01/01/2021

Afgestudeerde klas richt eigen dansgezelschap op: ‘Frustraties op school gaven ons de kracht zelf de leiding te nemen’

De weg naar een job als professioneel danser was niet gemakkelijk in een jaar vol gesloten theaters en afgelaste repetities. Toch wist een klas van veertien pas afgestudeerde dansers aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen haar eigen danscollectief op te richten: Sidewards. Binnenkort gaat haar eerste voorstelling in première. ‘We stappen af van het normale theater en interageren met het publiek’, zeggen Pauline Thuriot (22) en Pierre Bastin (22), twee van de dansers in het collectief.

Door het coronavirus vonden sommige afgestudeerde studenten moeilijker hun plek op de arbeidsmarkt, anderen net gemakkelijker en nog anderen creëerden er een. Tot die laatste groep behoren de dansers van Sidewards. Vorig jaar sprak de klas van Pierre en Pauline al over een eigen gezelschap, maar in januari werd dat werkelijkheid. Sindsdien repeteren ze waar en wanneer ze kunnen en mogen ze zichzelf binnenkort voor minstens één jaar het huisgezelschap noemen van het Liers Cultuurcentrum.

Hoewel de groep in Antwerpen studeerde, is ze rijk aan een waaier van culturen en nationaliteiten. Pauline komt uit Haaltert, Pierre uit Luik, maar ook dansers uit Zuid-Korea, Polen, Colombia, Nederland, Spanje, Engeland en Frankrijk kwamen naar het Antwerps conservatorium en verenigden zich in Sidewards. ‘We bewegen als groep, maar leren ook individueel veel van elkaar’, zegt Pauline.

Ontstaan uit frustratie en motivatie
Volgens Pierre is Sidewards ontstaan vanuit een bijzonder groepsgevoel en de passie om als klas te kunnen blijven dansen en creëren na de studies. Maar ook omdat de dansers zich als groep ‘anders’ voelden gedurende hun opleiding. ‘Wij hadden regelmatig commentaar op bepaalde leerkrachten en hun manier van lesgeven’, gaat Pauline verder. ‘Sommigen trokken bepaalde studenten voor, of maakten zelfs seksistische, gemene en respectloze opmerkingen.’

De klas van Pierre en Pauline kon daar moeilijk mee om. Ze groeiden nog dichter naar elkaar toe en bespraken met elkaar hoe zij dat anders zouden doen. ‘Wij waren daar als groep gevoelig voor’, verklaart Pierre. ‘Situaties die wij als oneerlijk beschouwden, zullen voor andere groepen misschien perfect oké zijn geweest. Maar wij stelden continu alles in vraag. We zijn daarom niet beter of slimmer dan anderen, maar dat was puur een gevoel dat we met de groep deelden.’

‘We willen komaf maken met hiërarchie binnen een dansgroep’

Dat gevoel heeft hen de kracht gegeven om zelf de leiding te nemen en een collectief te starten. ‘Met Sidewards willen we komaf maken met hiërarchie binnen een dansgroep’, vertelt Pauline. ‘Bij ons is er niet één persoon die leidt en alle keuzes maakt. In tegenstelling tot in onze opleiding, willen we die negatieve en gemene opmerkingen achterwege laten.’ Iets waar ook Pierre volledig achterstaat: ‘Uiteraard zijn er soms afgesproken rollen, maar iedereen heeft op alles iets te zeggen.’

Toch willen Pierre en Pauline ook benadrukken dat ze enorm veel hebben geleerd van verschillende fantastische mensen in het conservatorium. ‘Die negatieve ideeën kwamen zeker niet van iedereen’, zegt Pauline. ‘Leerkrachten hebben ons geholpen te worden wie we vandaag zijn. Sommigen helpen ons zelfs heel actief met ons collectief en daar zijn we hen bijzonder dankbaar voor.’

Out of the theatrebox
Die hechte gevoelsmatige band en het ‘anders’ zijn, wil het collectief nu ook overbrengen naar haar publiek. ‘Vandaar de naam de Sidewards’, zegt Pauline. ‘We gingen als groep nooit vooruit met de rest, maar wel zijwaarts.’ Toch noemen Pierre en Pauline zich niet graag ‘anders’ of ‘nieuw’. ‘Alles is al eens gedaan. We proberen onze eigen manier te vinden in zowel creatie als performance’, aldus Pierre.

Daarom zullen ze binnenkort hun eerste voorstelling ‘If you want, maybe not’ niet opvoeren in een ‘gewone’ theaterzaal. In het stuk gaan ze op zoek naar grenzen binnen menselijke relaties. Zo stellen ze verschillende scènes op verspreid over een grote ruimte. Het publiek kan daar dan vrij tussen wandelen. ‘Niet de beste keuze in een coronacrisis, maar we hopen dat dat snel goedkomt.’ De première staat voorlopig nog gepland op 10 februari 2021 in Lier. ‘Die datum zullen we waarschijnlijk niet meer halen door corona. Dan stellen we de première uit naar 30 april.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SIDEWARDS (@sidewardsdance)

Vast huiscollectief
Ondanks de huidige coronamaatregelen kon het gezelschap toch blijven repeteren en performen. Dat is nodig, want vanaf september 2021 wordt Sidewards het vast huiscollectief van het Liers Cultuurcentrum. ‘Het is de eerste keer dat het Liers Cultuurcentrum kiest voor een dansgroep in plaats van een theatergroep’, zegt Pauline. ‘Dat doen ze omdat ze meer jongeren willen aanspreken. Wij sluiten perfect aan bij die doelgroep.’

Enkele maanden geleden kon een deel van Sidewards coronaproof optreden voor rusthuisbewoners. De bewoners zaten binnen, ramen bleven gesloten en Sidewards danste in de tuin. ‘Dat was een cultuurshock voor die bewoners’, zegt Pauline. ‘Meestal associëren zij dans met ballet of mooie figuren. Maar in onze hedendaagse dans gaan wij soms een stap verder en kunnen we heel lelijk doen of veel lawaai maken. Zo leren zij ook nog iets nieuw.’

De dansers van Sidewards bruisen van energie, inspiratie en toekomstplannen. ‘We hebben allemaal projecten in ons hoofd waar we ooit iets me willen doen. Zo zijn thema’s als ecologie en seksueel genot al ter sprake gekomen’, zegt Pierre. ‘Maar voor nu: alle focus op onze eerste première ooit.’

Tekst: Hanne De Vleeschouwer, foto: © Ehren Verrelst