17/12/2020

Neteland lanceert campagne voor welzijn jongeren: ‘Het taboe rond psychologische problemen moet verdwijnen’

Het samenwerkingsverband Neteland introduceert op 16 december een nieuwe campagne door en voor de jongeren in de streek. De gemeenten Herentals, Vorselaar, Olen, Grobbendonk en Herenthout slaan de handen in elkaar om jongeren een hart onder de riem te steken in deze moeilijke periode. 21bis sprak met de organisatie en schepen van Jeugd, Toerisme en Erfgoed Stefan Verraedt (N-VA) van stad Herentals.

De campagne bestaat uit een video die gemaakt werd door inwoners van deze gemeenten binnen de leeftijdsgroep van 13 tot 23 jaar. In het filmpje leggen de jongeren uit wat zij doen tegen de verveling in de lockdown en welke leuke (online) alternatieven ze hebben om hun vrienden te zien. Dit gaat van wandelen in de natuur tot skypefeestjes met de hele vriendengroep. De hoofboodschap van de video is jongeren aanzetten om te praten als ze het zwaar hebben. Dit kan met een familielid zijn of met een centrum in de buurt. De organisatie sprak verschillende instanties aan om te helpen de campagne te verspreiden, zoals: het JAC (Jongeren Advies Centrum), het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk), Wat Wat en het online platform Awel.

© Abhijit De Beukelaer

‘Het doel van de campagne is om aan jongeren te vragen hoe ze zich écht voelen in deze periode. We laten hen vertellen hoe ze de lockdown beleven en wat ze doen om hun sociale contacten te behouden. Op deze manier hopen wij dat zij hun leeftijdsgenoten kunnen inspireren. Op het einde geven we dan mee dat jongeren die zich echt niet goed voelen aangespoord worden om hulp te gaan zoeken bij een van de genoemde instanties. Het is echt belangrijk dat jongeren weten dat ze niet alleen zijn’, aldus schepen Verraedt.

De campagne zal gelanceerd worden binnen Neteland in middelbare scholen, via de hogeschool Thomas More voor de studenten, op sociale media, op de websites van de genoemde bijstandsorganisaties en het netwerk van de jongeren die meewerkten aan de video. ‘We hopen dat het een succes wordt binnen Neteland, alles wat buiten onze streek opgepikt wordt, zou geweldig zijn. Als dit gebeurt, dan heeft het zeker zijn doel bereikt’, licht videoproducent Stijn Janssens toe.

Abhijit De Beukelaer, vrijwillig ondersteuner van de campagne: ‘Waar we zeker naartoe willen streven, is dat het taboe rond psychologische problemen wegvalt. Te veel jongeren durven niet praten als ze problemen hebben en vragen dus niet naar psychologische bijstand. Wij willen de strijd aangaan om het taboe te doorbreken.’

Bekijk hier de campagnevideo van Neteland:

 

Zit je zelf met vragen of heb je nood aan een babbel? Neem gerust contact op met Wat Wat, Awel of het JAC (CAW) bij jou in de buurt.

 

Tekst: Elise Ingels, foto’s: © Abhijit De Beukelaer, video en montage: Stijn Janssens