03/12/2020

Voorlopig enkel vaccins voor 45+: ‘Aan de ene kant vind ik dat studenten worden vergeten, maar ons eerst vaccineren zou ook niet correct zijn’

De regering heeft een besluit genomen: de volgorde waarin men het coronavaccin zal toedienen is bepaald. De bewoners en het personeel van woonzorgcentra krijgen voorrang, hetzelfde voor de zorgmedewerkers. Daarna zijn de 65+’ers aan de beurt en vervolgens de essentiële functies en risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar. Maar hoe zit het met jongeren en studenten?

Het is intussen geen geheim dat jongeren en studenten zich af en toe vergeten voelen. Psychologen kwamen er al mee naar buiten en ook bij het overlegcomité wordt het almaar duidelijker: we moeten ook aan de mentale gezondheid denken. Het startte met enkel een expertencommissie, maar geleidelijk aan werden daar gedragsdeskundigen, psychologen en gezondheidseconomen aan toegevoegd.

Ethisch vraagstuk

Vele jongeren en studenten voelen zich vergeten, daarom niet vanwege het vaccin, maar sinds de start van corona in het algemeen. ‘Het is moeilijk om zo’n gevoel exclusief aan één externe situatie, zoals corona, toe te schrijven. Er spelen ook altijd persoonlijke kenmerken die iemand ertoe brengen zich vergeten te voelen’, zegt Dries Roelandts, psychotherapeut-psychoanalyticus. ‘Jongeren associëren die externe en persoonlijke situaties met elkaar.’ Waar in het verleden activiteiten voor kinderen wel een mogelijkheid waren, zoals naar school gaan en sporten, bleef dat voor jongeren en studenten uit.

‘Wie als eerste het vaccin krijgt, is een ethisch vraagstuk dat men vanuit de overheid opgelost heeft door een keuze te maken’, gaat Roelandts verder. ‘Het is op dit moment nog moeilijk in te schatten wat de gevolgen op sociaal vlak zijn, maar die zullen er uiteraard zijn. Psychologen of andere experts waarschuwen soms voor een tsunami aan problemen die op ons afkomt, maar eigenlijk valt het niet te voorspellen’, aldus Roelandts. Hij maakt ook duidelijk dat voor vele mensen, waaronder ook jongeren, dit net een goed moment is om weer tot rust te komen. ‘Waarschijnlijk is het wel zo dat de meeste jongeren hunkeren naar méér sociaal contact. Wachten op het vaccin zou een impact kunnen hebben op wie zich identificeert met de groep jongeren: die zou opnieuw het gevoel kunnen hebben vergeten te worden.’

https://www.instagram.com/p/CIL0baZp3OX/?utm_source=ig_web_copy_link

Vaccinatietwijfels

Er zijn heel wat studenten die zich willen laten vaccineren. Wanneer je voor een vaccinatie kiest, is de kans dat je het virus krijgt altijd kleiner. Hierdoor vermijd je ook dat je een drager bent, dus kan je andere mensen niet besmetten. ‘Ik zou mij laten vaccineren, omdat ik in mijn familie twee risicopatiënten heb. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ik hun aansteek en zij er ernstig ziek van worden’, zegt Surinde Staetenburg (22).

Toch blijken ook enkele studenten geen fan van dit idee. ‘Ik wil me niet laten vaccineren omdat ik jong en gezond ben. Daarnaast kom ik niet in contact met de risicogroepen’, zegt Olivier Hermans (22). ‘Ik wil geen vaccinatie omdat Covid-19 nieuw is en nog maar één jaar bestaat. Er wordt nu al een vaccin uitgedeeld over iets dat nog niet 100 procent gekend is. Dus ik vraag me af wat erin zit en wat voor een effect het zal hebben over vijftien jaar’, voegt Olivier vervolgens toe.”

‘Iedereen wil zijn sociale leven terug, maar voor mij is het niet de belangrijkste reden’

De studenten staan laatst in het lijstje van de overheid. Volgens Surinde is dit logisch maar het voelt toch wat verloren aan. ‘Aan de ene kant vind ik dat studenten worden vergeten, maar ons eerst vaccineren zou ook niet correct zijn’, zegt Surinde. Olivier gaat akkoord, wel voegt hij toe: ‘Als er jongeren zijn met onderliggende problemen, moeten ze ook voorrang krijgen.’

Een sociaal leven en een vaccinatie kunnen hand in hand gaan. Toch is dit voor Surinde niet de prioriteit. ‘Ik zou mij niet laten vaccineren puur zodat ik terug op café kan. Iedereen wil zijn sociale leven terug, maar voor mij is het niet de belangrijkste reden’, aldus Surinde. Wordt het vaccin een toegangsticket voor een sociaal leven? Dat is nog even afwachten, maar Olivier denkt van niet. ‘Stel je gaat naar een feestje: gaan ze je tegenhouden omdat je niet gevaccineerd bent? Hoe gaan ze dit controleren?’ Hij denkt dat het vaccin geen oplegging zal worden voor sociale gelegenheden.

De meningen over de vaccinatie zijn verdeeld. ‘Ik denk dat we een nieuwe of langere pandemie kunnen vermijden door de vaccinatie te verplichten’, aldus Surinde. ‘Ik ben geen Antivaxer maar ik heb mijn twijfels over dit vaccin’, aldus Olivier.

https://www.instagram.com/p/CFfBQDvnxeW/?utm_source=ig_web_copy_link

‘Ik vind dat een rare kronkel’

Ziek zijn is heel ziek zijn

Het is opmerkelijk dat risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar en ouder wel erkend worden als zij die een vaccin nodig hebben terwijl er natuurlijk ook risicopatiënten zijn die jonger zijn dan 45 jaar. Justine D’Haese (22) getuigt: ‘Ik vind dat een rare kronkel. Het zou leuk zijn moesten ook andere leeftijdsgroepen in aanmerking komen voor een vaccin.‘Ik ben risicopatiënt en ik zou mij dus meteen laten vaccineren. Als ik ziek word, word ik heel erg ziek.’

Het sociale leven vindt Justine voor iedereen heel belangrijk, maar jongeren mogen het vaccin niet opeisen. ‘Er zijn zoveel digitale hulpmiddelen en we mogen wel gaan wandelen nu. Een vaccin voor een sociaal leven vind ik niet nodig want dat is er nog steeds. Jongeren kunnen nog halftijds naar school’, verklaart Justine. Maar ze begrijpt de jongeren die nu niet naar school kunnen en daarom een vaccin willen. ‘Voor de maatschappij vind ik wel dat de ouderen het eerst verdienen’, aldus Justine.

Voor studenten is er dus geen nood aan een vaccin, maar wel een nood aan de mogelijkheid om te kiezen voor een vaccin. Wel is het duidelijk dat ook mensen jonger dan 45 risicopatiënt kunnen zijn en dus nood hebben aan dat vaccin.

Tekst en foto: © Sarah Buyle en Margo Devillé