Maïka De Keyser geeft de eerste Lecture die online plaatsvindt. Zij doet onderzoek naar veranderingen in klimaat en natuurlijke omstandigheden in de geschiedenis en hoe de samenleving daarop reageerde. Het zal niet enkel over haar onderzoeksonderwerp gaan, maar ook over hoe ze op dit punt in haar carrière is gekomen en op welke manier onderzoek naar duurzaamheid een impact kan hebben op de onderzoeker.’

‘Als deze eerste Lecture goed verloopt, volgen er in het tweede semester nog drie: een voor humane wetenschappen, een voor biomedische wetenschappen en een voor wetenschappen en technologie. Zo willen we mensen uit elk van deze groepen op een laagdrempelige manier aanspreken en prikkelen. We gaan ook steeds op zoek naar jonge, frisse onderzoekers.’

Voor de eerste online Lunch Lecture op dinsdag 8 december om 12.30 kan je nog inschrijven via het Facebook-evenement.

Tekst: Laura Poelmans, foto: © Ann Serena Kannikal