08/12/2020

Zijn online challenges gevaarlijk of onschuldig? ‘Ik wist niet dat je van zoveel zout kon sterven’

Online challenges of uitdagingen circuleren op sociale media en jongeren spelen massaal mee. Toch zijn deze challenges niet altijd even onschuldig als ze lijken en kunnen ze gevaarlijke gevolgen hebben. ‘De motivatie van jongeren om mee te doen met zo’n challenge is moeilijk te omschrijven. Vaak gebeurt het gewoon heel impulsief’, zegt Karen Linten van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid. Youtuber Jarne Lodewyckx (21) deed mee aan de salt challenge en vertelt zijn verhaal.

Zijn online challenges gevaarlijk of onschuldig? ‘Ik wist niet dat je van zoveel zout kon sterven’
Zijn online challenges gevaarlijk of onschuldig? ‘Ik wist niet dat je van zoveel zout kon sterven’

Toch is niet elke online challenge gevaarlijk. ‘In de media zie je vooral de negatieve kant van challenges, de extreme challenges. Toch is het belangrijk om te weten dat er ook positieve challenges rondgaan op het internet’, benadrukt Karen Linten. ‘Zo ging bijvoorbeeld het onschuldige en ludieke dansje van de Jeruzalema Challenge snel rond op alle sociale mediakanalen. Ook de ice-bucket challenge kon op een positieve manier aandacht vragen voor Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een zenuw- en spierziekte. Het is dus belangrijk om vooraf stil te staan bij de gevolgen van een online uitdaging.’ Zowel Linten als Jarne trekken hierbij een duidelijke grens: ‘Als je door de challenge jezelf of anderen pijn doet, doe het dan niet.’

Reportage: Jasmien Geivers, camera en geluid: Jasmien Geivers & Mauranne Robyn, foto en illustratie: © Jasmien Geivers