03/01/2021

IN BEELD – Jongeren over lichamelijke complexen: ‘Bespreekbaarheid zorgt voor herkenning en verbondenheid’

Bijna iedereen antwoordt ‘ja’ als je vraagt of die met lichamelijke complexen kampt. Karlien Van Cutsem (22) heeft haar eigen talkshow #nofilter op Instagram. Door kleine en grote struggles bespreekbaar te maken, wil ze herkenning creëren. 21bis sprak met Karlien over mentaal welzijn en enkele jongeren spraken openlijk over hun complexen.

Karlien wil via haar talkshow levende onderwerpen bespreekbaar maken. Tijdens de eerste lockdown kwam ze met het idee. ‘We kwamen niet buiten, wat confronterend was voor veel jongeren. In de eerste lockdownweken kreeg ik het ook moeilijk. Toegeven dat je niet goed in je vel zit, is niet gemakkelijk. Zelfs niet tegen je beste vrienden. Ik besloot om van mijn Instagram een platform te maken waar jongeren ervaringen met elkaar delen en hun kwetsbare kant tonen. Daarnaast geloof ik dat we van elkaar leren door in conversatie te treden over taboes als racisme, duurzaamheid of homoseksualiteit. Zo inspireer je elkaar’, zegt Karlien.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Karlien Van Cutsem (@karlienvc)

 

Focus op mentaal welzijn

Karlien: ‘In kader van de tweede lockdown focuste ik op mentaal welzijn. Het is belangrijk om bij elkaar in te checken. Vraag hoe het gaat met je naasten. Hoe het écht gaat met hen. Je kwetsbaar opstellen naar anderen creëert herkenning en verbondenheid. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent.’

‘Ik maak content waar ik vanuit eigen ervaringen tips meegeef hoe ik bepaalde dingen aanpak. Daarnaast wil ik positieve vibes verspreiden. De lockdown biedt ons ook mooie kansen: we hebben nu tijd om naar binnen te keren, rust op te zoeken en te reflecteren over onszelf en onze doelen. Je moet het positieve blijven inzien, ook in donkere tijden als nu’, voegt Karlien toe.

Karlien heeft sinds haar zes jaar verschillende voedselintoleranties. ‘Als ik schaaldieren, fruit of groenten eet, krijg ik eczeem. Dat zijn huidvlekjes die jeuken en de laatste jaren verergert het alleen maar. Mijn gezicht en armen zwellen op en zien rood. Tot vorige zomer durfde ik niet in een topje buitenkomen wanneer ik een opstoot kreeg. Mijn huidaandoening heeft een enorme impact op mijn zelfbeeld. Het blijft zoeken hoe ik hiermee moet omgaan.’

Foto: © Karlien Van Cutsem
Foto: © Karlien Van Cutsem
Foto: © Karlien Van Cutsem
Foto: © Karlien Van Cutsem

 

Mental breakdowns

Karlien praatte in een IGTV-video openlijk over mental breakdowns. ‘Door mijn allergieën voelde ik mij niet goed in mijn vel. Ik wou hiermee mentaal welzijn en kwetsbaarheid in de kijker zetten.’ Twee jaar geleden nam Karlien haar eczeem toe door bijkomende voedselintoleranties. ‘Ik liet me toen erg meeslepen met het idee wat anderen van mij vonden. Naarmate je ouder wordt, leer je wat belangrijk is in het leven. Ik ben wie ik ben. Mijn lichaam is hoe het is. Ik weet nu hoe belangrijk het is om jezelf te accepteren en graag te zien op goede en mindere dagen.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Karlien Van Cutsem (@karlienvc)

 

Fleur

Fleur Van Belle (21) heeft last van psoriasis, een immuniteitsstoornis waarbij de huid zich continu wil vernieuwen. Hierdoor sterven je huidcellen af en ontstaan er ontstekingen op de huid. ‘Ik was vijftien jaar toen ik psoriasis kreeg. Het komt voor op mijn benen, gezicht en op mijn hoofdhuid. Het vervelende aan mijn huidaandoening is dat het jeukt. Ik krijg er schilfers van, waardoor ik niet graag zwarte kleding draag.’

Psoriasis is een chronische ziekte, die je voor de rest van je leven hebt. ‘Ik droeg vroeger make-up om het te verbergen, maar eigenlijk hielp dat niets. Ik dacht dat jongens me nooit zouden zien staan.’ Ondertussen heeft Fleur al een aantal relaties achter de rug en begint haar ziekte meer en meer te accepteren. ‘Het blijft wel een drempel om er over te beginnen in sociale situaties’, voegt Fleur toe.

Fleur: ‘Door mijn medicatie zie je nu enkel witte pigmentvlekken op mijn been. Enkele weken geleden was mijn uitslag erg fel. Het komt en gaat met periodes.’

 

Manon

Manon Tassent (21) heeft moeite om bh’s en bikini’s te kiezen. ‘Ik vind mijn borsten te groot, waardoor ik ze niet stevig kan inpakken. Ik struggle om een degelijk bovenstuk te vinden. Ik voel mij er lomp en niet sexy bij. Ergens wil ik accepteren hoe ik ben, maar mijn borsten blijven een struikelblok. Als ik sport, pakt dat op mijn adem, daardoor wil ik al enkele jaren een borstverkleining doen. Ook al val ik af, mijn borsten blijven groot.’

Manon werd nooit gepest, maar kreeg vroeger regelmatig opmerkingen over haar borsten. ‘In het middelbaar tijdens LO hoorde ik enkele jongens zeggen: ‘Die Manon, dat is die met haar dikke tieten.’ Als ik nu een negatieve opmerking krijg van iemand, laat me dat echt koud. Alles wat ik doe voor mijn uiterlijk, doe ik voor mezelf. In die zin heb ik mijn borsten wel meer geaccepteerd.’

 

Korneel

Korneel van Dijck (23) heeft een grote wijnvlek op zijn rug. ‘Ik ben met die vlek geboren en het groeide mee naarmate ik groter werd. Het is geen moedervlekje dat je leven lang een kleine stip blijft.’ Vroeger ervoer Korneel zijn wijnvlek als een complex. ‘Als ik mijn T-shirt uittrok in de lagere school of op de Chiro, voelde ik iedereen rond mij staren. Ik voelde me daardoor wat onzeker.’

Korneel: ‘Het is een deel van mij geworden en ik zie het ook niet meer als een complex. Sinds ik tiener werd, is het eerder vermoeiend om altijd op de vraag ‘Wat is die rode vlek op jouw rug?’ te antwoorden.’

 

Femke

Femke Van den Bulcke (28) vindt dat ze opvallende schouders heeft. ‘Anderen snappen nooit wat ik bedoel met mijn brede schouders. Als ik een spannend topje of een strapless kleedje draag, voel ik mij mannelijk. Nooit gaf iemand een negatieve opmerking over mijn schouders. In mijn schoonheidssalon kreeg ik ooit van een klant het compliment dat mijn armen mooi en gespierd zijn. Ik kon voor mezelf niet uitmaken of ik dat positief of negatief vond.’

Al van in Femkes puberteit bepalen haar schouders hoe ze er bijloopt. ‘Ik leg mijn haar altijd voor mijn schouders en niet achter, zodat ze minder opvallen. Je zal me ook nooit een bandeautop zien dragen. Ik kan er natuurlijk niets aan veranderen en misschien vind ik het inderdaad als enige een complex.’

 

Kelly

Kelly Mertens (22) heeft sinds haar geboorte een grote moedervlek op de achterkant van haar been. ‘Als kind huilde ik bij mijn mama over mijn moedervlek. Klasgenoten en vrienden vroegen vaak hoe het kwam dat ik vuil op mijn been had.’ Kelly liet een laserbehandeling doen om het weg te halen. ‘Ik vond het lelijk en wou het weg. De dokter zei dat ik mijn moedervlek zeven keer moest laten laseren om het weg te krijgen. Het deed enorm veel pijn. Ik heb de behandelingen nadien niet meer hervat.’

Bij het ouder worden, stoort Kelly zich minder aan haar moedervlek. ‘Ik zal die vlek voor altijd hebben. Vrienden zeggen mij dat het mij uniek maakt, wat leuk is om te horen.’

 

Body acceptance

Karlien: ‘De term body positivity komt meer voor. Je ziet het op sociale media: mensen tonen hun slechte momenten, praten over taboes en posten foto’s zonder filter. Tijdens de lockdown kon ik alles op een rijtje zetten en reflecteren.’ Vroeger liet Karlien zich door haar eczeem beperken in relaties. ‘Bij een opstoot zei ik plannen met vrienden af. Daarnaast was mijn libido onder nul, omdat ik niet geloofde dat een jongen mij ooit aantrekkelijk zou vinden. Streven naar iets of iemand die jij niet bent, is vermoeiend en geeft stress.’

Perfectly imperfect is mijn motto. Je imperfecties omarmen werkt namelijk bevrijdend. Ik gebruik daarom liever de term body acceptance. Je moet je leven niet door je persoonlijke complexen of onzekerheden laten bepalen. Tot enkele maanden geleden voelde ik me niet gelukkig in mijn eigen lichaam. Mijn eczeem maakte mij onzeker. Nu weet ik dat meningen van mensen die ik niet ken, er niet toe doen. Je vrienden gaan je ook niet minder graag zien door je uiterlijk’, aldus Karlien.

Tekst en foto’s: © Oa Vrebos