04/01/2021

Amerikaanse juwelendesigner Supriya Kapur: ‘Hoe succesvoller we zijn, hoe meer we kunnen doneren’

Supriya Kapur is een Amerikaanse juwelendesigner met Indische roots en trotse eigenaar van het juwelenlabel SukaJewelry. Al haar ontwerpen worden gemaakt van ethisch verantwoorde diamanten en edelstenen die geproduceerd worden door lokale ambachtslieden in hun eigen ateliers in India.

Supriya Kapur is opgegroeid tussen de juwelen. Zowel haar vader, grootvader en overgrootvader waren juweliers. Ze volgde een cursus gemmologie, het bestuderen van edelstenen en halfedelstenen bij het Gemological Institute of America in New York waar ze later ook zelf docent werd. In 2016 stortte ze zich volledig op haar eigen bedrijf, Rock Road Jewelry. Sinds november dit jaar gaat haar label verder onder een nieuwe naam SukaJuwelry en opende ze haar eerste fysieke winkel in New Jersey, Amerika. 

#namedafterwomen

Supriya Kapur haar designs zijn tijdloos, modern en ieder ontwerp heeft zijn eigen naam. Elk juweel wordt vernoemd naar een inspirerende vrouw die niet op de voorgrond staat maar wel belangrijk is. Zo bedacht ze de hashtag namedafterwomen.

‘We kiezen grote namen die op een of andere manier verdwalen omdat mensen hen niet goed kennen. In 2017 ontwierpen we een hele lijn waar elk ontwerp vernoemd werd naar een dokter of natuurkundige, die het eerst was in haar veld. Zo hebben we de Gladys ketting, vernoemd naar de Amerikaanse wiskundige Gladys West wie betrokken was bij de uitvinding van het GPS-systeem.’
Zilveren ketting ‘Gladys’ vernoemd naar de Amerikaanse wiskundige Gladys Mae West ©️Supriya Kapur
Gouden ketting ‘Gladys’ vernoemd naar de Amerikaanse wiskundige Gladys Mae West ©️Supriya Kapur

Het beslissen van de namen is niet simpel. Daarvoor doet Sypriya Kapur grondig onderzoek. Ze zorgt er ook voor dat elke naam past bij het design.

‘We hebben veel fijne, simpele kettingen met kleine staafjes en rechte lijnen. Al deze ontwerpen zijn vernoemd naar bekende turnsters zoals Simone Biles. Ook hebben we een paar geometrische designs, deze dragen de naam van vrouwelijke architecten. Zoals het Norma-design, een multifunctionele oorbel die je ook als ketting kan dragen vernoemd naar Norma Merrick, de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die erin slaagde om architect te worden in zowel Californië als New York’, vertelt Supriya Kapur.

Zilveren ketting ‘Simone’ vernoemd naar de Amerikaanse turnster Simone Biles ©️Supriya Kapur
De multifunctionele oorbellen ‘Norma’ ©️Supriya Kapur
Dit multifunctioneel design ‘Norma’ kan je ook als halsketting dragen ©️Supriya Kapur

 

‘Als een extra bedanking’ 

Als tiener was Supriya Kapur al veel bezig met vrijwilligerswerk en ook met haar bedrijf wil ze hier een blijvende rol in spelen. Sinds 2016 doneert ze steeds een deel van haar inkomsten aan organisaties die mensen in nood helpen.

‘Bij de start van dit bedrijf ging ik meteen op zoek naar non-profitorganisaties voor wie ik iets kon betekenen met mijn label. Op dit moment doneren we aan drie verschillende organisaties. De eerste voorziet verse maaltijden voor bejaarden die door ziekte dit niet zelf kunnen voorzien. We doneren ook aan een organisatie die eten voorziet voor kinderen met kanker. Het nieuwste goede doel waar we aan bijdragen mede door Covid-19, bezorgt ook maaltijden aan iedereen die het nodig heeft, zonder er extra vragen worden gesteld.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Suka Jewelry (@sukajewelrystore)

Door de pandemie ging Supriya met haar bedrijf nog een stapje verder.

‘Sinds maart doneren we ook aan dokters en verpleegsters van drie grote ziekenhuizen hier in New Jersey. Snacks, water, maaltijden maar ook verzorgingsitems zoals lipgloss. Daarnaast kregen we veel bestellingen binnen als cadeau voor het ziekenhuispersoneel. Bij die bestellingen staken we er altijd een mondmasker, lipgloss, handgel en een paar snacks bij. Dit als extra bedanking voor hun harde werk.’

Supriya hoopt dat haar label blijft groeien want …

‘Hoe succesvoller we zijn hoe meer we kunnen doneren.’

 

Tekst: Dimke Baessens, foto’s: © Supriya Kapur