16/12/2020

Lola van Studio Vangst: ‘Sinds kleins af aan schuim ik rommelmarkten af, op zoek naar dat ene unieke stuk’

Bij Studio Vangst, een tweedehands interieurwinkel van Lola Valkenborg, kan je al enkele jaren unieke pre-loved items ‘vangen’. Net afgestudeerd als interieurarchitecte, startte Lola in december 2016 impulsief met unieke en betaalbare items te verkopen in haar winkel in Gent en online in haar webshop. Met Studio Vangst wil ze afstappen van het muffe en vieze imago van tweedehandsspullen, en toont ze aan dat die even hip kan zijn als, of misschien zelfs leuker dan, iets nieuws.

‘Toen ik net was afgestudeerd was als interieurarchitecte, stond er toevallig een pand te huur achter het huis van mijn ouders. Ik ben toen beginnen fantaseren over wat ik daarmee kon doen. Mijn vriendinnen vertelden me dat ik zo goed was in tweedehands spullen verzamelen, iets waar ik al heel mijn leven mee bezig was, en zo is het begonnen. Sinds kinds af aan schuimde ik rommelmarkten af samen met mijn mama, dus ik heb mijn liefde voor tweedehands met de paplepel meegekregen. Voor ik het wist, was de winkel daar, op een heel impulsieve manier.’

Hoe ga je op zoek naar unieke items?

‘Ik vang mijn items een beetje overal. Toen ik net begonnen was met Studio Vangst, kocht ik mijn interieurspullen voornamelijk in Kringwinkels en op rommelmarkten. Door de jaren heen leer je natuurlijk mensen kennen waarvan je spullen kan kopen, en mag je via via bijvoorbeeld huizen gaan leegmaken. De laatste tijd koop ik ook meer online, omdat ik nu ook sneller aan stuks moet geraken om in de winkel te plaatsen.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Studiovangst (@studiovangst)

Als je leuke items vindt, wil je die dan niet voor jezelf houden?

‘Ja, dat is vaak een discussie met mijn zus, waarmee ik een appartement deel. Meestal is datgene wat ik zelf heel mooi vind, datgene dat heel snel verkocht wordt. Dus ik kan dan wel afstand nemen van die stuks. Vaak belandt hier iets in mijn interieur, dat later toch in de winkel belandt, omdat het toch niet helemaal mijn ding is. Zo is er ook een rotatie in mijn eigen interieur, aangezien ik houd van verandering. In dat opzicht vind ik het ook belangrijk dat de meubelen en decorstukken bij Studio Vangst betaalbaar zijn, zodat andere mensen ook hun interieur kunnen afwisselen zonder zich schuldig te voelen. Als ik echt designstuks vind, houd ik ze meestal zelf bij.’

‘Het is de moeite waard om heel veel te gaan zoeken naar items, want het voelt een beetje aan als Rijker dan je denkt

Wat zijn dan van zulke topstuks die je al hebt gevonden?

‘Ik heb in mijn appartement twee wandunits van Louis Van Teeffelen staan, die ik goedkoop heb kunnen kopen van een klant. Ze waren in een heel erge staat, vol schimmel en vuil, maar ik heb ze opnieuw in een goede staat gekregen. Onlangs heb ik ook een zetelbed van Pastoe gevonden. Ik zag het staan in de Kringwinkel tussen de zetels, zonder dat ik weet had van het merk, en bij het inladen in de auto merkte ik het label van Pastoe op. Ja, daar word je heel blij van. Dat maakt het de moeite waard om heel veel te gaan zoeken naar items, want het voelt een beetje aan als Rijker dan je denkt.’

Doe je iets met de tweedehands meubels, voor je ze verkoopt?

‘Het is tweedehands, dus mensen weten dat er vaak een hoek af is, maar ik probeer in het algemeen ervoor te zorgen dat de stuks in goede staat zijn. Ik werk ook graag met mijn handen, dus ik vind het heel fijn om te klussen aan de meubels. Dat gaat vaak over het vervangen van een blad van een tafel, een vochtplek verwijderen of iets vernissen. Ik zou zelf ook gelukkiger zijn met iets dat zo weinig mogelijk vlekken en kappen heeft, om in mijn eigen huis te een plekje te geven, dus ik probeer de stukken zo goed mogelijk te restaureren.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Studiovangst (@studiovangst)

Heb je enkele tips voor jonge tweedehandsliefhebbers die ook op zoek willen gaan naar unieke stuks?

‘Je moet vooral geduld en geluk hebben. Bij Kringwinkels moet je blijven zoeken. Ik zeg niet dat je elke dag moet gaan, want dan blijft er natuurlijk niets meer voor mij over (lacht). Je mag je ook niet beperken tot de Kringwinkels in grote steden, want daar ga je al rap meer betalen voor de typische vintagestukken. In maart organiseren ze ook de Retrodag, waarvoor ze het hele jaar door retrospullen bewaren. Dan kan je best in gehuchten gaan zoeken, want daar is er minder vraag naar zo’n stukken, tegenover de grootsteden zoals Antwerpen en Gent. Tegenwoordig vind je ook veel online, via bijvoorbeeld Facebook Marketplace. In de plaats van ‘s avonds op Instagram te scrollen, kan je via daar op zoek gaan naar leuke stuks. Er verschijnen dagelijks nieuwe dingen op en daar kan je veel vinden voor weinig geld. En als ze zelf niet op zoek willen gaan, kunnen tweedehandsliefhebbers natuurlijk altijd langskomen bij Studio Vangst.’

 

 

Tekst: Elien Dillen, foto’s: © Lola Valkenborg