07/12/2020

Nieuwe film ‘De Familie Claus’ op Netflix, met Jan Decleir als kerstman

In de Vlaams-Nederlandse kerstfilm De Familie Claus, die op 7 december gereleaset wordt, speelt de Vlaamse acteur Jan Decleir eens een keer niet de rol van de sint, maar van de kerstman. Door de coronamaatregelen zal de film niet in de bioscoop spelen, maar rechtstreeks op het streamingplatform Netflix te zien zijn. Regisseur Matthias Temmermans en acteur Jan Decleir zijn alvast enthousiast over het resultaat. 

De Familie Claus gaat over Jules, een jongetje dat een hekel heeft aan kerst. Plots ontdekt hij dat zijn opa de kerstman is en dat de toekomst van Kerstmis in zijn handen ligt. ‘Je lot leren aanvaarden, je verantwoordelijkheid nemen en leren vooruitgaan in het leven, dat is een beetje het thema van de film’, zegt regisseur Matthias Temmermans. ‘Het is ook een zware film, het gaat over verlies en hoe je hiermee leert omgaan. Het is ideaal om te bekijken samen met je familie.’ Na Plop en de Toverstaf is dit zijn tweede kerstfilm.

 

Niet in de bioscoop

In normale omstandigheden zou De Familie Claus te zien zijn in de Vlaamse en Nederlandse bioscopen. ‘Mijn film hoort op het grote scherm. Zowel op vlak van geluid als beeld is de film gemaakt voor een bioscoopzaal, dat je er als kijker volledig in zit. Niets kan je storen, geen poes die aan de deur miauwt of een mama die zegt dat je je voeten van de bank moet doen’, zegt Temmermans. ‘Helaas kan dat nu niet, maar als er niemand in de zaal zit, heeft het weinig zin om je film in de cinema te spelen. Het is wel fantastisch dat Netflix een platform aanbiedt zodat mensen toch naar films kunnen kijken.’

‘Mijn film hoort op het grote scherm’

Volgens Temmermans is het belangrijk om op voorhand te weten voor welk medium je werkt. Dit was bij De Familie Claus niet het geval. ‘Er is een verschil tussen iets maken voor televisie of de bioscoop. Een soapserie werkt niet op een groot scherm, net zoals een grote mooie film niet werkt op een kleine tv.’

 

 

Winter in een hittegolf

De opnames van de film werden door de eerste lockdown uitgesteld naar de zomer. ‘We hebben een kerstfilm gedraaid met straten vol sneeuw tijdens een hittegolf. Heel de ploeg liep daar zo goed als naakt rond op de set, maar wel met een mondmasker’, vertelt Matthias Temmermans. ‘De acteurs droegen mutsen, sjaals en jassen, dat was verschrikkelijk.’

Heel de ploeg liep daar zo goed als naakt rond op de set, maar wel met een mondmasker’

De opnames gebeurden vaak ‘s nachts aangezien het in de kerstperiode vroeg donker is. ‘Het is pas donker in de zomer om 23 u en om 4 u is het al terug licht dus dat was ook een uitdaging’, zegt Temmermans.

 

Hoe maak je een film tijdens een pandemie?

In televisieprogramma’s en films dragen acteurs geen mondmaskers, dat is je waarschijnlijk al opgevallen. Maar hoe maak je een film zonder elkaar te besmetten? ‘Er is een coronamanager die strikte regels opstelt. Iedereen eet apart, draagt mondmaskers en houdt afstand. De acteurs worden ook getest’, zegt Temmermans.

© Thomas Vercauteren

Volgens hem is het belangrijk om op de set corona eventjes te vergeten. ‘De grote kunst is om het virus niet te laten overheersen tijdens het filmen. Mensen moeten het gevoel krijgen dat we mooie shots filmen en een prachtig verhaal in elkaar steken.’

 

Jan Decleir als kerstman

Acteur Jan Decleir, gekend van de film Daens en zijn rol als Sinterklaas, neemt nu de taak van kerstman op zich. ‘Zijn charisma is indrukwekkend, hij is de juiste man op de juiste plaats’, zegt Matthias Temmermans. ‘Als je die kan strikken, heb je niet alleen een topacteur op de set, maar ook een goede naam. Jan Decleir is een soort van kwaliteitslabel.’

‘Jan Decleir is een soort van kwaliteitslabel’

De puzzel van de acteurs was snel gelegd. ‘Veel mensen hadden nu meer tijd, dat is een voordeel in deze periode.’ Ook ex-K3 Josje Huisman en Pommelien Thijs uit de Ketnetserie #LikeMe spelen mee.

 

Wordt vervolgd?

Volgens Temmermans heeft de film alles om er een vervolg aan te breien. ‘De verhalen en ideeën hebben we en de cast is compleet. Ik heb zelfs geholpen om het decor mooi in te laden op de vrachtwagens zodat het proper opgeborgen zit voor het vervolg’, zegt hij.

‘Een film maken is een verkorting van je leven, dus als ik er zin in heb, ga ik ervoor.’

Bekijk de reportage hier:

Tekst: Sarah Moens, foto bovenaan: © Sarah Moens, foto midden ©Thomas Vercauteren, reportage © Fien Engelen, Sarah Moens