24/12/2020

Opinie – ‘Er zijn ergere dingen in het leven’, een queeste om minder te boeien

Ken je die dunne lijn tussen dingen relativeren, dingen opkroppen en over je heen laten lopen? We hebben het dan over sociale situaties waarin we ons allemaal wel vinden. Je huisgenoot zegt dat je hem nog drie euro moet voor de rollen toiletpapier, terwijl je hem vorige week een fles wijn trakteerde. Speel je het spelletje mee, laat je het voor wat het is of ga je de confrontatie aan? De kunst is om je van alles wat minder aan te trekken.

Relativeren is een van de mooiste kwaliteiten die een mens kan hebben. Stel, je zus scheldt je uit voor het vuil van de straat en haalt persoonlijke issues aan, waardoor het bloed tot onder je nagels kruipt. Je staat op het punt je vuile woordenboekje boven te halen en plots realiseer je dat het dit allemaal niet waard is. Je zet een stap terug en beeld je in dat zij misschien een rotdag heeft of zelf net uitgemaakt werd. Je kalmeert en gaat de confrontatie op een relaxte manier aan om onnodige woede-escalaties te vermijden. Soms moet je even de tijd nemen en alles wat je voelt een plek geven om vervolgens niet te exploderen uit emotie.

Creëer geen wrok

Daarnaast heb je gelijkaardige situaties waarin je misschien in eerste instantie denkt dat je relativeert, maar diep vanbinnen wrok creëert. Soms besef je het ergens wel, soms totaal niet. Of je het nu bewust of onbewust doet, opkroppen is niet hetzelfde als relativeren. Dingen die je relativeert, kan je plaatsen en nadien kan je verder met je leven. Dingen die je opkropt blijven in je hoofd spoken en komen terug in volgende situaties, waardoor die wrok steeds groter en groter wordt. Communiceren met elkaar is key. Wees open over je irritaties of heb je liever dat je al je ergernissen onderdrukt en uiteindelijk ongeremd in één ruk op tafel smijt? Is geen genade hebben dan jouw stijl?

Verleg je focus

In andere situaties denk je dat je over je heen laat lopen. Je beste vriend geeft jou al moppend steken en je denkt: ik laat me niet kennen, ik lach lekker mee. Je wilt dat het je niets uitmaakt, maar toch doet het je pijn. Waar was mijn zelfrespect op dat moment?, denk je achteraf. Je piekert en overpeinst soms zelfs heel het gebeuren. Dat is het nu ook weer niet waard toch? Je vriend die je net steken gaf, gaat je daarom niet minder graag zien. Jij bent het juist, die jezelf nu minder graag ziet. Focus minder op die op hol geslagen gevoelens in je hoofd voor je je foute dingen gaat inbeelden.

Leef en laat leven

Dikwijls denken we alles te kunnen relativeren, maar vaak mondt dat uit in ergernis of een gevoel van onderdanigheid. De truc is om minder te geven om alles. Leven en laten leven. Er zijn toch ergere dingen in het leven dan drie euro te moeten afgeven? Is de discussie je hoofdpijn wel waard? Wat heeft het als meerwaarde voor jou, buiten dat je je trots behoudt? Je botsende emoties zullen nooit verdwijnen, maar je moet er op een gezonde manier mee leren omgaan. Het is natuurlijk niet makkelijk om je mindset in één keer om te gooien, maar het is het proberen waard.

Tekst en illustratie: © Oa Vrebos