01/12/2020

Wat de verlengde herfstvakantie voor student-leerkrachten betekende

Na een verlengde herfstvakantie is de school nu alweer twee weken bezig voor iedereen van kleuter tot middelbare-schoolganger. Ook studenten die voor leerkracht studeren en stagelopen, hadden een soort van verlengde vakantie. Twee stagiaires schetsen voor ons hoe zij de weken beleefden en hoe het er nu voor hen aan toegaat met de steeds veranderende maatregelen.

 

De stagedagen tijdens de verlengde vakantie konden misschien niet doorgaan, toch was het geen echte vakantie voor student leerkrachten. Met online lessen en opdrachten op overschot, wisten ze hun tijd goed te besteden. Maar een leerkracht in hart en nieren denkt in de eerste plaats aan zijn leerlingen. Volgens Siebe Knapen, student zorgleerkracht aan de UCLL, was het geen goede beslissing om de kinderen een extra week thuis te laten zitten.

‘Ik merk dat de leerlingen een achterstand hebben van vorig jaar. De leerkrachten zijn eigenlijk nu pas bijgewerkt met die afstand in te halen en door er weer een week tussenuit te gaan, wordt er een nieuwe achterstand gecreëerd,’ klinkt het.

Jolien Vanrijt op haar stage in de Vrije Basisschool in Sint-Joris

De coronamaatregelen leveren wel meer werk op voor de student leerkrachten. Jolien Vanrijt, student kleuteronderwijs aan de UCLL, duidt hoe dit in haar kleuterklasje vorm krijgt. ‘We moeten nu met verschillende dingen rekening houden, zoals de tijd dat nodig is om 19 kleuters hun handen te laten wassen aan één wasbak, dat maakt dat er minder tijd overblijft om activiteiten te doen. Gelukkig kunnen de meeste activiteiten gewoon doorgaan. Binnenkort samen iets koken rond het kerstthema, dat zal dit jaar niet lukken.’

‘Met een mondmasker voor de klas staan is ook niet altijd even handig. De kleuters verstaan je minder goed en ook gezichtsuitdrukkingen zien ze nu niet. De kinderen zien bijvoorbeeld soms niet wanneer ik boos ben. Dan weten ze ook niet dat ze iets fout gedaan hebben of dan zijn ze in de war.’

 

Jolien Vanrijt begeleidt de kleuters tijdens de activiteit ‘Schrijfdans’

Siebe was altijd al verzekerd van zijn stage. ‘Onze hogeschool besliste dat ondanks dat het code rood was, onze stages door bleven lopen. Dat is tenzij je scholengemeenschap of stageschool iets anders beslist natuurlijk.’ Voor Jolien was het toch even afwachten. Uiteindelijk zijn de stages op één school na, overal kunnen doorgaan voor haar en haar klasgenoten.

Stagiaires in scholen lopen volgens Siebe wel een risico op besmetting, in vergelijking met studenten die thuis kunnen blijven. ‘Ik zit vlak naast de leerlingen, zeker wanneer ik ze apart begeleid. Bij kinderen kan je al moeilijker zien of ze nu corona hebben of niet. Ze kunnen even goed besmet zijn maar geen symptomen vertonen. Ik draag wel altijd een mondmasker maar we schrijven bijvoorbeeld regelmatig met dezelfde pen. Dat zijn dingen waar ik nu meer rekening mee houd.’

 

Tekst en foto’s: © Esther Marneffe