08/12/2020

Open of gesloten Africamuseum, Park van Tervuren blijft de moeite

Nu fitnessen of naar de film gaan even geen optie meer is door de tweede lockdown, zetten 21bis-reporters Marlies en Siel een andere uitstap in de kijker. Bezoek bijvoorbeeld eens het Park van Tervuren, dat met zijn rijke geschiedenis en mooie natuur een tof alternatief is voor een dag bankhangen. Ondertussen mag het Africamuseum terug bezoekers ontvangen, dus je kan het park en een museumbezoek combineren.

De inrichting van het park zoals we die vandaag kennen, ontstond in 1897. In dat jaar vond de Exposition Internationale de Bruxelles plaats, een grote tentoonstelling om te laten zien wat verschillende landen allemaal te bieden hadden. In het park van Tervuren kon je voornamelijk het koloniale gedeelte van de tentoonstelling bekijken. Daarom liet koning Leopold II het Paleis der Koloniën bouwen.

Na de wereldtentoonstelling werd het Paleis der Koloniën omgedoopt tot het Congomuseum. Tussen 2013 en 2018 was het museum gesloten omwille van grote renovatiewerken. Daarnaast werd er ook bekeken hoe de artefacten op een correcte en eerlijke manier konden worden tentoongesteld. Sinds de heropening in 2018 heet het museum Africamuseum. Toch blijft er discussie of het museum de geschiedenis wel juist weergeeft. Een uitgebreide analyse van de heropening door MO*Magazine vind je hier.

21bis-reporters Siel en Marlies bezochten het park en vroegen enkele bezoekers naar hun mening over de drukte in het park, het vernieuwde museum en de reden van hun bezoek. Ook de geschiedenis van het park en enkele must-sees komen aan bod. Beluister de Franstalige podcast hieronder.

De meeste wandelaars voelen zich veilig in het park omdat er zoveel ruimte is. Daarnaast is het ook ideaal om met kinderen te bezoeken. Over de geschiedenis van het park weet niet elke bezoeker evenveel. Maar iedereen is het eens over de indrukwekkende natuur. Aarzel dus zeker niet om eens zelf een coronaproof bezoekje te brengen. De laatste updates over de coronamaatregelen die het museum neemt, vind je hier

Tekst en audio: Siel Fouquaert en Marlies Schelfhout, foto: © Siel Fouquaert