14/12/2020

Tweedehands winkelen: ‘Er is wereldwijd al zoveel kleding dat er eigenlijk niets meer geproduceerd moet worden’

Tweedehands kopen is in. Platformen zoals Vinted winnen in populariteit en op Instagram krioelt het van accounts die vintage kleding verkopen. Ook grote ketens richten hun pijlen op tweedehands mode. Het is geweten dat tweedehands kopen beter voor het milieu is, maar hoe ethisch is tweedehands kleding als de keten niet doorbroken wordt? Roosmarie Ruigrok van Clean & Unique legt het uit: ‘Als de tweedehands verkoop van deze bedrijven er voor zou zorgen dat fast fashion merken minder collecties produceren, dan zijn we op de goede weg.’

Tweedehands kleding wordt niet meer als vreemd bekeken en overmatig winkelen bij fast fashion ketens is voor een steeds grotere groep consumenten een echte no go. Wie spreekt over fast fashion heeft het over kleding die zo snel en zo goedkoop mogelijk geproduceerd wordt. Dat gebeurt in lageloonlanden met een grote impact op het milieu. Nu tweedehands winkelen een echte trend lijkt te worden, zien velen er een kans tot verdienen in. Wie vroeger zijn kleding een tweede leven wou geven, bracht die naar de kringloopwinkel of ze gingen de kledingcontainer in. Dat is niet meer van deze tijd. Wie kleding niet meer draagt, probeert die door te verkopen op platformen zoals Vinted, United Warderobe (dat ondertussen al is overgenomen door Vinted) of maakt een account aan op sociale media en biedt daar hun kleding aan.

‘We hebben zelfs een overproductie’

Ketens

De populariteit van tweedehands mode trekt ook de aandacht van grote ketens. Die bieden nu ook tweedehands kleding aan en vragen de consument om hun eigen oude stukken op te sturen. In ruil hiervoor krijgt de consument een waardebon of kunnen ze hun opbrengst aan het goede doel schenken. Natuurlijk kiest een groot deel voor die waardebon. ‘Door de consument een bon te schenken, moedig je ze aan te blijven kopen. Zo houd je het huidige lineaire koopsysteem staande’, vindt Roosmarie Ruigrok, oprichtster van Clean & Unique, een online platform voor duurzame merken en ontwerpers. ‘Er is wereldwijd al zoveel kleding dat er eigenlijk niets meer geproduceerd moet worden,’ aldus Ruigrok. ‘We hebben zelfs een overproductie. Als de tweedehands verkoop van deze bedrijven er voor zou zorgen dat fast fashion merken minder collecties produceren, dan zijn we op de goede weg.’

Maar: je moet dus opletten voor greenwashing. Dat is wanneer bedrijven zich ‘groener’ voordoen dan ze zijn. ‘Als blijkt dat fast fashion gewoon lekker snel doorgaat en bedrijven enkel tweedehands verkopen om hun kosten in te perken, dan is dit in mijn ogen een vorm van greenwashing’, aldus Ruigrok. Een echte uitspraak over of het nu goed of slecht is, doet Roosmarie Ruigrok niet.

Online tweedehands shoppen

Er zijn een heleboel online platformen waar je tweedehands kan winkelen. De meest populaire is misschien wel Vinted. ‘De app heet wel Vinted, maar het is natuurlijk geen echt vintage kleding’, aldus Ruigrok. ‘Echte vintage kleding is van meer waarde.’

‘Van een foto kan je niet altijd afleiden in welke staat het is en of er niets stuk aan is’

De sleutel tot een goed tweedehands kledingstuk is de staat van het artikel. Niemand wil een volledig afgedragen shirt kopen. Daarom trekt Ruigrok de werking van Vinted in twijfel. ‘Vrienden van mij verkopen ook op Vinted. Ze vertellen mij dan dat hun kleding al een tijdje online staat, maar niet verkocht geraakt’, zegt Ruigrok. ‘Dat komt doordat de mogelijke koper het stuk niet écht kan zien. Van een foto kan je niet altijd afleiden in welke staat het is.’

Roekeloos koopgedrag

Fenne Vanbecelaere, 20 jaar, verkoopt zelf online tweedehandskleding. Dat doet ze via Vinted, maar ook via Instagram. Daar verzamelt en verkoopt ze vintage kledij. Fenne denkt altijd goed na voor ze iets koopt: ‘Ik probeer altijd bewust met mijn geld om te gaan. Bij het online shoppen denk je ook een tweede keer na bij de verzendkosten, aangezien die extra kost er in het echt niet bij komt kijken. Maar ik heb wel al dingen gekocht met in mijn achterhoofd: ‘Als ik het niet leuk vind dan verkoop ik het toch gewoon door? Soms zelfs voor meer geld.’

Tweedehands winkelen gaat snel. Je draagt je kleding minder lang, gooit het online en koopt weer iets nieuws, al dan niet bij een fast fashion keten. ‘Zo stimuleer je het snel doorverkopen’, aldus Ruigrok. Langs alle kanten krijg je te horen dat tweedehands shoppen duurzaam is, goed voor het milieu … Toch moet je ook bij tweedehands winkelen goed nadenken over wat je koopt. Maak de overweging: ‘Heb ik dit écht nodig’, en beslis dan. Al mag je hele kledingkast volhangen met tweedehands kleding, roekeloos koopgedrag blijft een impact hebben op het milieu.

Textielafval

Wij Belgen produceren jaarlijks een hele hoop textielafval. Dat blijkt uit een onderzoek van Labfresh. Weet jij waar jouw afgedankte kledij naartoe gaat?

Tekst: Yoni Delplanque, foto en infographic: © Yoni Delplanque